ΤΟΠΙΚΑ

Ελάφρυνση ΧΥΤΑ και περιβάλλοντος

ελάφρυνση-χυτα-και-περιβάλλοντος-183159

Εντός των στόχων ο δήμος Βόλου μέσα από την πιλοτική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Σημαντική ελάφρυνση του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Βόλου, έχει επιτευχθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας μονάδας κομποστοποίησης. Από το σύνολο των 40 τόνων απορριμμάτων που καθημερινά επεξεργάζονται στη μονάδα, μόλις οι 8 τόνοι καταλήγουν για υγειονομική ταφή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Είμαστε μέσα στους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή ένωση για την υγειονομική ταφή του 20% του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Το δικό μας ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 19% και 20% κατά την πρώτη επεξεργασία, ενώ αν τα απορρίμματα περάσουν και δεύτερη φορά από κόσκινο, το ποσοστό μειώνεται στο 15%», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστας Γανωτής.

Με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται για υγειονομική ταφή, ο ΧΥΤΑ επιβαρύνεται λιγότερο και φυσικά το ίδιο το περιβάλλον. Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων γίνεται διαχωρισμός των οργανικών σκουπιδιών και των άλλων απορριμμάτων που προωθούνται για κομποστοποίηση.

Τα σκουπίδια τεμαχίζονται και περνούν από κόσκινο. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο γραμμές που διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε οργανικά και μη. Οσα δεν είναι οργανικά απόβλητα προωθούνται σε διάδρομο, όπου γίνεται μαγνητική διαλογή των μεταλλικών απορριμμάτων. Ακολουθεί και στάδιο χειροδιαλογής των ανακυκλώσιμων. Προκύπτει ένα υπόλειμμα περίπου 20% το οποίο περνά για δεύτερη φορά από κόσκινο και η τελική ποσότητα που προωθείται υγειονομική ταφή είναι μικρότερη.

Από το σύνολο των απορριμμάτων μόλις το 20% καταλήγει για υγειονομική ταφή. Η υπόλοιπη ποσότητα απορριμμάτων θα γίνει κομπόστ, η ποιότητα του οποίου επίσης θα αξιολογηθεί.

Στο ΧΥΤΑ, καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνοι απορριμμάτων.

Ο δήμος Βόλου για κάθε τόνο απορριμμάτων που απορρίπτει στο ΧΥΤΑ πληρώνει περίπου 11 ευρώ. Από το νέο έτος το ποσό τριπλασιάζεται. Για κάθε τόνο θα πληρώνει 35 ευρώ αν δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γανωτή έως τέλος Μαρτίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Θεσσαλίας, προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν έργα σε κάθε περιοχή. Ο δήμος Βόλου θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση της Μονάδας που σήμερα λειτουργεί πιλοτικά και ήδη δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Παράλληλα με τη λειτουργία της Μονάδας, θα οριστικοποιηθούν τα πράσινα σημεία για την ανακύκλωση υλικών.Την ερχόμενη Τρίτη, κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επιδιώξει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διευκρινιστούν εκκρεμή ζητήματα γύρω από την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου