ΤΟΠΙΚΑ

Ακατάλληλο το νερό των Σταγιατών

ακατάλληλο-το-νερό-των-σταγιατών-246551

Νέα ανακοίνωση για την απαγόρευση χρήσης του

Υψηλές συγκεντρώσεις σε ολικά κολοβακτηροειδή, e coli και εντερόκοκκους, έδειξαν νέες αναλύσεις δειγμάτων νερού από τις Σταγιάτες. Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε νέα ανακοίνωση απαγόρευσης χρήσης του νερού για πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση ισχύει τον τελευταίο ένα μήνα.

Το δίκτυο του νερού μέχρι στιγμής δεν απολυμαίνεται. Αγνωστοι είχαν προχωρήσει στην καταστροφή του χλωριωτή, με αποτέλεσμα στα μέσα περίπου Οκτωβρίου και στο πλαίσιο ελέγχων της ποιότητας του νερού να ανιχνευτεί μικροβιακό φορτίο.

Από την πρώτη στιγμή η ΔΕΥΑΜΒ με ανακοίνωσή της απαγόρευσε τη χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας.

Παρά το καμπανάκι κινδύνου, οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση χλωριωτή δεν κάμφθηκαν. Μάλιστα στην Πορταριά υπάλληλοι της επιχείρησης που είχαν μεταβεί, εκείνη την περίοδο, για τον έλεγχο λειτουργίας του χλωριωτή στη δεξαμενή, είχαν βρει στη θέση του καταστραμμένου μηχανήματος, δύο σημειώματα απειλητικά για τη ζωή και την οικογένειά τους.

Στο μεσοδιάστημα και σύμφωνα με ανακοίνωσή της «η ΔΕΥΑΜΒ έκανε εργασίες υγειονομικής αναγνώρισης», ωστόσο η μικροβιακή επιβάρυνση παραμένει από τη στιγμή που το νερό δεν χλωριώνεται παρότι περνά μέσα από κλειστό δίκτυο.

Την περασμένη Δευτέρα, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντική μικροβιακή επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων, εντοπίστηκαν 92 αποικίες ολικών κολοβακτηροειδών ανά 100ml κι ενώ βάσει των προδιαγραφών οι τιμές πρέπει να είναι μηδενικές, 55 αποικίες e coli ανά 100 ml όπου επίσης οι τιμές πρέπει να είναι μηδενικές και 7 αποικίες εντερόκοκκων ανά 100 ml, αντί για μηδέν.

Η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, την τοπική κοινότητα αλλά και τον αντιδήμαρχο δημοτικών ενοτήτων. Ανακοίνωσε δε, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άρση της απαγόρευσης χρήσης του νερού του δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής) μέχρι να επιτευχθεί (δολιοφθορές κλπ.) η εγκατάσταση του εξοπλισμού και μέχρι να ομαλοποιηθεί η απολύμανση του δικτύου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου