ΤΟΠΙΚΑ

Ρινγκ το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

ρινγκ-το-δημοτικό-συμβούλιο-βόλου-250300

Θερμό επεισόδιο με φόντο τη μείωση τελών κατάληψης δημόσιων χώρων 15% εκτός από παραλία και πεζοδρόμους

Σε ρινγκ μετατράπηκε την Τετάρτη το απόγευμα η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Αποστόλης Νάνος και Γιάννης Γρηγορίου ήρθαν στα χέρια. Αρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω από τα έδρανα. Δημοτικοί σύμβουλοι έσπευσαν να χωρίσουν τους δύο άντρες. Οι μισοί κρατούσαν τον Αποστόλη Νάνο κι οι άλλοι μισοί το Γιάννη Γρηγορίου για να μην έρθουν ξανά στα χέρια, ενώ οι δύο «μονομάχοι» αντάλλασσαν μεταξύ τους βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Το θερμό επεισόδιο που κατέληξε σε χειροδικία, ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά κι ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Βόλου και της επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσας Οικονόμου. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος ισχυρίζεται ότι δέχθηκε υβριστική επίθεση από τον κ. Γρηγορίου. «Είστε όλοι ίδιοι να πάτε να…«, φέρεται να είπε ο κ. Γρηγορίου προς τον κ. Νάνο.
Λεκτική επίθεση ισχυρίζεται ότι δέχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γρηγορίου.

Μάλιστα ο κ. Γρηγορίου υποστηρίζει ότι δέχθηκε τη φραστική επίθεση όταν ζήτησε από τον κ. Νάνο να υπογράψει κείμενο με το οποίο ο κλάδος των καταστηματαρχών ζητά η μείωση των τελών κατάληψης δημόσιων χώρων να ισχύσει για όλες τις περιοχές. «Να πας να…», υποστηρίζει ο κ. Γρηγορίου ότι του αντέτεινε ο κ. Νάνος.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε μείωση τελών 15% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τους πεζοδρόμους και την παραλία.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για δέκα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Με την επιστροφή στην αίθουσα, ο κ. Γρηγορίου, σηκώθηκε και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.

Παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. «Σίγουρα το περιστατικό δεν είναι ευχάριστο. Ηταν όμως η κακιά στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσετε εξηγήσεις μεταξύ σας για να δοθεί τέλος στο θέμα.

Αυτά που συμβαίνουν είναι ανθρώπινα», είπε ο κ. Μπέος, ζητώντας ψυχραιμία από τις δύο πλευρές.

Με την ολοκλήρωση πάντως της συνεδρίασης, ο κ. Νάνος, ζήτησε να κάνει δήλωση. Απευθυνόμενος προς το δημοτικό συμβούλιο, με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το σώμα για το επεισόδιο. Προκλήθηκα ιδιαίτερα και δεν μπόρεσα να αντισταθώ», ανέφερε για να εισπράξει το χειροκρότημα των δημοτικών συμβούλων, που χαρακτήρισαν το συμβάν «ανθρώπινο».

Εντονη συζήτηση

Του επεισοδίου προηγήθηκε έντονη συζήτηση. Ο κ. Γρηγορίου είχε καταθέσει αίτημα για μείωση των τελών προς όλους υποστηρίζοντας ότι ο δήμος δεν πρέπει να λειτουργεί με δύο μέτρα και σταθμά. Μάλιστα, ο κ. Γρηγορίου κατηγόρησε τις αντιπολιτεύσεις ότι δέχθηκαν τη διάκριση εις βάρος μερίδας επιχειρηματιών που κινδυνεύουν με λουκέτα, ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Στις κατηγορίες του κ. Γρηγορίου, απάντησαν οι μειοψηφίες. «Ο κ. Γρηγορίου δεν είχε την καλοσύνη να καθίσει στη συνεδρίαση. Εμείς δεν ψηφίσαμε την απόφαση. Να κάνετε διορθωτική δήλωση και να ζητήσετε συγγνώμη που καταγγέλλετε συλλήβδην όλες τις αντιπολιτεύσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

«Ο κ. Γρηγορίου θα πρέπει να είναι παρών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όταν συζητείται θέμα του κλάδου του κι όχι να φεύγει. Επιπλέον θα όφειλε να μας φέρει στοιχεία τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις για να δούμε αν υπάρχουν τα περιθώρια να γίνουν μειώσεις τελών», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Η τοποθέτηση του κ. Πατσιαντά προκάλεσε ξέσπασμα του κ. Γρηγορίου. «Ντροπή», είπε χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. «Δύο ευρώ έρχεσαι και πίνεις τον καφέ σου. Αλλά είστε όλοι κατά των μαγαζιών και υπέρ των λουκέτων», κατήγγειλε ο κ. Γρηγορίου.

«Δουλεύουμε για 10 νταβατζήδες»

Ο κ. Γρηγορίου έψεξε και τη δημοτική αρχή για την τήρηση της κανονιστικής. «Δουλεύουμε για 10 νταβατζήδες που παρανομούν. Κάνουν παρανομίες, η δημοτική αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της και κλείνουν όσοι επιχειρηματίες είναι νόμιμοι. Για 10 μαγαζιά πλήττονται εκατοντάδες. Θα κάνουμε καταγγελίες στην ελληνική αστυνομία που κάνει καλύτερα τη δουλειά της», κατήγγειλε.

«Ο δήμος τώρα απέκτησε δημοτική αστυνομία», αποκρίθηκε ο δήμαρχος.

«Υπάρχουν όμως υπάλληλοι της πολεοδομίας που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Βγάζουν μάτια οι παρανομίες», συνέχισε ο κ. Γρηγορίου.

Απόφαση επί του θέματος δεν λήφθηκε, με τον κ. Γρηγορίου να υποστηρίζει ότι ο δήμος εισπράττει περισσότερα τέλη από τους καταστηματάρχες στους πεζοδρόμους και στην παραλία και ότι δεν πρέπει να τους εξαιρεί από τις μειώσεις.

«Ναι αλλά εσείς έχετε και μεγαλύτερους τζίρους», απάντησε ο δήμαρχος, δικαιολογώντας την εξαίρεση από τη μείωση των τελών τους πεζοδρόμους και την παραλία της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου