ΤΟΠΙΚΑ

Πληγωμένα παιδιά οι πρωταγωνιστές

πληγωμένα-παιδιά-οι-πρωταγωνιστές-185705

Είτε είναι θύτες είτε είναι θύματα, τονίστηκε σε εκδήλωση της Ενωσης Γονέων Βόλου

«Ξυλοδαρμοί, άγρια περιστατικά που ξεπερνούν τη φαντασία των ενηλίκων». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η ψυχολόγος Αγγελική Χορταργιά, το πρόβλημα της σχολικής βίας που είναι υπαρκτό και μέσα στα σχολεία της Μαγνησίας. Πρωταγωνιστές βίαιων περιστατικών κυρίως αγόρια στην εφηβεία, δηλαδή στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ή στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, η κ. Χορταργιά μίλησε για ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό και καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως οι γονείς. «Η βία εκδηλώνεται κυρίως από αγόρια στην εφηβεία. Και είναι τόσο σωματική όσο και λεκτική αλλά και ηλεκτρονική. Είναι όλα πολύ σκληρά περιστατικά: ξυλοδαρμοί, άγρια γεγονότα, που ξεπερνούν τη φαντασία των ενηλίκων», είπε η ίδια.

Μίλησε όμως για πληγωμένα παιδιά, είτε είναι θύτες είτε είναι θύματα σχολικής βίας. «Αν μελετήσουμε είτε το θύτη είτε το θύμα θα δούμε ότι έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Είναι παιδιά με ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες, που βιώνουν μεγάλο συναισθηματικό πόνο. Τα παιδιά νιώθουν φόβο, ανασφάλεια, αδύναμα. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που στέκονται απέναντι στις δυσκολίες. Τα παιδιά που εκφοβίζουν, με έναν πιο εξωστρεφή τρόπο προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω στο τραύμα, ενώ όσα εκφοβίζονται καθηλώνονται και θυματοποιούνται. Και τα δύο όμως παιδιά είναι παιδιά με πληγωμένη αυτοεκτίμηση», εξήγησε η κ. Χορταργιά.

Η ίδια τόνισε ότι το πρόβλημα για να λυθεί θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

«Πρέπει να σεβαστούμε τις ανάγκες των παιδιών, να νιώσουν ασφάλεια, ότι είμαστε εκεί να τους ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους χωρίς κριτική, να αποδεχθούμε τα συναισθήματά τους, ώστε να ενδυναμωθούν και να φύγουν από αυτούς τους ρόλους», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της σχολικής βίας είναι υπαρκτό. Θα ήταν ουτοπικό να πιστέψουμε είτε ότι έχει λυθεί είτε ότι δεν υφίσταται. Το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες ασχολούνται με το φαινόμενο της σχολικής βίας δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Δεν γνωρίζουμε ως Ενωση ούτε μας κοινοποιούνται ποτέ από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιστατικά σχολικής βίας, ωστόσο μέσα από την ενημέρωση μπορούμε να παρέχουμε τη γνώση ώστε να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Ηλίας Κουτσερής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου