ΤΟΠΙΚΑ

Σκηνικό έντασης με τις καθαρίστριες στο δημοτικό συμβούλιο

σκηνικό-έντασης-με-τις-καθαρίστριες-σ-248888

«Τι θέλετε τις συνεντεύξεις; Θα κάνετε προσλήψεις με βάση το θρήσκευμα ή την ομορφιά;», διαμαρτυρήθηκε το Σωματείο Καθαριστριών

Σκηνικό έντασης επικράτησε χθες με την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, όταν εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας, διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεντεύξεις από τις οποίες θα κληθούν να περάσουν πριν προσληφθούν για να εργαστούν στην καθαριότητα των σχολείων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, ο δήμος Βόλου πρόκειται να προχωρήσει αρχές Ιανουαρίου στην πρόσληψη 15 καθαριστριών, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις που υπάρχουν σε ισάριθμες σχολικές μονάδες του δήμου Βόλου, που όπως καταγγέλλουν οι καθαρίστριες, καθαρίζονται από πενταμηνίτες μόλις δύο φορές την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον.

Για τις προσλήψεις όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει και διαδικασία συνέντευξης πριν την τελική επιλογή. «Τι θα μας ρωτήσουν; Πώς θα πιάνουμε τη σκούπα και τη σφουγγαρίστρα ή αν είμαστε χριστιανές ή μουσουλμάνες;», αντέδρασε η Γραμματέας του σωματείου, Μαρία Γκριτζάνη.

«Θα κάνουν συνεντεύξεις για να δουν ποιες είναι οι πιο όμορφες;», είπε από την πλευρά της και η Αντιπρόεδρος του σωματείου, Μαρία Πλαγερά.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από υπόμνημα που κατέθεσαν οι καθαρίστριες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κοινοποίησαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του σωματείου, ζητώντας το λόγο.

Γ. Μουλάς: Δεν έχετε το λόγο.

Μαρία Γκριτζάνη: Δεν μας αφήνετε να μιλήσουμε για το πρόβλημά μας;

Γ. Μουλάς: Δεν έχετε το λόγο. Εδώ είναι δημοτικό συμβούλιο.

Εύη Καρυδάκη: Στο νοσοκομείο πρόεδρο επιλέγετε καθαρίστριες με βάση το θρήσκευμα ή τι ψηφίζουν; Θέλουμε να ακούσουμε τις παρατάξεις για ένα πολύ σοβαρό θέμα που παραπέμπει σε άλλα πράγματα.

Γ. Μουλάς: Εάν συνεχίσετε κυρία Καρυδάκη θα καταθέσω μήνυση και θα πάτε αυτόφωρο.

Γιάννης Μολοχίδης: Ποιον απειλείς; Τους εργαζόμενους του δήμου;

Θεοδ. Τσαλούχας: Δεν μπορείς πρόεδρε να κάνεις ό,τι θέλεις. Αφήστε τους εργαζόμενους να μιλήσουν.

Γ. Μουλάς: Διακόπτω το δημοτικό συμβούλιο.

Τόσο ο κ. Μουλάς, όσο και ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, έφυγαν από την αίθουσα.

Η κ. Γκριτζάνη απευθυνόμενη προς τους δημοτικούς συμβούλους υποστήριξε ότι επί χρόνια οι καθαρίστριες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κατήγγειλε ελλείψεις στα σχολεία με αποτέλεσμα 15 σχολικά κτίρια να καθαρίζονται μόλις δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υποστήριξε ότι οι συνεντεύξεις δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο και την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις.

«Η συνέντευξη ως διαδικασία επιλογής, βαρύνεται με υπόνοιες μεροληψίας και υποκειμενικότητας, θίγει τη διαφάνεια και αξιοκρατία. Παραπέμπει σε επιλεκτική πρόσληψη προσωπικού», ανέφεραν οι καθαρίστριες.
Αργότερα πάντως, ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να ρωτήσουμε τις καθαρίστριες ποιους θα προσλάβουμε».

Αφησε μάλιστα αιχμές κατά συνδικαλιστών ότι δρουν σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται,
«Κάνετε λάθος. Να πάρετε αυτό που λέτε πίσω. Εμείς είμαστε εδώ κι όχι τυχαία και παλεύουμε για όλες τις καθαρίστριες», αντέδρασε η κ. Γκριτζάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου