ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά πρύτανης ο Γ. Πετράκος

οριστικά-πρύτανης-ο-γ-πετράκος-186026

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι Πρύτανης πρέπει να είναι εν ενεργεία ακαδημαϊκός

Οριστικά στο «τιμόνι» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Πρύτανης Γιώργος Πετράκος. Θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη θητεία του μετά την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει αίτημα του πρώην Πρύτανη Γιάννη Μεσσήνη ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν οι εκλογές που προκήρυξε το καλοκαίρι του 2014 το Συμβούλιο του ιδρύματος, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, με αφορμή τη συνταξιοδότησή του τον Αύγουστο του 2014.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι οι περιπέτειες στο Π.Θ. που οδήγησαν στις δικαστικές αίθουσες, ξεκίνησαν από την άνοιξη του 2014, όταν ο κ. Μεσσήνης είχε ζητήσει την έγκριση της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε επτά αναπληρωτές Πρύτανη για να υποβοηθήσουν το έργο του, κάτι που απέρριψε το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Παράλληλα και με αφορμή τη συνταξιοδότηση στις 31 Αυγούστου του κ. Μεσσήνη από τη θέση του καθηγητή, το Συμβούλιο προκήρυξε Πρυτανικές Εκλογές, δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Πρύτανη.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και ανέδειξαν νέο Πρύτανη τον καθηγητή, κ. Γιώργο Πετράκο. Πλην όμως ο πρώην Πρύτανης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Συμβουλίου του ιδρύματος για τις εκλογές.

Η εξέταση της υπόθεσης έγινε το περασμένο φθινόπωρο και τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ απορρίπτεται το αίτημα ακύρωσης των εκλογών, δεδομένου ότι ο Πρύτανης πρέπει να είναι εν ενεργεία ακαδημαϊκός.

«Τα καθήκοντα του Πρύτανη δεν είναι απλώς διοικητικά, αλλά συνδέονται αποφασιστικώς με τη διδασκαλία και την έρευνα. Συνεπώς, η ενεργός ακαδημαϊκή ιδιότητα πρέπει όχι μόνο να συντρέχει κατά την εκλογή του Πρύτανη, αλλά και να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του ΣτΕ, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν τέσσερα μέλη).

Ενημέρωση με εσωτερική αλληλογραφία

Για την απόφαση η ακαδημαϊκή οικογένεια ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του Π.Θ., Γ. Πετράκο, με εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία. «Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από επικοινωνία με τη γραμματεία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενημερωθήκαμε ότι, με την υπ’ αριθμ. 4308/2015 απόφαση της Ολομέλειας απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης, που άσκησε ο πρώην Πρύτανης κ. Μεσσήνης, κατά της απόφασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη.

Φιλικά, Γιώργος Πετράκος- Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Πετράκου προς τα μέλη του ιδρύματος.

Δεύτερη προσφυγή

Ωστόσο εκκρεμεί και δεύτερη προσφυγή κατά των πρυτανικών εκλογών, αυτή τη φορά από τον πρώην αναπληρωτή Πρύτανη, Βύρωνα Κοτζαμάνη. Σημειώνεται ότι στις πρυτανικές εκλογές στις 8 Ιουλίου 2014, υποψηφιότητα είχε θέσει ο κ. Κοτζαμάνης, αλλά «κόπηκε» από το Συμβούλιο. Είχε καταγγείλει συνδιαλλαγές μεταξύ συνυποψηφίου του και μέλους του Συμβουλίου και συγγενικές σχέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου