ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν χώροι για την προστασία από το ψύχος

ανοίγουν-χώροι-για-την-προστασία-από-τ-170032

Ετοιμοπόλεμος ο δήμος Βόλου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από τη χιονόπτωση που αναμένεται να εκδηλωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ακόμη και μέσα στην πόλη. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, καθαριότητας, αλλά και η ΔΕΥΑΜΒ δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες», ανακοινώθηκαν τηλέφωνα επικοινωνίας με το δήμο σε περίπτωση ανάγκης, ενώ από την Πέμπτη, ανοίγουν χώροι για τη φιλοξενία πολιτών που αναζητούν λίγη ζεστασιά και το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων για την υποδοχή των αστέγων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα, από την Πέμπτη το πρωί θα παραμείνουν ανοιχτά δύο ΚΑΠΗ: το πρώην Θεόφιλος και του Αγίου Βασιλείου. Στους χώρους θα υπάρχει θέρμανση και εκεί θα μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες της ημέρας, πολίτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την θέρμανση των σπιτιών τους και αναζητούν μια ζεστή «γωνιά».

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μπατζιάκας, τα οχήματα της υπηρεσίας έχουν εξοπλιστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες κι έτσι ακόμη και σε περίπτωση χιονόστρωσης, η διανομή του φαγητού θα γίνει -όπως κάθε μέρα- κανονικά από την υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας προς τους 160 περίπου απόρους και ηλικιωμένους.

Τις πύλες τους ανοίγουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργο Βλιώρα, το Αχίλλειο και το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Επίσης οι χώροι θα είναι κλιματιζόμενοι για την αντιμετώπιση του ψύχους.

Με ευθύνη της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και σύμφωνα με την Πρόεδρο Νατάσσα Μορφογιάννη, ανοιχτό θα παραμείνει το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων για την υποδοχή των αστέγων.

Ηδη στο κοινωνικό κέντρο μεταφέρθηκαν κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαρά ρούχα, ενώ εξασφαλίστηκαν και μερίδες φαγητού μέσω catering. Ορίστηκε προσωπικό της ΚΕΚΠΑ που θα βρίσκεται στο κέντρο σε τρεις βάρδιες, ενώ θα υπάρχει και φύλακας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 24210-91760 και 24210-66175 για πληροφορίες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και τον αντιπρόεδρο, Βασίλη Ηλιόπουλο, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ, Νατάσσα Μορφογιάννη και κοινωνική λειτουργός θα βρίσκονται έξω με τρία αυτοκίνητα που έχουν εξοπλιστεί με αλυσίδες, προκειμένου να μοιράζουν κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους που από επιλογή αρνούνται -όπως έγινε και πέρυσι- ακόμη και μέσα στο χιονιά να μπουν σε στεγασμένο χώρο για να προστατευτούν από το ψύχος.

Μηχανήματα με το κλειδί στη μίζα

Ηδη έχει διανεμηθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες, η απαραίτητη ποσότητα αλατιού. Σε ετοιμότητα είναι και ο στόλος των μηχανημάτων του δήμου και οι χειριστές. Τέσσερα gcb, ένα μπόμπκατ, έναν εκσκαφέα και ένα γκρέιντερ, αλλά και φορτηγά, αντλίες και υδροφόρες έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία καθαριότητας προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα έχουν ιδιοποιηθεί και ιδιώτες για να συνδράμουν αν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα. Συνεργείο για να συνδράμει στις επιχειρήσεις έχει προετοιμάσει και η ΔΕΥΑΜΒ.

Τηλέφωνα ανάγκης

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου, δηλώνει ετοιμοπόλεμος. Για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή της Πολιτικής Προστασίας 2421 0 80959, που εδρεύει στην υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς και τα τηλέφωνα στα γραφεία Δημάρχου Βόλου, 24213 50173 και 50174

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές ενότητες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 2421 0 60196 του γραφείου του αντιδημάρχου κ. Δημ. Λιβογιάννη (κινητό 6986000309).

«Η Δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες σε ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, είτε περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους στις άκρως αναγκαίες περιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση αποφεύγοντας την στάθμευση των οχημάτων τους σε σημεία που θα παρεμποδίζουν το έργο των συνεργείων αποχιονισμού, είτε μεριμνώντας για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων μπροστά από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Η συμμετοχή και συνδρομή των πολιτών με τους προαναφερθέντες τρόπους είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαιτείται η ψυχραιμία και η κατανόηση όλων στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και όχι η σπασμωδική και πανικόβλητη αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου