ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν πάλι 12 σχολικές βιβλιοθήκες της Μαγνησίας

ανοίγουν-πάλι-12-σχολικές-βιβλιοθήκες-τ-186200

Είχαν κλείσει το 2011 – 2012 και σήμερα ανοίγουν και πάλι πόρτες με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

Βγαίνουν από τη… ναφθαλίνη 12 σχολικές βιβλιοθήκες της Μαγνησίας που έκλεισαν σε μια… νύχτα, το σχολικό έτος 2011 – 2012. Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, καλούνται οι διευθυντές των σχολείων που διαθέτουν μία από τις 757 Σχολικές Βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ, να φροντίσουν ώστε να λειτουργούν από δύο έως έξι ώρες την εβδομάδα. Οι πόρτες των σχολικών βιβλιοθηκών ανοίγουν και πάλι για να υποδεχθούν τους μαθητές…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στη Μαγνησία είχαν ιδρυθεί και λειτουργήσει την περίοδο 2007 – 2011, συνολικά 12 σχολικές βιβλιοθήκες, σε Γυμνάσια και Λύκεια. Εξοπλίστηκαν με εποπτικά μέσα, σημαντικό όγκο βιβλίων, ενώ την ευθύνη της λειτουργίας τους είχαν καθηγητές που αποσπάστηκαν με τετραετή θητεία.

Οι βιβλιοθήκες ήταν για τα σχολεία που τις φιλοξενούσαν πραγματικά κοσμήματα, αλλά και κυψέλες παιδείας όχι μόνο για τους μαθητές των ίδιων των σχολείων αλλά και για μαθητές σχολικών μονάδων που τις επισκέπτονταν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στόχος ήταν μάλιστα, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να εξαπλωθεί στο σύνολο των σχολείων ως σημαντικό κομμάτι της νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Αντ’ αυτού, οι βιβλιοθήκες καταργήθηκαν τον Αύγουστο του 2011. Οταν στις αρχές του σχολικού έτους 2011 – 2012, οι καθηγητές – βιβλιοθηκονόμοι ετοιμάζονταν να κάνουν αιτήσεις για να αποσπαστούν στις σχολικές βιβλιοθήκες προκειμένου να τις λειτουργήσουν, το υπουργείο Παιδείας, σιώπησε. Καμία εγκύκλιος δεν εκδόθηκε, ενώ μήνες αργότερα και μετά από πιέσεις των στελεχών εκπαίδευσης, το υπουργείο, με έγγραφό του έδωσε την ευθύνη της λειτουργίας τους στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ουσιαστικά καταργώντας τες. Εκτοτε οι σχολικές βιβλιοθήκες άρχιζαν να ρημάζουν. Από τις περισσότερες βιβλιοθήκες λείπουν βιβλία, εποπτικό υλικό, ενώ οι χώροι χρησιμεύουν ως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και αίθουσες συνεδριάσεων των 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Ταυτόχρονα με τη «λεηλασία» των χώρων, «αλώθηκε» και το κίνημα της φιλαναγνωσίας που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στα Γυμνάσια και Λύκεια, ως αντίβαρο στην κακή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές, που φαίνεται να αφορά όλο και σε πιο μικρές ηλικίες.

Πλέον με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, καλούνται οι διευθυντές των σχολείων που διαθέτουν μία από τις 757 Σχολικές Βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ, να φροντίσουν ώστε να λειτουργούν από δύο έως έξι ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες θα κατανεμηθούν σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Οι διευθυντές θα πρέπει να προτείνουν στο Σύλλογο Διδασκόντων έναν ή δύο κατάλληλους μόνιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου για συμπλήρωση ωραρίου, εφόσον έχουν καλυφθεί όλες οι αναθέσεις των ειδικοτήτων τους στη σχολική μονάδα όπου ανήκουν καθώς και σε σχολικές μονάδες του οικείου ΠΥΣΔΕ και κατά προτεραιότητα τον εκπαιδευτικό, ο οποίος υπηρέτησε ως υπεύθυνος σε Σχολική Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ και υπηρετεί στο σχολείο τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί εκπαιδευτικός η Σχολική Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ θα πρέπει να λειτουργεί με ευθύνη του Διευθυντή ή του Υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας, τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

Ουσιαστικά το Υπουργείο δείχνει το δρόμο να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των σχολικών βιβλιοθηκών που μέσω του ΕΠΕΑΕΚ είχαν ιδρυθεί στα σχολεία 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού, 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, 4ο Γυμνάσιο Βόλου, 5ο Γυμνάσιο Βόλου, 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Τσαγκαράδας, Γενικό Λύκειο Βελεστίνου, Γενικό Λύκειο Σκιάθου, Γενικό Λύκειο Σκοπέλου και 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου