ΤΟΠΙΚΑ

Απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή στη θάλασσα

απαντήσεις-για-την-κλιματική-αλλαγή-σ-214632

Αναζητά επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιχθυολογίας του Π.Θ. Αθαν. Εξαδάκτυλο

Απαντήσεις στη θάλασσα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ξηρικών φαινομένων στεριά, αναζητά επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Στο επίκεντρο του ερευνητικού έργου βρίσκονται υδρόβια φυτά, τα θαλάσσια αγγειόσπερμα, δείγματα των οποίων έχουν συλλεχθεί και από τον Παγασητικό Κόλπο, με στόχο να αποτυπωθεί η ανοχή τους σε συνθήκες καταπόνησης, όπως υψηλές θερμοκρασίες, αλατότητα, υπεριώδη ακτινοβολία. Ο «μηχανισμός» λειτουργίας των συγκεκριμένων αγγειόσπερμων μπορεί να δώσει λύσεις στην καλλιέργεια σε αλατούχα εδάφη. Αλατούχα εδάφη δημιουργούνται από την υπεράντληση του υπόγειου υδροφορέα ακόμη και από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων. Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Τίτλος της έρευνας είναι η «Ανοχή των θαλάσσιων αγγειόσπερμων σε περιβαλλοντικές καταπονήσεις: Μεταβλητότητα των φυσιολογικών κυτταρικών – βιοχημικών – μοριακών μηχανισμών σε σχέση με είδος και ενδιαίτημα». Τα αποτελέσματά της πρόκειται να παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνουν παρουσιάσεις της προόδου των εξαιρετικά ενδιαφερόντων αποτελεσμάτων του έργου, ενώ παράλληλα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τον Καθηγητή θαλάσσιας βιοποικιλότητας κ. Frithjof C. Kuepper από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, UK. Συντονιστής της ημερίδας είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος, Αν. Καθηγητής, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου