ΤΟΠΙΚΑ

«Πνιγόμαστε» σε αιθαλομίχλη και… άγνοια

πνιγόμαστε-σε-αιθαλομίχλη-και-άγν-164173

Ορατή διά γυμνού οφθαλμού χθες – Μυρωδιά καμένου «καθόταν» στο λαιμό και στα ρούχα

Πυκνή αιθαλομίχλη. Μυρωδιά καμένου στην ατμόσφαιρα που κολλούσε πάνω σε ρούχα και μαλλιά. Κάψιμο στο λαιμό. Θάλαμο… αερίων θύμιζε χθες από νωρίς το απόγευμα ο Βόλος. Η αιθαλομίχλη ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού και δεν χρειαζόταν επίσημες μετρήσεις από το σταθμό καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας για να αντιληφθεί -όποιος κυκλοφορούσε στους δρόμους- το πρόβλημα.

Ενα πρόβλημα που μπορεί μέχρι στιγμής να καταγράφεται σε ωριαίες υπερβάσεις των ορίων, ταλαιπωρεί όμως συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τους πολίτες επιβαρύνοντας την υγεία τους.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χθες έως το βράδυ, φιλοξενούνταν οι μετρήσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Το ενημερωτικό δελτίο για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στις 3 Ιανουαρίου, που κοινοποίησε το τμήμα περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, δεν κατέδειξε υπερβάσεις. Ο μέσος όρος αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ήταν κάτω από τα όρια των 50μgr/m3, έφθασε στα 30 μgr/m3, αν και υπήρξαν ωριαίες μετρήσεις πολύ κοντά στο όριο (στις 10 π.μ. οπότε και καταγράφτηκαν 47μgr/m3 ΡΜ10 και στις 6μ.μ. οπότε και οι συγκεντρώσεις των ρμ10 αφορούσαν σε 49 μgr/m3).

Χθες όμως από τις τρεις το απόγευμα και μετά, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, αν και επίσημες μετρήσεις δεν είχαν βγει μέχρι το βράδυ που να δηλώνουν τις ωριαίες υπερβάσεις. Ο σταθμός μέτρησης της Περιφέρειας, εκδίδει μετρήσεις με τη συμπλήρωση του 24ωρου, προκειμένου να καταγράφεται ο μέσος όρος της ημέρας. Δεν ήταν μόνο η θολούρα στην ατμόσφαιρα ορατή. Οσοι κυκλοφορούσαν στην πόλη, ένιωθαν κάψιμο στο λαιμό και τη μύτη, ενώ η μυρωδιά του καμένου κολλούσε πάνω στα ρούχα. Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αν και ωριαίο μέχρι στιγμής, συνιστά πρόβλημα και αφορά τη δημόσια υγεία.

Γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υγρασία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης στο Βόλο, αναμένεται να επικρατήσουν τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες δύο ημέρες, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, είχε χτυπήσει για πολλοστή φορά καμπανάκι για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στη δημόσια υγεία. Αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει συσχετίσει τις υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με τις αυξημένες εισαγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου από παθήσεις του αναπνευστικού.

Παρ’ όλα αυτά για την έκταση του προβλήματος οι δημότες ενημερώνονται με μία ημέρα καθυστέρηση από το μοναδικό σταθμό που λειτουργεί και είναι αυτός της περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου που ήρθε μαζί με την οικονομική κρίση, οπότε και οι πολίτες στράφηκαν σε πιο… φιλικές για την τσέπη τους πηγές θέρμανσης όπως τα ξύλα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου