ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκαθάριση τα Σφαγεία Βόλου Α.Ε. μετά το αδιέξοδο με τις υποχρεώσεις σε Εφορία και ΙΚΑ

σε-εκκαθάριση-τα-σφαγεία-βόλου-α-ε-μετά-201688

Σε λύση και εκκαθάριση μπαίνει η ανώνυμη εταιρεία Σφαγεία Βόλου μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την αποπληρωμή των χρεών της προς το ΙΚΑ και την Εφορία. Ηδη η Εφορία ξεκίνησε τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, προκειμένου να εισπράξει το ποσό που της οφείλει η εταιρεία. Προ δεκαημέρου, ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται τα σφαγεία κλήθηκε να καταθέσει το ενοίκιο όχι στα ταμεία της εταιρείας, αλλά στα ταμεία της εφορίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχα έχει κινηθεί και το ΙΚΑ προς πρώην στελέχη της διοίκησης των Σφαγείων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα.

Στις αρχές του χρόνου, η Σφαγεία Βόλου Α.Ε., μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο Δήμος Βόλου, ενώ συμμετέχουν με μετοχές ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχε ζητήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 260.000 ευρώ. Από το σύνολο του ποσού προβλεπόταν η αποπληρωμή χρεών προς ΙΚΑ και Εφορία, ύψους 165.000 ευρώ, ενώ περίπου 100.000 ευρώ θα επενδύονταν για τη δημιουργία παρασκευαστηρίου – τυποποιητηρίου, που σύμφωνα με τους στόχους της εταιρείας, θα ανέβαζε και τα έσοδά της από ενοίκια.

Η απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο κρίθηκε παράνομη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ακύρωσης «η επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνιστά ταμειακή της διευκόλυνση, προκειμένου να εκπληρώσει οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους ή για κάλυψη λειτουργικών δαπανών».

Η εταιρεία έφερε δεύτερη εισήγηση. Πρότεινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 260.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις και πήρε πράσινο φως… Ωστόσο, ο Πρόεδρος της εταιρείας Χρ. Στεφόπουλος, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί μέσα από τα συγκεκριμένα χρήματα που προορίζονται για επενδύσεις να πάρει ούτε ευρώ για να πληρώσει υποχρεώσεις προς το δημόσιο, καθώς κινδυνεύει με παράβαση καθήκοντος. Η εταιρεία δεν μπορεί καν να προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών, καθώς οι μηνιαίες δόσεις θα είναι μεγαλύτερες από το μοναδικό έσοδο που διαθέτει και είναι το ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ. Πρόσφατα έχασε και αυτό το έσοδο. Προ δεκαημέρου, η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων του ενοικίου, με τα ταμεία της επιχείρησης να μένουν άδεια.

Μπροστά στο αδιέξοδο, αποφασίστηκε η εταιρεία να μπει σε εκκαθάριση. Το ακίνητο επιστρέφει στο Δήμο Βόλου, ο οποίος μαζί με τους άλλους μετόχους θα κληθεί να σηκώσει και το βάρος των χρεών προς ΙΚΑ και Εφορία. Παράλληλα, θα αναζητήσουν λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας των σφαγείων, καθώς η Α.Ε. έχει υπογράψει το 2012 συμβόλαιο 20ετούς συνεργασίας με τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τα σφαγεία και εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων και της τοπικής κρεαταγοράς

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου