ΤΟΠΙΚΑ

13 υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης στη Μαγνησία

13-υποψήφιοι-διευθυντές-εκπαίδευσης-στ-188037

Οκτώ για τη θέση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και πέντε για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας – Στις 8 Ιανουαρίου οι εκλογές

Δεκατρείς εκπαιδευτικοί διεκδικούν στη Μαγνησία τις θέσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τις θέσεις και στις 8 Ιανουαρίου, πρόκειται να γίνει η ψηφοφορία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προσωπικές συνεντεύξεις και από 1η Φεβρουαρίου, οι νέοι διευθυντές αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δεν είχε γίνει έως αργά χθες το βράδυ.

Ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως και τις 3 χθες το μεσημέρι, οκτώ εκπαιδευτικοί κατέθεσαν υποψηφιότητα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και πέντε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ανάμεσά τους, οι νυν διευθυντές, κ.κ. Θεοδώρα Μητσιάνη και Γιώργος Δοντσάκης αντίστοιχα.

Πρόκειται για τους εξής υποψήφιους στην πρωτοβάθμια: Μερόπη Καζανίδου (Διευθύντρια 14ουΔ.Σ. Βόλου), Ιωάννα Λέμμα (Διευθύντρια 27ου Δ.Σ. Βόλου), Θεοδώρα Μητσιάνη, Αποστολία Μπέκα (Προϊσταμένη 4ουΝηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας), Στέφανος Πίος (Διευθυντής 2ουΔ.Σ. Αλμυρού), Γιώργος Πολύζος (Διευθυντής 13ου Δ.Σ. Βόλου), Γιώργος Τέκος(Διευθυντής 20ου Δ.Σ. Βόλου), Μελπομένη Τσίγκρα (Προϊσταμένη 24ου Νηπιαγωγείου Βόλου).

Στη δευτεροβάθμια υποψηφιότητα θέτουν οι: Γιώργος Δοδοντσάκης, Μάκης Καρανίκας (από Καρδίτσα), Ι. Οικονομίδης (Διευθυντής 3ου ΕΠΑΛ Βόλου), Παντελής Πολυχρονόπουλος (Διευθυντής 10ου Γυμνασίου Βόλου) και Σωκράτης Σαβελίδης (Διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας). Τους υποψηφίους καλούνται να στηρίξουν με την ψήφο τους, διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, ενώ στην πρωτοβάθμια δικαίωμα ψήφου θα έχει το 30% των προϊσταμένων νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας οι υποψήφιοι θα περάσουν και από προσωπικές συνεντεύξεις.

Εκπαιδευτικοί κύκλοι πάντως αναφέρουν ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σκληρή. Οι υποψήφιοι καλούνται να περάσουν διάπυρός και σιδήρου. Θα εξεταστεί το σύνολο των πτυχίων τους, η προϋπηρεσία τους, η διοικητική τους εμπειρία, η δυνατότητα συνεργασίας με διευθυντές και στελέχη εκπαίδευσης.

Η διαδικασία εκλογής νέων διευθυντών εκπαίδευσης, δεν βρίσκει μόνο αρκετούς υποψηφίους, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια να θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι νέοι διευθυντές να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Φεβρουαρίου αντί για την πρώτη του νέου έτους.

Συμβούλια Επιλογής

Μέχρι την Παρασκευή θα γίνει η συγκρότηση των 13 Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα συσταθεί Συμβούλιο για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πενταμελή και αποτελούνται από:

  • Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως Πρόεδρο, ο οποίος αναπληρώνεται σύμφωνα με την περίπτωση ιγ’ της παρ. 29 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000, όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει.
  • Ενα μέλος Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Πανεπιστημίου με τον αναπληρωτή του που ανήκουν σε Τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν δικαίωμα διορισμού η πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς την κατοχή πρόσθετης βεβαίωσης περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
  • Εναν Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας με τον αναπληρωτή του.
  • Τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα ανώτερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Διαμαρτυρίες

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας τη διαδικασία σκιάζουν καταγγελίες της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών. Εγγραφο διαμαρτυρίας πρόκειται μάλιστα να διανεμηθεί σήμερα στα σχολεία.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της παράταξης: «Με πρωτοφανείς στα εκπαιδευτικά χρονικά σε ταχύτητα διαδικασίες, προχωρά ο υπουργός Παιδείας τη διαδικασία επιλογής των νέων Διευθυντών εκπαίδευσης. Οι «ημέτεροι» προφανώς βιάζονται να καταλάβουν τις θέσεις καθώς βλέπουν τη δυσαρέσκεια να γιγαντώνεται και το όνειρο της εξουσίας να κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτο και γι αυτό τσαλαπατούν και ευτελίζουν κάθε διαδικασία. Ούτε τα στοιχειώδη δεν τηρούν οι παλιοί δήθεν ευαίσθητοι θεματοφύλακες αρχών και αξιών που τάχα τους ξεχώριζαν…

Είναι πράγματι πρωτοφανές να δίνεται ελάχιστο χρονικό περιθώριο δύο ημερών για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Είναι πρωτοφανές να συγκροτούνται συμβούλια μέσα σε τρεις μέρες με διορισμένο Περιφερειακό Διευθυντή και με πρότασή του τα άλλα δυο μέλη.

Είναι πρωτοφανές αυτοί που κατήγγειλαν τα στελέχη της εκπαίδευσης «ως ιμάντες μεταφοράς των κυβερνητικών εντολών» να τρέχουν πρώτοι να υποβάλλουν αιτήσεις. Πρώην δήθεν αντιεξουσιαστές να ξημεροβραδιάζονται έξω από τις πόρτες της εξουσίας δηλώνοντας απόλυτη διαθεσιμότητα και υπακοή. Καλύτερα όμως θα ήταν για τους Κυβερνώντες, αντί να ευτελίζουν πρόσωπα αλλά και κάθε έννοια αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως έκαναν και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διόριζαν τους αρεστούς και να μην κρύβονται πίσω από συμβούλια που διορίζουν οι ίδιοι, τη σύνθεση των οποίων λοιδορεί το Πανελλήνιο… Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία φυσικά για το αποτέλεσμα…ήδη οι τοπικές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν αποφασίσει… απλά αναρωτιόμαστε: αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες μιας κυβέρνησης της αριστεράς;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου