ΤΟΠΙΚΑ

3.165 αιτήσεις για κόκκινα δάνεια

3-165-αιτήσεις-για-κόκκινα-δάνεια-183147

Πιο αυστηρός ο Νόμος – Φόβοι για αποκλεισμό από το Νόμο του 70% των οφειλετών

Το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους κινδυνεύουν να χάσουν 3.165 πολίτες -όσο ο πληθυσμός μιας ολόκληρης κωμόπολης- που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τόσα, είναι και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου, για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη (3869/2010) σε μία προσπάθεια των οφειλετών να σώσουν την πρώτη κατοικία τους. Την αγωνία των οφειλετών επιτείνουν οι αργοί ρυθμοί εξέτασης των αιτήσεων, ενώ πλέον η «θηλιά» σφίγγει δεδομένου ότι ο νέος Νόμος έρχεται να αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι αριθμοί μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στο Βόλο της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε χθες, στο πλαίσιο ημερίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου Βόλου, Βασίλης Κουκόπουλος, από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2015 έχουν κατατεθεί 3.165 αιτήσεις πολιτών για να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη. Ωστόσο μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2015 συζητήθηκαν μόλις οι 977 αιτήσεις, ούτε το ένα τρίτο δηλαδή του όγκου των αιτημάτων. Από αυτές ακόμη λιγότερες, οι 565 έγιναν δεκτές, οι 258 απορρίφθηκαν, ενώ 203 υποθέσεις ματαιώθηκαν για διάφορους λόγους. Επί του συνόλου δε των αποφάσεων έχουν γίνει 96 εφέσεις είτε από ιδιώτες είτε από τράπεζες.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν 1.660 αιτήματα ιδιωτών. Από αυτά θα επαναπροσδιοριστούν τα 882. Αυτεπάγγελτα δε, από 1/1/2016 όσα αιτήματα είχαν προσδιοριστεί από 1/1/2019 έως και Φεβρουάριο 2023 επαναπροσδιορίζονται για να εξεταστούν με βάσει το νέο Νόμο από 1/1/2016 έως και 31/12/2018.

Για την επίσπευση δε της διαδικασίας, τα αιτήματα δεν θα εξετάζονται μόνο κάθε Τετάρτη. Θα εξετάζονται και Δευτέρα.

Κίνδυνος για το 70% των αιτημάτων

Ωστόσο όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, με την αλλαγή του Νόμου «νόμοι κατ’ απαίτηση των δανειστών της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο νόμο Κατσέλη θα υπαχθεί μόλις το 30%. «Πλέον με τις πρόσφατες τροποποιήσεις απαιτείται το «ξεγύμνωμα» ενώπιον του δικαστηρίου όχι μόνο του δανειολήπτη, αλλά και της οικογένειάς του. Οι δανειολήπτες στην προσπάθειά τους να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010, θα θυμίζουν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του στο ταξίδι προς την Ιθάκη. Μόνο που ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη μόνος. Οι σύντροφοί του χάθηκαν. Εκτιμάται ότι στις νέες διατάξεις θα υπαχθεί το 60% των αιτήσεων των δανειοληπτών. Αυτό όμως είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι θα υπαχθεί μόνο το 30%. Ετσι εκείνο που θα ονομάζουμε στο εξής νόμο Κατσέλη, θα είναι ιμιτασιόν νόμος Κατσέλη», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αυστηρά κριτήρια

Για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, μίλησε στην ημερίδα του δικηγορικού συλλόγου, ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιάκωβος Βενιέρης.

«Τίθενται επιπλέον προϋποθέσεις στο Νόμο Κατσέλη που γίνεται πιο αυστηρός υπό την έννοια ότι υποχρεώνει τον οφειλέτη να ενημερώνει πιο αναλυτικά το δικαστήριο ως προς προσωπικά του στοιχεία, εισοδήματα κ.λπ. και γίνονται λίγο πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις ως προς τη διάσωση της κύριας κατοικίας. Αυτό όσον αφορά το Νόμο Κατσέλη που παραμένει σε ισχύ. Είναι ανεξάρτητος από τα κόκκινα δάνεια και τους Νόμους που ακούγονται και αφορούν την εξωδικαστική αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Οι τροποποιήσεις είναι αρκετές ως προς τη διαδικασία και ως προς την υποχρέωση του οφειλέτη να προσκομίζει πολύ περισσότερα στοιχεία. Η διάσωση πρώτης κατοικίας παραμένει απλώς με πιο αυστηρά κριτήρια», ανέφερε ο κ. Βενιέρης.

Υπάρχουν και θετικές αλλαγές: εντάσσονται στα ρυθμιζόμενα χρέη και οι οφειλές προς το δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μειώνεται η περίοδος ρύθμισης για την απαλλαγή στα 3 έτη, καθιερώνεται νέα διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα να απαλλαχθούν νωρίτερα αυτοί που έχουν οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ. Από την άλλη όμως ο νέος Νόμος θέτει πολλά νέα διαδικαστικά ζητήματα, αυξάνει τη γραφειοκρατία, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται τελικά η πρόσβασή του στην αξιοποίηση της διαδικασίας. Σημαντικό είναι ότι συρρικνώνεται η προστασία όσον αφορά την κύρια κατοικία.

Εχουμε δύο κριτήρια που δεν υπήρχαν πριν: μπαίνει φραγμός ως προς το εισόδημα και μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Επίσης στερούν το δικαίωμα διάσωσης της πρώτης κατοικίας στον οφειλέτη αν δεν διαμένει σε αυτή. Το πλαίσιο γίνεται πιο ασφυκτικό. Είναι μια συντηρητικοποίηση του Νόμου», ανέφερε εξάλλου από την πλευρά του ο δρ. Νομικής, δικηγόρος και πρώην Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα της κρίσης δεν γίνεται ούτε υπέρ – χρήση του Νόμου ούτε κατάχρηση στην εφαρμογή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου