ΤΟΠΙΚΑ

Στα όρια του μη διαχειρίσιμου οι δήμοι

στα-όρια-του-μη-διαχειρίσιμου-οι-δήμοι-211455

Μόλις 90 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του δήμου Βόλου για το 2016 και καθυστερήσεις στην απόδοση πόρων

Στα όρια του μη διαχειρίσιμου έχουν φθάσει οι δήμοι της Θεσσαλίας ως προς τα οικονομικά τους, όπως αποτυπώθηκε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου συμμετείχε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και οι αντιδήμαρχοι τουρισμού, Θάνος Θεοδώρου και Ανάπτυξης, Αρης Σαββάκης. Στο συνέδριο κυριάρχησε το θέμα της περικοπής οικονομικών πόρων από τους ΟΤΑ, που θα είναι και το κεντρικό ζήτηση της έκτακτης συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέλευσης, οι δήμοι απαιτούν ισότιμη σχέση με την κεντρική εξουσία. Κατήγγειλαν ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι πόροι από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ έχουν μειωθεί έως 65% ενώ την ίδια ώρα οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι από προσωπικό.

Η παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ που αγγίζει το ποσό των 214 εκατ. ευρώ, τα δικαιώματα ζύθου που δεν έχουν εισπράξει, αλλά και η μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στους ΟΤΑ χωρίς αντίστοιχη μεταφορά οικονομικών πόρων, έχουν οδηγήσει τους δήμους στα όρια του μη διαχειρίσιμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών υπηρεσιών, Δημήτρη Πέγιο για το 2016 ο δήμος Βόλου, καλείται να λειτουργήσει με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του να διαχειριστεί περί τα 90 εκατ. ευρώ από τα 97 για το 2015. Εχει όμως να αντιμετωπίσει πολύμηνες καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και το εξάμηνο.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δεν έβγαλε τους ΟΤΑ από το κάδρο των ευθυνών για την οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα και φυσικά οι δήμοι. «Θεωρώ ότι οι δήμαρχοι είναι άμοιροι ευθυνών για το οικονομικό κατάντημα των δήμων. Εχουν κι αυτοί ευθύνες σε πολλά πράγματα. Θα δούμε βέβαια τι θα γίνει. Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλές περικοπές. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πιάσει πάτο, υπάρχει συνέχεια. Είναι λυπηρό. Να περιμένουμε δύσκολες μέρες. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε το επίπεδο των Ελλήνων», σημείωσε αφήνοντας ανοιχτή τη στάση που θα κρατήσει στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου