ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στις θέσεις τους θα διεκδικήσουν οι έξι ανεξάρτητοι

επιστροφή-στις-θέσεις-τους-θα-διεκδικ-207211

Την άμεση επιστροφή τους στις θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων του δήμου Βόλου όπου συμμετείχαν θα διεκδικήσουν οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι πρώην μέλη των «Δρόμων Συνεργασίας», Ελένη Ανδρέου Μεϊκοπούλου, Ιάσων Αποστολάκης, Κώστας Γαργάλας, Ματθαίος Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Ιωάννης Μολοχίδης. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 6:30 το απόγευμα, οι ανεξάρτητοι θα διεκδικήσουν πίσω τις θέσεις τους μετά τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών που τους δικαιώνει στις θέσεις τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, με απόφασή του, είχε δείξει την πόρτα εξόδου από τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους των Δρόμων Συνεργασίας, που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Η αντικατάσταση των επτά πρώην μελών της μείζονος μειοψηφίας, που ακολούθησαν μαζικά το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον επικεφαλής της παράταξης, Μαργαρίτη Πατσιαντά, που απέμεινε μόνος πλέον στην αντιπολίτευση, έγινε με βάσει τρεις νομικές γνωμοδοτήσεις, της δικηγόρου του Δήμου, Σοφίας Παπαγιαννίτση, του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΜΒ, Αντ. Ξηρού αλλά και της εταιρείας dimosnet με την οποία συνεργάζεται η ΚΕΔΕ. Αποφασίστηκαν οι αντικαταστάσεις των Φωτεινής Κοκκινάκη από τακτικό μέλος και Αλ. Δούρα (που παραιτήθηκε) από αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, Ματθαίου Δραμητινού από τακτικό και Ιάσονα Αποστολάκη από αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ, Κώστα Γαργάλα από τακτικό μέλος και Νίκου Κανελλή από αναπληρωματικό μέλος στη ΔΕΥΑΜΒ, Ιάσονα Αποστολάκη από αναπληρωματικό μέλος στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, Νίκου Κανελλή από αναπληρωματικό μέλος στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, Ιάσονα Αποστολάκη από την ΑΝΕΒΟ, Νίκου Κανελλή από το ΦΟΔΣΑ, Φωτεινής Κοκκινάκη από τακτικό μέλος και Ελένης Ανδρέου Μεϊκοπούλου από αναπληρωματικό μέλος από το Μουσείο Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών

Η γνωμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών όμως, δικαιώνει τους έξι ανεξάρτητους. Οπως αναφέρεται, «η διάταξη του αρ.240 παρ.1 του ν. 3463/2006 ορίζει ότι εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι περισσότερα από 5, δύο τουλάχιστον από αυτά ορίζονται από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Εφόσον δε υπάρχει διάταξη νόμου που να επιβάλλει την αντικατάσταση των μελών της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση που αυτά ανεξαρτητοποιηθούν από την παράταξη στην οποία ανήκουν, προκύπτει από τη γραμματική ερμηνεία του αρ. 240 παρ. 1 του ΚΔΚ, ότι η ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας δεν διαταράσσει τη σύνθεση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου νομικού προσώπου. Επιδίωξη του νομοθέτη είναι στο διοικητικό συμβούλιο να έχουν λόγο και μέλη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου χωρίς διάκριση μεταξύ μείζονος ή ελάσσονος μειοψηφίας. Εξ αντιδιαστολής, σε περίπτωση που ο νομοθέτης επιθυμούσε την αντικατάσταση των μελών κατόπιν της ανεξαρτητοποίησης θα το έχει ορίσει ρητά στο επόμενο εδάφιο, όπου υπάρχει ειδική πρόβλεψη για περιπτώσεις όπως π.χ. ο μη ορισμός μελών εκ μέρους της μειοψηφίας ή η παραίτηση των μελών της μειοψηφίας. Συνεπώς στην προκείμενη περίπτωση ακόμη και μετά την ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας των υπογραφόντων τη σχετική επιστολή δημοτικών συμβούλων, κρίνουμε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων και τη διοίκηση των νομικών προσώπων του Δήμου Βόλου».

Ζητούν επιστροφή

Οι «έξι» που συγκροτούν δημοτική ομάδα αναμένεται στη σημερινή κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να ζητήσουν απόφαση του σώματος για την επιστροφή στις θέσεις τους με βάση τη γνωμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουν τη γνωμοδότηση και θα καταθέσουν ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που τους αντικατέστησε από τα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων, ενώ θα εξετάσουν αν θα ζητήσουν και την ακύρωση των αποφάσεων που ελήφθησαν από τα διοικητικά συμβούλια στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά την αντικατάστασή τους.

Αιχμές κατά Πατσιαντά και Αχ. Μπέου

Σε ανακοίνωσή τους, οι έξι δηλώνουν δικαιωμένοι και μιλούν για «ανατροπή δεδομένων που η δημοτική αρχή εκβίασε συνεπικουρούμενη από τις λοιπές μειοψηφίες, σε αυτό το πολιτικό ατόπημα».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην δημοτική αρχή του Βόλου, τις επανειλημμένες μας αντιδράσεις στην παρορμητική, ερασιτεχνική και καθόλου άδολη βιασύνη της να απαλλαχτεί από τις πλέον αντιπολιτευτικές φωνές στο ολισθηρό δρόμο που παίρνει η πόλη, στηριζόμενη σε έωλες και ασθενείς γνωμοδοτήσεις ημετέρων νομικών (ΔΕΥΑΜΒ – ΚΕΔΕ) . Η τότε θέση μας για λίγη υπομονή μέχρι να δούμε την πλέον επίσημη απόφαση και θέση επί αυτού του πρωτόγνωρου είναι αλήθεια φαινομένου, αποδείχθηκε η πλέον ορθή. Ομως η Δημοτική Αρχή βιάστηκε καθώς βρήκε την εξαιρετική ευκαιρία (κατά την άποψή της) να απαλλαγεί από τις φωνές της λογικής στην έτσι κι αλλιώς προβληματική λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, του ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αλλά και το Δούρειο Ιππο για τις μεγάλες της δουλειές ΑΝΕΒΟ. Η απαλλαγή από τον τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο και η αντικατάστασή του με απαλές και οκνηρές αντιδράσεις ήταν φαίνεται ο διαρκής και διακαής της πόθος.

Εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση έκανε όμως και η θέση της αντιπολίτευσης, της μονοπρόσωπης μείζονος αφενός αλλά και της ελάσσονος στο σύνολό της. Ηταν πρωτόγνωρος ο διαγκωνισμός αλλά και η ομοθυμία τους στο να συμφωνήσουν απόλυτα με τις προθέσεις και άκρως αντιδημοκρατικές κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Μπέου. Είναι προφανές ότι με τη συμφωνία τους στο σχέδιο Μπέου και Μ. Πατσιαντά (για τους δικούς τους λόγους ο καθένας) επιδόθηκαν σε έναν περίεργο αγώνα ανακατανομής και ανάληψης από εκείνες, των εκπροσωπήσεων στις υποτιθέμενες κενές θέσεις. Δήλωναν όμως ταυτόχρονα, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την αδυναμία απ’ τη μια μεριά πραγματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη την ουσιαστική συμπόρευση στις αυθαίρετες και επικίνδυνες επιλογές της πλέον επικίνδυνης για τη πόλη Δημοτικής Αρχής .Τώρα ποιά είναι η θέση σας συνάδελφοι της «αντιπολίτευσης»; Θα συνεχίσετε να συμμετέχετε σε αυτήν ανίερη συμμαχία; Αναμένουμε τις αντιδράσεις σας απέναντι σε αυτή την εκτροπή.

Σκοπός πλέον δεν είναι να αναδειχθεί ότι αυτοί που διοικούν πράττουν κακώς (πέρασε άλλωστε ενάμιση χρόνος κι έχουμε δείγμα γραφής της δημοτικής ρηχότητας) αλλά να αποδειχθεί ότι το απαραίτητο για τη πόλη αλλά και νέο ταυτόχρονα έρχεται και είναι μπροστά. Κι αυτό που είναι μπροστά δεν είναι άλλο από το να δημιουργηθεί ένα συμμετοχικό, ενεργό και αυτόνομο αυτοδιοικητικό κίνημα με αρχές, αξίες και θέσεις, απαλλασσόμενοι από «σταριλίκια» και λάθη του παρελθόντος, για την πόλη που ονειρευόμαστε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου