ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοχρονιά στους… δρόμους για οκτώ οικογένειες για μία υπογραφή

πρωτοχρονιά-στους-δρόμους-για-οκτώ-168684

Η πάρεδρος του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων επέστρεψε, μέχρι χθες όμως δεν είχε υπογράψει – Επιπλέον 13 οικογένειες περιμένουν να βρεθούν σπίτια

Χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους θα βρει ο νέος χρόνος οκτώ οικογένειες αστέγων. Μία υπογραφή τους κρατά εκτός διαμερισμάτων τα οποία είναι έτοιμα για την υποδοχή των δικαιούχων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη». Τα λιγοστά υπάρχοντα των οκτώ οικογενειών περιμένουν πακεταρισμένα σε μια γωνιά είτε στους ξενώνες αστέγων είτε σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι να τους παραδοθεί το κλειδί για να μπουν στα κληροδοτήματα και να στήσουν το δικό τους σπιτικό, που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναστήσουν τη ζωή τους, που ανατράπηκε κυρίως για λόγους ανεργίας. Αλλες 17 οικογένειες επίσης περιμένουν να βρεθούν διαμερίσματα για να στεγάσουν εκεί τις ελπίδες τους για μια νέα αρχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέχρι και χθες το μεσημέρι η πάρεδρος του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων που εδρεύει στη Λάρισα δεν είχε υπογράψει την απόφαση που απαιτείται για τη διάθεση των διαμερισμάτων από κληροδοτήματα του δήμου Βόλου, σε οκτώ οικογένειες αστέγων.

Οπως είναι γνωστό, στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» εντάχθηκαν 25 άστεγοι του Βόλου με τις οικογένειές τους. Το χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα προβλέπει εξασφάλιση στέγης, τροφίμων αλλά και των λειτουργικών εξόδων μιας οικογένειας για ένα χρόνο και ταυτόχρονα την επανένταξη του 30% των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.

Για την εξασφάλιση της στέγασης των δικαιούχων, ο δήμος Βόλου είχε απευθύνει πρόσκληση σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προκειμένου να τα διαθέσουν προς ενοικίαση για ένα έτος, με το κόστος των ενοικίων να καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, μόλις δύο ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν. Στο ένα διαμέρισμα, έχει ήδη εγκατασταθεί η πρώτη οικογένεια, ενώ στο δεύτερο θα μπει μία ακόμη οικογένεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου κι εφόσον αποκατασταθεί η σύνδεση του διαμερίσματος με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Για την κάλυψη μέρους των στεγαστικών αναγκών και δεδομένου ότι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζονται δύσπιστοι για τη διάθεση των διαμερισμάτων τους, ο δήμος Βόλου, αποφάσισε να αξιοποιήσει οκτώ διαμερίσματα από τα κληροδοτήματά τους. Τα διαμερίσματα ανακαινίστηκαν, εδώ και δύο εβδομάδες όμως εκκρεμεί η υπογραφή της απόφασης αξιοποίησης των κληροδοτημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος από το Συμβούλιο Κληροδοτημάτων που εδρεύει στη Λάρισα.

Οκτώ οικογένειες αστέγων έφθασαν μέχρι το κατώφλι των νέων σπιτιών τους αλλά κλειδιά δεν μπόρεσαν να πάρουν για να μπουν μέσα.

Η πάρεδρος που υπογράφει τις αποφάσεις, έλειπε στο εξωτερικό κι έτσι οι οικογένειες έκαναν Χριστούγεννα στο… δρόμο.

Προχθές Τρίτη, η πάρεδρος επέστρεψε στην εργασία της, όμως μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν είχε υπογράψει την απόφαση, με την οποία ανοίγουν οι πόρτες των κληροδοτημάτων για να μπουν μέσα οκτώ οικογένειες αστέγων.

Η είσοδος του νέου χρόνου αναμένεται να βρει τις οικογένειες χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους κι ενώ περίμεναν από μέρα σε μέρα να μπουν μέσα στο νέο τους σπιτικό.

Από τη διεύθυνση προγραμματισμού, μέσω της οποίας «τρέχει» το πρόγραμμα διανεμήθηκαν τα τρόφιμα για το μήνα Δεκέμβριο, ωστόσο σε επίπεδο στέγασης των δικαιούχων, σημειώνονται καθυστερήσεις.

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Δεκατρείς ακόμη οικογένειες αστέγων που επίσης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, περιμένουν. Περιμένουν να βρεθούν διαμερίσματα προκειμένου να τα νοικιάσει ο δήμος και να μπουν μέσα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων με τους αστέγους. Θα ζητηθεί αν μπορούν έστω και οι ίδιοι να αναζητήσουν διαμερίσματα και να τα νοικιάσει για λογαριασμό τους ο δήμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου