ΤΟΠΙΚΑ

«Ζωντανεύει» τον Καραγκιόζη μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

ζωντανεύει-τον-καραγκιόζη-μαθητής-218670

Πρώτη του εμφάνιση με σκετς στη σχολική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Κέρδισε το ενθουσιώδες χειροκρότημα των συμμαθητών του, όταν στη σχολική γιορτή για το Πολυτεχνείο, έπαιξε θέατρο Σκιών. Ο αγαπημένος και διαχρονικός ήρωας, Καραγκιόζης και η οικογένειά του, ζωντανεύουν στα χέρια ενός 16χρονου μαθητή: του Νίκου Γκουντούρα, που φοιτά στην πρώτη τάξη του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Νίκος Γκουντούρας άρχισε να παρακολουθεί Θέατρο Σκιών και να μαγεύεται από τον κλασικό ήρωα Καραγκιόζη, από πολύ μικρή ηλικία. Το καλλιέργησε και οι πρώτες παραστάσεις του θεάτρου Σκιών ήταν στο σπίτι, με κοινό την οικογένειά του. Το πρώτο χειροκρότημα ήρθε από τον παππού και τη γιαγιά, πριν αποφασίσει να δώσει τις πρώτες παραστάσεις εκτός σπιτιού, σε πραγματικό κοινό στο χωριό από το οποίο έλκει την καταγωγή του.

Το 2012 δόθηκαν οι πρώτες παραστάσεις θεάτρου Σκιών. Η πρώτη του σχολική παράσταση ήταν στο 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και πρόσφατα στη γιορτή του Πολυτεχνείου, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, μάγεψε τους συμμαθητές του.

Οπως σημειώνει, «δεν περίμενα να αρέσει στους συμμαθητές μου το σκετσάκι. Τον Καραγκιόζη τον έχουμε συνδέσει με παραστάσεις για μικρότερες ηλικίες, φαίνεται όμως ότι απευθύνεται σε όλους. Και είναι μία διαχρονική φιγούρα που περνά διαχρονικά μηνύματα. Κυρίως μηνύματα για ειρήνη».

Πώς όμως βλέπει ένας 16χρονος τον Καραγκιόζη ως ήρωα; «Ο Καραγκιόζης είναι η παράδοσή μας. Είναι λίγο λωποδύτης… Κλέβει, αλλά όχι για να κλέψει. Για να ταΐσει την οικογένειά του. Ετσι θα τον δούμε να κλέβει ένα καρβέλι ψωμί, ένα αγγούρι, μία τομάτα. Είναι και λίγο γυναικάς. Είναι όμως φτωχός, όπως φτωχός είναι και ο Ελληνας. Γι’ αυτό θα τον δούμε με μπαλώματα στα ρούχα και ξυπόλυτο», αναφέρει ο Νίκος Γκουντούρας.

Οσον αφορά την τέχνη του θεάτρου Σκιών ως τέχνη, ο 16χρονος μαθητής, παραδέχεται ότι είναι δύσκολη.
«Ο Καραγκιοζοπαίχτης τα κάνει όλα. Είναι ηχολήπτης, ηλεκτρολόγος, σκηνογράφος, ζωγράφος, αυτός που οδηγεί τις φιγούρες και τους δίνει φωνή. Είναι αρκετά δύσκολη τέχνη κι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας», αναφέρει, έχοντας στο πλευρό του το συμμαθητή του και βοηθό του πίσω από το λευκό πανί, Παναγιώτη Αγριαννίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου