ΤΟΠΙΚΑ

Σε αργία ο δήμαρχος Βόλου

σε-αργία-ο-δήμαρχος-βόλου-190710

«Δεν έχω πει ακόμη την τελευταία μου λέξη», δήλωσε τη Δευτέρα ο Αχ. Μπέος – Συνεδριάζει την Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο για το πρόσωπο που θα τον αναπληρώσει

Σε αργία τέθηκε από τη Δευτέρα ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Το πρωί, παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Ηλίας Τσέλιγκας, με την οποία ο κ. Μπέος τίθεται σε αργία από το αξίωμα του δημάρχου λόγω του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση των στημένων του 2011. Ο κ. Μπέος έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης να τεθεί σε αργία. Την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για την εκλογή του αντικαταστάτη του κ. Μπέου στη θέση του δημάρχου. Ο αντικαταστάτης θα είναι ένας από τους αντιδημάρχους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εβδομάδα εξελίξεων η τρέχουσα για το δήμο Βόλου. Τη Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί, ο κ. Μπέος παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθεται σε αργία, μέχρι να γίνει η δίκη για την υπόθεση των στημένων του 2011. Ουσιαστικά από χθες, ο κ. Μπέος έχει δικαίωμα λόγου και συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια, δεν έχει όμως δικαίωμα ψήφου και υπογραφής ως δήμαρχος.

Το δήμαρχο θα αναπληρώσει για τις επόμενες ημέρες, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσος Μπατζιάκας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος, εντός πέντε ημερών από την επίδοση της διαπιστωτικής πράξης, θα πρέπει να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για την αναπλήρωση της θέσης του δημάρχου. Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει οριστεί για την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 2:30 το μεσημέρι.

Ο κ. Μπέος αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει να τον αναπληρώσει στη θέση του δημάρχου. Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε σε δηλώσεις του θα είναι ένας από τους αντιδημάρχους.

Πάντως καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, θα παίξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου προσέφυγε ο κ. Μπέος, ευθύς μόλις παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθεται σε αργία. Ζητά προσωρινή διαταγή να μην τεθεί σε αργία, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση των στημένων. Υποστηρίζει ο κ. Μπέος ότι η θέση του σε αργία παραβιάζει τον πυρήνα του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως παραβιάζει τα άρθρα 6, 7 και 102 του Συντάγματος και νοθεύει την λαϊκή εντολή, δηλαδή τη βούληση των ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα για συγκεκριμένη χρονική θητεία. Παράλληλα, παραβιάζει και το νόμο 3852/2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και η σχετική ρύθμιση του εν λόγω νόμου που προβλέπει την θέση σε αργία των τοπικών αρχόντων είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η αιφνίδια παύση της άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, θα επιφέρει «μετά βεβαιότητα ένα καίριο και ανεπανόρθωτο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ως δημάρχου, ενώ θα λειτουργήσει μειωτικά ως προς την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν την υποψηφιότητά του και την προσωπικότητά του οι χιλιάδες των ψηφοφόρων στο Βόλο». Η απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται έως την Παρασκευή το μεσημέρι.

«Δεν έχω πει την τελευταία λέξη»

Ο κ. Μπέος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα το μεσημέρι, παρείχε διαβεβαιώσεις προς τους πολίτες ότι ο δήμος Βόλου θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ δήλωσε με νόημα ότι «δεν έχω πει ακόμη την τελευταία μου λέξη. Περιμένετε».

Οπως ανέφερε τη διαπιστωτική πράξη παρέλαβε τη Δευτέρα. «Αυτό ήταν το πρόβλημα για κάποιους δημοσιογράφους εδώ στην πόλη. Μια εβδομάδα ασχολούνταν αν έφερε το έγγραφο το περιστέρι ή ο ταχυδρόμος. Είναι ένα έγγραφο που παραλήφθηκε σήμερα. Ούτε κρυβόταν κανένας. Απλώς η αρμόδια υπάλληλος ήταν δύο ημέρες σε άδεια, όπως δικαιούνταν».

Οπως είπε, έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ. «Δεν έχω πει ακόμη την τελευταία μου λέξη. Περιμένετε. Εχω ήδη προσφύγει στο ΣτΕ. Την Παρασκευή θα γίνει το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τότε όμως υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον αναπληρώσει, αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν ξέρω τι ονόματα ακούγονται. Εγώ θα αποφασίσω μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε συνεργασία με τους 27 θα βγάλουμε τον αντιδήμαρχο που θα αναλάβει χρέη δημάρχου. Θα είναι εισήγηση δική μου και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει σεβαστή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων περίμεναν εναγωνίως την απόφαση να τεθεί σε αργία. «Θα πρέπει να καταλάβουν αυτοί που ενδιαφέρονται τόσο πολύ, ότι η δημοτική αρχή θα είναι η ίδια. Δεν αλλάζει. Μην ονειρεύονται ότι θα επιστρέψει ο Σκοτινιώτης και ο κάθε Σκοτινιώτης. Τα ταμεία του δήμου Βόλου θα είναι κλειστά γι’ αυτούς έως το 2019. Ο προγραμματισμός, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες γι’ αυτή την πόλη θα συνεχίσουν να υπάρχουν σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει κάνει η δημοτική αρχή και θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών για να αλλάξει η πόλη πρόσωπο και εικόνα.

Από σήμερα δεν έχω δικαίωμα υπογραφής. Αλλά ο δήμος συνεχίζει να λειτουργεί. Εγγυόμαστε ότι η συνέχεια της πόλης θα είναι απρόσκοπτη. Είμαστε δεμένοι, έχουμε ευθύνη των πράξεών μας και δεν έχουμε ιδιοτέλειες απέναντι στην πόλη», είπε ο κ. Μπέος.

Το χρονικό της πράξης

Μετά το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου εφετών για την υπόθεση των στημένων του 2011, κινήθηκε η διαδικασία για να τεθεί ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος σε αργία.

Τη διαπιστωτική πράξη υπέγραψε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ηλίας Τσέλιγκας.

Για την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης θέσης σε αργία του Δημάρχου είναι προϋπόθεση η βεβαίωση της Εισαγγελικής Αρχής περί του αμετακλήτου του βουλεύματος παραπομπής.

Η βεβαίωση αυτή παρελήφθη από την Αποκεντρωμένη στις 27 Νοεμβρίου και διαβιβάστηκε αυθημερόν για διεκπεραίωση στο αρμόδιο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Στη συνέχεια η διαπιστωτική πράξη εκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, αφού ελέγχθηκε ιεραρχικά ως προς την νομιμότητά της.

Η επίδοση της διαπιστωτικής πράξης έγινε μέσω των ΕΛΤΑ, με τα οποία διεκπεραιώνεται η αλληλογραφία όλων των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε εφαρμογή σχετικής σύμβασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου