ΤΟΠΙΚΑ

Προς… διάλυση το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

προς-διάλυση-το-συμβούλιο-του-πανεπι-186037

Παραιτήθηκαν πρόεδρος και αναπληρωτής ~ Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τα Συμβούλια των ΑΕΙ δεν αποκλείονται και νέες παραιτήσεις

Προς… διάλυση φέρεται να οδηγείται το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σχέδιο Νόμου του υπουργείου που καταργεί αρμοδιότητες του Συμβουλίου και έρχεται ουσιαστικά να του δώσει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αποτέλεσε αφορμή για διπλή παραίτηση τις τελευταίες ημέρες: του Προέδρου του συμβουλίου, Ν. Ζούμπου και του αναπληρωτή Προέδρου, Μιχ. Ζουμπουλάκη. Ωστόσο κι άλλα μέλη του συμβουλίου δεν αποκλείουν να προχωρήσουν επίσης σε παραιτήσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Προς το παρόν συνεχίζουν να λειτουργούν για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν και ο προβληματισμός και η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο του Π.Θ., υπό το νέο αναπληρωτή πρόεδρο, Κων. Μαλίζο, που εκλέχθηκε μετά την παραίτηση του κ. Ζουμπουλάκη. Στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις γύρω από το ρόλο του Συμβουλίου, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Μέλη του συμβουλίου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την υποβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου όπως προωθείται από το σχέδιο Νόμου. Καταργούνται αρμοδιότητες και το Συμβούλιο καλείται να έχει πλέον συμβουλευτικό ρόλο.

Κυρίως όμως είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η ψήφιση του νομοσχεδίου. Δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο του Νόμου για την Παιδεία, αλλά επιχειρείται να περάσει «από την πίσω πόρτα» σε άλλα νομοσχέδια, όπως αναφέρουν μέλη του συμβουλίου.

Προς το παρόν τα εναπομείναντα εννέα μέλη του Συμβουλίου, λειτουργούν και διεκπεραιώνουν κανονικά τα καθήκοντά τους για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα διοίκησης στο ίδιο το πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποκλείονται κι άλλες παραιτήσεις μελών σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Εμφανίζονται δε, να συμφωνούν πλήρως με το κείμενο της παραίτησης του κ. Ν. Ζούμπου, που τους εστάλη προχθές.

Η επιστολή του κ. Ζούμπου προς τα μέλη του Συμβουλίου, τον υπουργό Παιδείας και τον Πρύτανη του Π.Θ., έχει ως εξής:

«Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε όλο το μέχρι σήμερα διάστημα της θητείας μας η συνεργασία μαζί σας ήταν άριστη και δεν θα ξεχάσω ποτέ τη διάθεση για προσφορά με την οποία ξεκινήσαμε όλοι την προσπάθεια αυτή.

Είναι γεγονός, ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα προβλήματα, που ξεκινούσαν από τις ασάφειες της Νομοθεσίας και την ανύπαρκτη υποστήριξη όλων των Υπουργών Παιδείας προς τα Συμβούλια, αλλά που στη δική μας περίπτωση επιτάθηκαν καθώς αμέσως μετά την εκλογή μας αναγκαστήκαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες σε σχέση με το Σχέδιο Αθηνά, αφού υπήρχε κενό ηγεσίας στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά και από την υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε σε λειτουργία το Ιδρυμα μέσα από δύο εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Πρύτανη.

Η δική μας πρόθεση ήταν να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όλες μας οι προσπάθειες ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποδείχθηκε και με τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ιδρύματος, καθώς και με τις παρεμβάσεις μας για τη σύνταξη Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού και για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Σήμερα, με λύπη σας ανακοινώνω, ότι ο δικός μου ρόλος τελειώνει. Εμεινα, όπως και εσείς, όλο αυτό το διάστημα στη θέση μου, παρά την απαξίωση των Συμβουλίων από την Κυβέρνηση από το Φεβρουάριο και μετά. Παρέμεινα ακόμη και μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης των Συμβουλίων καταργήθηκε.

Ο νέος Υπουργός Παιδείας υποτίθεται ότι εγκαινίασε ένα εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά παράλληλα προωθεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο τα Συμβούλια φαίνεται ότι διατηρούνται με ένα καινούριο γνωμοδοτικό ρόλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου