ΤΟΠΙΚΑ

Casus belli για καταστηματάρχες εστίασης η επιλεκτική μείωση τελών τραπεζοκαθισμάτων

casus-belli-για-καταστηματάρχες-εστίασης-η-επι-250473

Από την απόφαση μείωσης τελών κατά 15% εξαιρέθηκαν πεζόδρομοι και παραλία εγείροντας αντιδράσεις καταστηματαρχών

Casus belli συνιστά για καταστηματάρχες εστίασης, η εξαίρεση των πεζοδρόμων και της παραλίας της πόλης από τη μείωση τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 15% για το 2016 που αποφάσισε προχθές το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Το… κακό ειδικά στο παραλιακό μέτωπο είναι διπλό, καθώς από τη στιγμή που ο δήμος Βόλου δεν μειώνει το τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα των πεζοδρομίων, αρνείται επίσης να μειώσει το αντίστοιχο τέλος για την κατάληψη χώρου στη χερσαία ζώνη της παραλίας και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αίτημα που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας προς το δήμο Βόλου, ζητούσε μείωση του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 30% τουλάχιστον για το 2016. Αντίστοιχο αίτημα, ο Σύλλογος είχε καταθέσει και προς τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο και που πληρώνουν διπλά τέλη: πάνω στα πεζοδρόμια προς τα δημοτικά ταμεία και κάτω από τα πεζοδρόμια προς τα ταμεία του Ο.Λ.Β.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου, είχε θέσει ζήτημα βιωσιμότητας των καταστημάτων εστίασης που βλέπουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης τα έσοδά τους να συρρικνώνονται την ίδια ώρα που τα έξοδα έχουν αυξηθεί.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε μείωση των τελών κατά 15%΄, με πρόταση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Εξαιρέθηκαν ωστόσο οι ζώνες που αφορούν σε πεζοδρόμους και στην παραλία.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πεζόδρομοι στο Βόλο θα εξακολουθήσουν να χρεώνονται προς 48 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όπως και τα πεζοδρόμια των οδών ήπιας κυκλοφορίας, αμετάβλητη παραμένει η χρέωση με 38 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των πεζοδρόμων και της πλατείας στη συνοικία Παλαιών, στις πλατείες Αγίου Κωνσταντίνου, Αναύρου και Ελευθερίας αλλά και στην πρώτη ζώνη της παραλίας, ενώ επίσης σταθερά με ποσό 32 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα εξακολουθήσει να χρεώνεται η β’ ζώνη της παραλίας.

Σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμια πλατειών και αιγιαλό, τα τέλη μειώνονται κατά 15%.

«Το χτύπημα είναι διπλό ειδικά για την παραλία. Από τη στιγμή που ο δήμος δεν μειώνει τα τέλη, δεν τα μειώνει ούτε ο Ο.Λ.Β. Η κίνηση όμως στα μαγαζιά έχει φθίνουσα πορεία και εμείς αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα», έλεγε χθες σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μειώσεις θα έπρεπε να ισχύσουν για όλους κι όχι να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα μαγαζιά. «Ας έρθουν να τα δουλέψουν να δουν πώς βγαίνουν τα έξοδα. Τα έξοδά μας αυτή τη στιγμή είναι 125% περισσότερα σε σχέση με τα έσοδα», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Γρηγορίου πρόκειται να ζητήσει τροποποίηση της απόφασης στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Σε διαφορετική περίπτωση θα καλέσω τους επαγγελματίες να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στο τέλος του χρόνου», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου