ΤΟΠΙΚΑ

Περίοδος… ανασφάλειας στα σχολεία μετά τις 15 Ιανουαρίου

περίοδος-ανασφάλειας-στα-σχολεία-με-184056

Λήγει η πεντάμηνη σύμβαση των σχολικών φυλάκων και τα σχολεία φοβούνται για νέα κρούσματα διαρρήξεων

Αφύλακτες μένουν από το νέο έτος οι σχολικές μονάδες του δήμου Βόλου. Οι μόνιμοι σχολικοί φύλακες που υπηρετούν στα σχολεία δεν επαρκούν, ενώ οι πεντάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, λήγουν στις 15 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κίνδυνος να μείνουν σχολικά κτίρια και πάλι χωρίς φύλακες, έχει σημάνει συναγερμό στις διευθύνσεις των μονάδων. Κι αυτό γιατί τα σχολεία κάθε φορά που δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες γίνονται στόχος επιτήδειων που προχωρούν σε διαρρήξεις και αφαιρούν από αίθουσες και γραφεία, ό,τι πολύτιμο: ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα εποπτικά υλικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ολόκληρα σχολεία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση καμερών, συναγερμών αλλά και σε συνεργασία με εταιρείες security για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Τα σχολεία ζητούν να παραταθούν οι συμβάσεις των σχολικών φυλάκων τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώνονται από το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όπου συστεγάζονται τέσσερις σχολικές μονάδες. Το συγκεκριμένο συγκρότημα άλλωστε είχε γίνει στο παρελθόν επανειλημμένως στόχος διαρρηκτών.

Τέσσερις διευθυντές οι κ.κ. Π. Μανδράκης του 2ουΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Σ. Σαβελίδης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Ε. Παππά του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και Ι. Τσοκανάκης του 1ου ΕΚ Βόλου, υπογράφουν κοινή επιστολή προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, τη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Βόλου, τη διεύθυνση απασχόλησης του ΟΑΕΔ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ζητώντας την παραμονή των σχολικών φυλάκων, σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν ότι από τις 15 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει νέα περίοδος ανασφάλειας…

Οπως επισημαίνουν, «στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού στεγάζονται τέσσερις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και το ΕΚΦΕ Μαγνησίας και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Στο σχολείο υπηρετεί μία μόνιμη σχολική φύλακας. Οι Διευθυντές των σχολείων του συγκροτήματος επανειλημμένα εξέθεσαν την αναγκαιότητα πρόσληψης επιπλέον σχολικών φυλάκων, λόγω της σημαντικής ανάγκης προφύλαξης 800 μαθητών και φύλαξης σημαντικής αξίας εξοπλισμού του συγκροτήματος.

Ιδιαίτερα έντονα αιτήματα υποβλήθηκαν μετά από τις επανειλημμένες διαρρήξεις, απόπειρες διαρρήξεων και κυρίως μετά από τον εντοπισμό εξωσχολικών ατόμων, τα οποία, παρατηρήθηκε, ότι επιβουλεύονται την πνευματική, ψυχική και κοινωνική ακεραιότητα των μαθητών μας.

Με μεγάλη ικανοποίηση των Διευθυντών, εκπαιδευτικών και γονέων των σχολικών μονάδων κατά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους υποδεχθήκαμε τρεις φύλακες της πράξης «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έτους 2014-2015». Οι σχολικοί φύλακες συνέδραμαν στην ελαχιστοποίηση έως και στην εξάλειψη των προαναφερθέντων φαινομένων, αποτέλεσαν το «δεξί χέρι» των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, συνέργησαν στη διασφάλιση ομαλούς και ασφαλούς σχολικού κλίματος, πράγμα το οποίο αναγνωρίστηκε από τους γονείς και εκπαιδευτικούς αποσπώντας ευμενέστατα σχόλια.

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι για τους συγκεκριμένους φύλακες ολοκληρώνεται η περίοδος σύμβασής τους στα μέσα του επόμενου μήνα (5μηνο).

Επί αυτού σας ενημερώνουμε ότι η αποχώρηση των φυλάκων θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη περιόδου ανασφάλειας για τους μαθητές του σχολείου αλλά και του εξοπλισμού του, ο οποίος αποτελεί περιουσία του Ελληνικού λαού.

Αυτό θα συμβεί λόγω του ότι οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων είναι αφιερωμένοι στο διδακτικό και διοικητικό τους έργο και ελάχιστο χρόνο διαθέτουν για την φύλαξη του συγκροτήματος (κυρίως στα διαλλείματα).

Επομένως κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξή τους από προσωπικό φύλαξης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας , ώστε να παραταθεί η χρονική περίοδος της σύμβασης των φυλάκων της εν λόγω πράξης τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Επιπλέον παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και για την επαναπρόσληψή τους για τα επόμενα εκπαιδευτικά έτη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου