ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για την ατμοσφαιρική ρύπανση

καμπανάκι-για-την-ατμοσφαιρική-ρύπαν-204183

Συνδέεται με πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. και την Ελλάδα – Ο Βόλος στις 4 πόλεις της χώρας με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Την ατμοσφαιρική ρύπανση με πρόωρους θανάτους πολιτών έρχεται να συνδέσει για πρώτη φορά διεθνής φορέας. Την ίδια ώρα που κάθε χειμώνα ο Βόλος μετατρέπεται σε… θάλαμο αερίων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», κάνει λόγο για 430.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ε.Ε. για τους οποίους ευθύνεται η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Στην Ελλάδα οι πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέρχονται ετησίως σε 13.180, με το Βόλο να «φιγουράρει» στη λίστα των τεσσάρων πόλεων της χώρας ανάμεσα σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα, στις οποίες οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια.

Ο Βόλος το 2013 εμφάνισε μέση ετήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα 50 μg/m3, τιμή που ακουμπά στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Προσφάτως σε πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο στο Βόλο, παρουσιάστηκε έρευνα ομάδας μελετητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δείχνει συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (ΡΜ10) με την αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου πολιτών με παθήσεις του αναπνευστικού. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, εντοπίζεται κυρίως τις βραδινές ώρες με το κλείσιμο της εμπορικής αγοράς, οπότε και οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, σκαρφαλώνουν έως και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Το πρόβλημα της αερορύπανσης και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία έχει αναδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, με αφορμή την κατάσταση που βιώνει ο Βόλος, κάθε χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες παίρνουν φωτιά και η πόλη σκεπάζεται κάτω από πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης. Ηδη τις τελευταίες ημέρες με τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας το πρόβλημα άρχισε να επιστρέφει, παρόλο που δεν καταγράφεται από τους ανενεργούς σταθμούς της ΔΕΥΑΜΒ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται όμως για την πρώτη φορά, που ένας επίσημος φορέας συσχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση με πρόωρους θανάτους πολιτών.

Η έκθεση «Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη» (για την περίοδο 2012-2015) βασίζεται στα στοιχεία που καταθέτουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος οι εθνικές αρχές.

Οσον αφορά την Ελλάδα:

  • Οι πρόωροι θάνατοι που οφείλονται στην υπέρβαση των ορίων των μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) το 2012 ανέρχονται σε 11.100. Ακόμα 1.300 πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στην υπέρβαση των ορίων του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και 780 στην υπέρβαση των ορίων του όζοντος (Ο3). Συνολικά οι πρόωροι θάνατοι από μικροσωματίδια στην Ε.Ε. την ίδια χρονιά ήταν 403.000 από τα ΡΜ2,5, 72.000 από το ΝΟ2 και 16.000 από το Ο3. «Πρωταθλήτριες» στους πρόωρους θανάτους από μικροσωματίδια το 2012 ήταν η Γερμανία και η Ιταλία (59.500).
  • Η υπέρβαση των ορίων των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 κοστίζει ετησίως στην Ελλάδα 1.057 ώρες ζωής ανά 100.000 κατοίκους.
  • Το 2013 σε Βόλο, Λάρισα, Πάτρα η μέση ετήσια τιμή των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) ξεπέρασε το όριο των 50 μg/m3. Τις υψηλότερες τιμές είχε η Λάρισα (61 μg/m3), μετά η Πάτρα (56 μg/m3) και ο Βόλος (50 μg/m3). Η Θεσσαλονίκη είχε 46 μg/m3 ετησίως, ενώ για την Αθήνα δεν στάλθηκαν στοιχεία. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για το Λονδίνο ήταν 50,3 μg/m3. Τα PM2,5 δεν μετρώνται σε καμιά ελληνική πόλη, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου