ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνονται 15% τα τέλη για τα κατάληψη κοινόχρηστων χώρων

μειώνονται-15-τα-τέλη-για-τα-κατάληψη-κο-252830

Εξαιρούνται οι πεζόδρομοι και η Αργοναυτών – Σταθερά τα υπόλοιπα τέλη και τροποποιήσεις στην Κανονιστική

Μείωση κατά 15% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων -πλην των πεζοδρόμων και της Αργοναυτών- ψήφισε μετά από πρόταση -στο παρά πέντε- του δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, το δημοτικό συμβούλιο , ικανοποιώντας εν μέρει αίτημα των περιπτερούχων και των καταστηματαρχών εστίασης που ζητούσαν μειώσεις κατά 25% και 30% αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα υπόλοιπα τέλη, παραμένουν για το 2016 σταθερά σε σχέση με το ύψος των τελών του 2015, με την αντιπολίτευση να ζητά σύσσωμη μειώσεις στα τέλη ιδίως για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
«Πάγια θέση μας είναι να μην υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν μειώσεις για τους ανέργους και τα χρήματα να καλυφθούν με αύξηση τελών σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ», πρότεινε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος.

Υπέρ της λογικής συνολικής μείωσης των τελών για τους πολίτες τάχθηκε και ο ανεξάρτητος Νίκος Κανελλής, προτείνοντας αύξηση των τελών «εκεί που υπάρχουν κέρδη».

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος Ιάσονας Αποστολάκης, μιλώντας εξ ονόματος της δημοτικής ομάδας των έξι ανεξάρτητων πρώην μελών των Δρόμων Συνεργασίας ζήτησε εξορθολογισμό των ζωνών στην πόλη, γιατί όπως σημείωσε κάποιες περιοχές επιβαρύνονται και κάποιες ευνοούνται.

Σε κάθε περίπτωση τονίστηκε ότι ακόμη και για φέτος, παρατηρείται υστέρηση στην είσπραξη των τελών, καθώς από το προϋπολογισθέν ποσό ύψους 2,7 εκ. ευρώ περίπου, μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Η κανονιστική

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε τροποποίηση της Κανονιστικής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Μεταξύ των αλλαγών, περιλαμβάνεται και το νέο μέτρο απομάκρυνσης των μοτοσικλετών από τα πεζοδρόμια που αναμένεται να ισχύσει από 10 Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή δέχθηκε επικρίσεις από τις μειοψηφίες αλλά και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες για τη μη αστυνόμευση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.

«Ηδη πολλά καταστήματα έχουν κλείσει τους εξωτερικούς τους χώρους και από τις τέσσερις πλευρές. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες. Τι θα γίνει; Πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα», ανέφερε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, Γιάννης Γρηγορίου, τονίζοντας ότι η ανοχή που έχει επιδείξει η δημοτική αρχή έχει παρεξηγηθεί από πολλούς επαγγελματίες.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων: οι νομοταγείς και οι μη και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μη νομοταγείς. Πρέπει να τελειώσει η εξάπλωση σε κοινόχρηστους χώρους καθ’ υπέρβαση της Κανονιστικής και μονόδρομος σε αυτό είναι η αστυνόμευση από τη δημοτική αστυνομία», είπε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

«Η ψήφιση της Κανονιστικής εκκρεμεί από το Μάρτιο και με αυτό το πρόσχημα υπάρχει ανοχή και αλαλούμ με τις καταλήψεις δημόσιων χώρων», επεσήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

Παρατηρήσεις σε επιμέρους άρθρα της Κανονιστικής έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις και προβλέψεις για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε σημεία όπου δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δραστηριότητα, ενώ εστίασε στην περιοχή της Αγριάς ζητώντας να μην αποκλειστεί η πρόσβαση των πεζών στο παραλιακό μέτωπο από την ανάπτυξη των παραλιακών καταστημάτων. «Αυτός ο κανονισμός θυμίζει κανονισμό γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών και αναγκών ιδιαίτερων συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Γαργάλας για να δεχθεί την επίθεση του Δημάρχου. «Εδώ μιλάμε για θέατρο του παραλόγου. Οι πολίτες θα πρέπει να σκέφτονται καλύτερα ποιους ανθρώπους ψηφίζουν. Η κανονιστική έχει ψηφιστεί από το Μάρτιο και αλλάζουν τρεις συγκεκριμένες διατάξεις. Τρέλα πουλάτε;», είπε ο κ. Μπέος με τις αλλαγές να εγκρίνονται κατά πλειοψηφία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου