ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα και πορεία στους δρόμους

λουκέτα-και-πορεία-στους-δρόμους-249587

Οι μαθητές αντιδρούν σε ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικών, κτιριακά προβλήματα και ΦΠΑ στα κυλικεία

Κλείδωσαν λουκέτα και βγήκαν στους δρόμους μαθητές 12 Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας. Οι καταλήψεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα συνεχίστηκαν και χθες, με 12 σχολεία να τελούν υπό κατάληψη και τους μαθητές να δίνουν βροντερό παρών σε πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο του Βόλου, με κατάληξη στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Σε κατάληψη βρέθηκαν χθες τα 3ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Γυμνάσιο Σκιάθου, Μουσικό, 1ο, 2ο, 3ο, 6ο και 7ο Γενικά Λύκεια Βόλου, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το ΕΠΑΛ Αγριάς.

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, ελλείψεις σε βιβλία ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται μέσα από φωτοτυπίες, αλλά και κτιριακά προβλήματα, είναι μερικά από τα προβλήματα που προβάλλουν οι μαθητές ζητώντας λύσεις.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων καθηγητών είναι ότι σε ορισμένα σχολεία, τα μαθήματα σε βιολογία και φυσική ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων, διαμαρτύρονται και για τις διπλές εξετάσεις, απολυτήριες και πανελλαδικές που θα πρέπει να δώσουν κατά σειρά τον ερχόμενο Μάιο.

Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης για την αύξηση του ΦΠΑ και στα είδη που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολο οικονομικά για τους μαθητές να αγοράζουν το κολατσιό τους.

Στη λίστα των αιτημάτων συμπεριλαμβάνεται επίσης το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών σε ΕΠΑΛ και στο Μουσικό Σχολείο, αλλά και η μη σίτιση των μαθητών του Μουσικού.

«Στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, καθηγητές και χρήματα για να λειτουργήσουν. Επιπλέον διαμαρτυρόμαστε και για το σύστημα των εξετάσεων καθώς καλούμαστε να δώσουμε πρώτα ενδοσχολικές και στη συνέχεια πανελλαδικές εξετάσεις», ανέφερε η μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Ελπινίκη Τσούρικα.

«Παλεύουμε για ένα καλύτερο σχολείο, για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή από το σχολείο δεν λαμβάνουμε καμία ουσιαστική μόρφωση. Προωθείται η παπαγαλία, μας στέλνουν στα φροντιστήρια, οι γονείς μας πληρώνουν ένα σωρό χρήματα. Θέλουμε να ακουστεί και η δική μας φωνή», σημείωσε από την πλευρά της η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αγριάς, Νεφέλη Αλεξίου.

«Οι γονείς μου είναι άνεργοι και έχω πρόβλημα να πληρώνω καθημερινά εισιτήριο 1,20 ευρώ μόνο και μόνο για να πηγαίνω σχολείο στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και να παρακολουθώ την ειδικότητα που με ενδιαφέρει. Αν πληρώνουμε καθημερινά μόνο για να πάμε εισιτήριο 1,20 ευρώ δεν μας φθάνει το χαρτζιλίκι για να πάρουμε κολατσιό», έθιξε το θέμα των μαθητικών μεταφορών, ο μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Κωνσταντίνος Κασάπης. Ο ίδιος εστίασε και στην οροφή των εργαστηρίων του σχολείου, που ακόμη μπάζει νερά. «Πρέπει να γίνουν εργασίες για να μπορούμε να κάνουμε μάθημα στα εργαστήριά μας», είπε.

Οι μαθητές πρόκειται να δημιουργήσουν συντονιστικό όργανο για την οργάνωση του αγώνα τους. Θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ πρώτος σημαντικός σταθμός των μαθητικών κινητοποιήσεων θα είναι η 12η Νοεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου