ΤΟΠΙΚΑ

Διαρκές σκωτσέζικο ντους με το ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

διαρκές-σκωτσέζικο-ντους-με-το-φπα-στη-256796

Σε ένα διαρκές σκωτσέζικο ντους υποβάλλεται από τα τέλη Ιουλίου η ιδιωτική εκπαίδευση. Η «βόμβα» της επιβολής ΦΠΑ και μάλιστα 23% από το 0% που ίσχυε έως και τα μέσα Ιουλίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε φροντιστήρια και γονείς μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το μέτρο έχει περάσει από κάθε στάδιο: ανακοινώθηκε, ανακλήθηκε, μετατέθηκε και αυτή την περίοδο αναζητούνται ισοδύναμα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί. Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και γονείς βρίσκονται εν αναμονή της λύσης που επιχειρεί να βρει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών βρίσκονται σε απόγνωση. «Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μαγνησίας, Κων. Γιαβάρας. «Είμαστε σε αναμονή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ήδη κουραστεί», αναφέρει από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Μηνάς Χαραλαμπίδης.

Βρέθηκαν με καπέλο

Εκπληξη, προβληματισμός, αντιδράσεις… Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών υπέστησαν το πρώτο σοκ, λίγο μετά τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το μηδέν, ο ΦΠΑ εκτοξεύεται απευθείας στο 23%, παρά την ευρωπαϊκή οδηγία ότι η εκπαίδευση δεν εμπίπτει σε καθεστώς ΦΠΑ.

Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και ξεκίνησε η οικονομική κρίση, μείωσαν τις τιμές στα δίδακτρά τους, ξαφνικά βρέθηκαν με ένα φορολογικό… καπέλο 23%, που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα των φροντιστηρίων τους.

Την αρχική έκπληξη για την επιβολή του ΦΠΑ και μάλιστα απότομα από το μηδέν στο 23%, διαδέχθηκε ο προβληματισμός: πώς θα ανταπεξέλθουν, τι θα κάνουν με τα δίδακτρα της νέας σχολικής χρονιάς, πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι γονείς που ήδη με δυσκολία εξοφλούν τα δίδακτρα παρά τις μειωμένες τιμές;

Η ανακοίνωση του μέτρου, βρήκε τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών, εν μέσω θερινών μαθημάτων κι ενώ είχαν ήδη στείλει -στις 15 Ιουνίου- στο Παρατηρητήριο Τιμών τα δίδακτρα για το νέο σχολικό έτος.

Αναστολή

Ακολούθησε αναστάτωση. Προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη τι θα κάνουν από τη νέα σχολική χρονιά, τι αποδείξεις θα κόψουν, αν θα πρέπει να υπαχθούν στο νέο φορολογικό καθεστώς.

Το μέτρο ανεστάλη στα τέλη Αυγούστου, στο και πέντε της έναρξης των εγγραφών κι ενώ ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών επιχειρούσαν να βγάλουν τα νέα τιμολόγια. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ανακούφιση από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών αλλά και από γονείς.

Τρεις παρατάσεις

Λύση για το θέμα μετατέθηκε μετεκλογικά. Από την αρχή ανακοίνωση του μέτρου, η εφαρμογή του πήρε παράταση τρεις φορές, κρατώντας σε αναμονή τους ιδιώτες αλλά και γονείς.

Στις 20 Οκτωβρίου περίπου ανακοινωνόταν πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ, 0% στα νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια, 13% στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, έριχνε νέο… χαστούκι: ή 23% ΦΠΑ ή καθόλου, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ.

Αναζήτηση ισοδύναμων

Το μέτρο είναι σε αναστολή -για τρίτη φορά- έως τα μέσα Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναζητά ισοδύναμα ύψους 500 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ. Σενάρια που διαρρέουν αφορούν σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, επιβολής έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Αλαλούμ στα κέντρα ξένων γλωσσών

«Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται. Ο καθένας πράττει κατά το δοκούν», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μαγνησίας, Κων. Γιαβάρας.

Στα κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιοκτήτες ενημερώνουν τους γονείς για δίδακτρα με ή χωρίς ΦΠΑ, πολλοί δεν εισπράττουν χρήματα από τους γονείς, για να μην κόψουν απόδειξη περιμένοντας να δουν πού θα κλειδώσει το μέτρο και προσπαθούν να βγάλουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να πληρώσουν το διδακτικό προσωπικό από… άδεια ταμεία.

«Η σχολική χρονιά τρέχει και μαζί οι υποχρεώσεις. Πρέπει να λειτουργήσουμε», επεσήμανε ο κ. Γιαβάρας.

Το κακό έχει ήδη γίνει. Πολλές οικογένειες στράφηκαν σε ιδιαίτερα μαθήματα για να μην πληρώσουν ΦΠΑ και οι αίθουσες στα κέντρα ξένων γλωσσών από τη μία αδειάζουν λόγω οικονομικής κρίσης από την άλλη λόγω του φόβου του ΦΠΑ.

Σε αναμονή τα φροντιστήρια

«Το μέτρο είναι σε εκκρεμότητα. Περιμένουμε τα ισοδύναμα. Ηδη όμως έχουμε κουραστεί από τους κακούς χειρισμούς», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Μηνάς Χαραλαμπίδης.

Στα φροντιστήρια κατά κόρον δεν κόβονται αποδείξεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να κόψει απόδειξη, με μηδέν, 6%, 13% ή 23% ΦΠΑ.

Στις ταμειακές υπηρεσίες των φροντιστηρίων βγήκαν τεφτέρια. Οι γονείς δίνουν μικρές προκαταβολές, τα ποσά σημειώνονται και οι αποδείξεις εκκρεμούν μέχρι να «κλειδώσει» το μέτρο.

«Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε κανένα μοχλό πίεσης απέναντι στην Κυβέρνηση. Είμαστε σε φάση που απλώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικώς», εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου