ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 25% αναπνευστικών παθήσεων

αύξηση-25-αναπνευστικών-παθήσεων-257382

ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΜ10 ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (ΡΜ10) με την αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου πολιτών με παθήσεις του αναπνευστικού, έρχεται να καταδείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάθε χειμώνα, ο Βόλος μετατρέπεται σε… θάλαμο αερίων, κυρίως τις βραδινές ώρες με το κλείσιμο της εμπορικής αγοράς, οπότε και οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, σκαρφαλώνουν έως και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αποδίδεται κυρίως στην καύση ξύλων και άλλων υλικών για να θερμανθούν τα νοικοκυριά το χειμώνα και έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Φέτος, ξεκινά νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα σηματοδοτήσει καλύτερη ποιότητα στην ατμόσφαιρα.

Χθες, ξεκίνησε στο αμφιθέατρο του τμήματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Οικονομικής Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε ερευνητική εργασία των κ.κ. Γ. Πρώια, Κων. Μουστρή, Παν. Νάστου και Αθ. Παλιατσού για το οικονομικό κόστος των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου.

Εγινε εφαρμογή συγκεκριμένου μοντέλου που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη ρύπανση των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2007- 2011.

Αύξηση hard κατά 25%

Οπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα, Γ. Πρώια, όταν η μέση ετήσια συγκέντρωση ΡΜ10 υπερβαίνει την αντίστοιχη οριακή τιμή της Ε.Ε. ο αριθμός των εισαγωγών στο Νοσοκομείο για την πάθηση του αναπνευστικού (hard) αυξάνεται κατά 25% κατά μέσο όρο. Υπάρχει επίσης μια εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 2,5% εισαγωγών λόγω hard σε σχέση με τις αναμενόμενες ετήσιες εισαγωγές για την ίδια αιτία στο Βόλο. Τέλος, βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ημερών υπέρβασης της ημερήσιας οριακής συγκέντρωσης ΡΜ10 και των ετήσιων εισαγωγών λόγω hard. Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται ότι μια μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης ΡΜ10 θα οδηγούσε σε μια σημαντική μείωση του κόστους των hard, που συνίσταται στο κόστος περίθαλψης ανά ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο, στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, το κόστος των χαμένων ωρών ή και ημερών εργασίας και στο κόστος μεταφοράς από και προς το νοσοκομείο.

Αιθαλομίχλη μετά τις 8 μ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Πρώια υπάρχει και νεότερη μελέτη, του 2013 οπότε και φοιτητής του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος προχώρησε σε μετρήσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα. Χρησιμοποίησε φορητό όργανο μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, το οποίο μετέφερε ανά μία ώρα, επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες σε διαφορετικά σημεία.

Οι μετρήσεις έγιναν το Δεκέμβριο του 2013 στα σημεία όπου έχει εντοπιστεί ιδιαίτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης: στο λιμάνι, στο σταθμό του ΚΤΕΛ, στη συμβολή των οδών Ερμού με Κ. Καρτάλη, στην Αναλήψεως και στην περιοχή του κτιρίου Παπαστράτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο κέντρο του Βόλου και ιδίως τις απογευματινές ώρες μετά το κλείσιμο της αγοράς. «Παρατηρήσαμε κατακόρυφη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, κάτι που οφείλεται κυρίως στη θέρμανση και ειδικότερα στην καύση ξύλου. Το πρόβλημα μάλιστα εστιάζεται κατά το κλείσιμο των μαγαζιών. Μετά τις 8 μ.μ.- 8:30 μ.μ. ο κόσμος επιστρέφει σπίτι του, ανάβει θέρμανση και τότε παρουσιάζεται το μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Πρώιας.

Ο ίδιος εστιάζει κυρίως στην περίπτωση της 5ης Δεκεμβρίου 2013 οπότε και οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφτηκαν αφορούσαν σε πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, στα 250mgr/m3.

Νέα μελέτη

Οπως ανέφερε ο κ. Πρώιας ενδιαφέρον θα έχει η ερευνητική εργασία που ξεκινά φέτος στο Βόλο. «Δεδομένου ότι η βιομηχανική παραγωγή όπως και η κίνηση οχημάτων έχει μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εστιάζουμε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στην καύση ξύλου», αναφέρει και επισημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να καταγραφτεί αν φέτος, με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μειωθεί η χρήση καυσόξυλων και άρα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

«Θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με την περίοδο 2013 – 2014», εξήγησε ο κ. Πρώιας.

Διεπιστημονικότητα

Επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου που θα συνεχιστεί και σήμερα είναι ο καθηγητής, κ. Γεώργιος Χάλκος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Επιχειρησιακών Ερευνών.

«Τα δύο πρώρα συνέδρια ήταν επικεντρωμένα στην κλιματική αλλαγή, το 3ο συνέδριο είναι διευρυμένο και αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα την οικονομική των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος με έμφαση στα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και στις πολιτικές διαχείρισης και επίλυσής τους τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι η ανάδειξη της διεπιστημονικότητας που διέπει την έρευνα περιβαλλοντικών θεμάτων με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των ερευνητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και η εύρεση κοινών συνιστωσών στις κατάλληλες ερευνητικές προσεγγίσεις», ανέφερε ο κ. Χάλκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου