ΤΟΠΙΚΑ

Ουρές ταλαιπωρίας για τον ΕΝΦΙΑ σε τράπεζες και ΕΛΤΑ του Βόλου

ουρές-ταλαιπωρίας-για-τον-ενφια-σε-τρά-259335

Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης

Ουρές ταλαιπωρίας σχηματίστηκαν χθες σε τραπεζικά υποκαταστήματα και στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στο Βόλο, από φορολογούμενους που έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία πληρωμής λήγει σήμερα και εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έτρεξαν να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με προσαύξηση 0,73% για το ποσό της πρώτης δόσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από νωρίς το πρωί, οι ουρές άρχισαν να σχηματίζονται σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών, που πέρασαν πρώτα από το λογιστή τους για να τους εκδώσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια στήθηκαν με τις ώρες μπροστά από τα τραπεζικά γκισέ.

Συνωστισμός επικρατούσε τόσο μέσα στα υποκαταστήματα, όπου οι πολίτες περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να πληρώσουν όσο και έξω από αυτά, καθώς το σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στις τράπεζες δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη είσοδο περισσότερων των τριών ατόμων κάθε φορά

Ο μέσος όρος αναμονής σε κάποια τραπεζικά υποκαταστήματα άγγιξε ακόμη και τις 2 ώρες, ενώ σε κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας τα χαρτάκια με τη σειρά προτεραιότητας είχαν εξαντληθεί στις 12 το μεσημέρι.
Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και εκτιμάται ότι το σκηνικό με τις ουρές στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, θα επαναληφθεί.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ άρχισαν ουσιαστικά να εκδίδονται αυτή την εβδομάδα. Την προηγούμενη πολλά εκκαθαριστικά δεν είχαν αναρτηθεί και έτσι οι περισσότεροι, αν όχι το σύνολο των φορολογούμενων άφησε για την τρέχουσα εβδομάδα, την πληρωμή της πρώτης δόσης. Μόνο που μεσολάβησε η αργία της 28ης Οκτωβρίου και αυτό σημαίνει ότι το βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών από τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. πέφτει αυτό το διήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες -αντί των έξι- δόσεις. «Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι δόσεις είναι αυξημένες γιατί μειώθηκε ο αριθμός τους από έξι σε πέντε», εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορκωτών Λογιστών Μαγνησίας, Αρης Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά, που αν καταστούν ληξιπρόθεσμα υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Πάντως, αν το ποσό της πρώτης δόσης καταστεί ληξιπρόθεσμο, τότε ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα -σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου- να προχωρήσει σε ρύθμιση όλου του ποσού σε 12 ή 24 δόσεις βάση της διάταξης πάγιας ρύθμισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου