ΤΟΠΙΚΑ

«Ερημώνει» η γειτονιά του Τσαλαπάτα

ερημώνει-η-γειτονιά-του-τσαλαπάτα-175016

ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Κλειστές πόρτες, άδεια καταστήματα… Η επιχειρηματική γειτονιά στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, αριθμεί μονοψήφιο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και διασκέδασης. Η οικονομική κρίση αλλά και το υψηλό κόστος ενοικίων, έχουν αφήσει αρκετά καταστήματα ανοίκιαστα. Ζωή στο συγκρότημα δίνουν τα γραφεία του ΚΕΚ και η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τις πρωινές ώρες, ενώ τα βράδια, ο χώρος ζωντανεύει χάρη στα έστω και λιγοστά μαγαζιά που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το συγκρότημα έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί σε βιώσιμη επιχειρηματική γειτονιά. Ο όμορφος χώρος του συγκροτήματος αλλά και η δυνατότητα άνετου πάρκινγκ, αποτελούν τη βάση. Ωστόσο λιγοστές επιχειρήσεις απομακρύνονται από παραδοσιακά επιχειρηματικά στέκια στο κέντρο της πόλης και κάνουν την προσπάθειά τους στο συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου η νομική σύμβουλος της Ιωλκός Αναπτυξιακή και Ψυχαγωγική Α.Ε. περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο συγκρότημα. Η γειτονιά του Τσαλαπάτα… ερημώνει. «Σήμερα, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα υπάρχουν πολλά καταστήματα ανοίκιαστα», σημείωσε η κ. Κατερίνα Γεράκα δικηγόρος της Ιωλκός στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση το συγκρότημα από το 2004 και για 25 χρόνια.

Το γεγονός απέδωσε τόσο στην οικονομική κρίση αλλά και στο κόστος των ενοικίων. Η εταιρεία φρόντισε για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επιχειρηματίες «συγκάτοικους» στο Τσαλαπάτα.

Σύμφωνα με την κ. Γεράκα κάποτε τα ενοίκια έφθαναν τα 1.500 ευρώ ακόμη και τις 2.000 ευρώ το μήνα. «Σήμερα, τα ενοίκια ξεκινούν από 500 ευρώ το μήνα και πάλι πολλά καταστήματα είναι ανοίκιαστα», υπογράμμισε η κ. Γεράκα, περιγράφοντας με μελανά χρώματα, τα έσοδα της επιχείρησης που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει για την εταιρεία που έχει αναγκαστεί να μειώσει τα ενοίκια για να μείνουν λιγότερα καταστήματα κλειστά, αλλά η ίδια εξακολουθεί να καταβάλλει τίμημα στο δήμο Βόλου, βασισμένο σε οικονομικά δεδομένα μιας δεκαετίας και πλέον πριν.

Η κ. Γεράκα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε εκ μέρους της εταιρείας μείωση μισθώματος που ανέρχεται στο ποσό των 66.100 ευρώ ετησίως.

Οπως ανέφερε από το 2004 που έχει υπογραφτεί η σύμβαση η εταιρεία έχει προκαταβάλει το ενοίκιο των 23.600 ευρώ ανά μήνα για το σύνολο των 25 ετών. Ωστόσο κάθε μήνα καταβάλλει σε δύο δόσεις ετησίως ποσό 42.500 ευρώ από την εκμετάλλευση των χώρων.

Ζήτησε μείωση 20% επί του ενοικίου, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου