ΤΟΠΙΚΑ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο Βόλος

σε-πεδίο-μάχης-μετατράπηκε-ο-βόλος-202077

Μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το βράδυ ο Βόλος, στον απόηχο της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για την επέτειο των επτά χρόνων από τη δολοφονία του. Το σκηνικό που στήθηκε έως αργά το βράδυ ήταν… πολεμικό: φλεγόμενοι κάδοι, ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, με τους πρώτους να πετούν μολότοφ και τους δεύτερους να απαντούν με κρότου – λάμψης, πετροπόλεμος και σπάσιμο καμερών και φωτεινών πινακίδων σε τράπεζες και ενεχυροδανειστήρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της πορείας που διοργάνωσαν μαθητές, φοιτητές και πολιτικές οργανώσεις. Ομάδα κουκουλοφόρων, μόλις η πορεία κατέληξε στο κτίριο Παπαστράτου, βγήκαν έξω με κάδους απορριμμάτων που είχαν πάρει από γειτονιές. Εβαλαν φωτιά και σπρώχνοντας τους φλεγόμενους κάδους κατά μήκος της Δημητριάδος, έφθασαν από τα Κύματα μέχρι τη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Κουμουνδούρου. Αρχισαν να πετούν πέτρες και κρότου- λάμψης, ενώ έντρομοι πολίτες που έπιναν τον καφέ τους στα καταστήματα, άρχισαν να φεύγουν τρέχοντας και καταστηματάρχες βγήκαν έξω για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην Ογλ, απ’ όπου επιχειρήθηκε προσέγγιση στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Κουκουλοφόροι πετούσαν προς τις δυνάμεις των ματ που είχαν στήσει οδόφραγμα (και που η παρουσία τους ήταν διακριτική σε όλη τη διάρκεια της πορείας) μολότοφ και πέτρες, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με κρότου λάμψης.

Αστυνομικές δυνάμεις που απέτρεψαν την προσέγγιση των διαδηλωτών στο τμήμα, τους απώθησαν στην Ιάσονος και στη συνέχεια στην παραλία. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος. Οι διαδηλωτές «ταμπουρώθηκαν» στο κτίριο Παπαστράτος, απ’ όπου πετούσαν μολότοφ προς την Αργώ, χωρίς ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες- να προκαλέσουν κάποιες φθορές. Στη συνέχεια από το δεύτερο όροφο του κτιρίου άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια προς τους αστυνομικούς στην οδό Ιάσονος. Από τη μανία τους δεν γλίτωσαν ούτε καρέκλες από τα γραφεία του Πανεπιστημίου που επίσης κατέληξαν από τα παράθυρα στο οδόστρωμα. Στην παραλία, εκατοντάδες πολίτες που απολάμβαναν τον καφέ τους στις καφετέριες, εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό των μαγαζιών.

Οι οδομαχίες και τα επεισόδια συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ, με πολίτες και καταστηματάρχες που είχαν κατέβει στο κέντρο να παρακολουθούν έντρομοι τα τεκταινόμενα. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας, που ήταν ογκώδης, κουκουλοφόροι στην «ουρά» της πορείας, έσπασαν κάμερες ασφαλείας και προκάλεσαν φθορές, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. αλλά και σε ενεχυροδανειστήρια. Επίθεση με πέτρες εξαπέλυσαν και εναντίον δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την πορεία, η οποία ξεκίνησε από το κτίριο Παπαστράτος και διένυσε τη διαδρομή από Δημητριάδος, σε Κ. Καρτάλη, Ανθ. Γαζή, Ιωλκού, Δημητριάδος, Ιάσονος και κατάληξη στο σημείο αφετηρίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα για αστυνομικούς, αλλά και εναντίον του Δημάρχου Βόλου. Πέταξαν μάλιστα φέιγ – βολάν που απεικόνιζαν το Δήμαρχο ως καρτούν.

Προσαγωγή 12χρονου

Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι λίγο πριν τις 11 το βράδυ, αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 12χρονου, ο οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι στην παραλία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχε απαγορευτεί από αστυνομικούς η έξοδος των θαμώνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου