Κάθε μήνα 2 έως 3 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στο Νοσοκομείο Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-26, 12:46:58
Κάθε μήνα 2 έως 3 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στο Νοσοκομείο Βόλου

Τουλάχιστον 2 έως 3 νέα περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού καλείται να αντιμετωπίσει κάθε μήνα το Νοσοκομείο του Βόλου. Κάθε χρόνο, ο αριθμός αυτός αφορά σε τουλάχιστον 30 γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή. «Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που πλήττει κατά 99% το γυναικείο πληθυσμό -κατά 1% τον ανδρικό πληθυσμό- και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Ρήγας, Παθολόγος - Ογκολόγος - Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Χημειοθεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Αχίλλειο, από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα τα περιστατικά καρκίνου του μαστού που καλείται να αντιμετωπίσει στο Αχιλλοπούλειο είναι τουλάχιστον 30 νέα σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 30% των συνολικών περιστατικών καρκίνου στο Νοσοκομείο.

«Το κακό είναι ότι οι ασθενείς δεν έρχονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητα γυναίκες μεγάλης ηλικίας αλλά ακόμη και μέσης ηλικίας ή και μικρότερης. Αυτό δείχνει ότι ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το ταμπού της ασθένειας και το άσχημο είναι ότι σε όσο πιο προχωρημένο στάδιο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά τόσο λιγότερα είναι τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο κ. Ρήγας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία νόσο σαν όλες τις άλλες. «Η γυναίκα μπορεί να πεθάνει με τον καρκίνο της κι όχι από τον καρκίνο της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην ίδια εκδήλωση, στη σημασία της πρόληψης εστίασε ο χειρουργός Γιάννης Κωστής. «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Δεν είναι όμως ο χειρότερος. Είναι αντιμετωπίσιμος, ακόμη και σε επίπεδο οριστικής ίασης, αρκεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, μέσω της προληπτικής ιατρικής. Αυτό σημαίνει σε ετήσια βάση ιατρικές εξετάσεις και μαστογραφία, που γίνεται στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών και άνω», σημείωσε ο κ. Κωστής. Ωστόσο όπως επεσήμανε, οι γυναίκες δεν είναι συνεπείς με το ετήσιο ραντεβού τους με το γιατρό τους. «Δυστυχώς τα ποσοστά των γυναικών που επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τις εξετάσεις είναι πολύ χαμηλά», ανέφερε.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Βόλου, Αναστάσιος Μπατζιάκας. «Ο δήμος Βόλου μέσα από την αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας, στέλνει μήνυμα σε όλες τις γυναίκες ότι ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται αν ακολουθήσουμε όλοι τους κανόνες της πρόληψης.

Στο άκουσμα της λέξης μας πιάνει πανικός. Ομως σήμερα οι γιατροί έχουν στη φαρέτρα τους όπλα και μέσα τέτοια, μέσα από τα οποία ο καρκίνος πλέον θεραπεύεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Εμείς θα λάβουμε μέτρα μέσα από τις δομές που διαθέτουμε για να προάγουμε και να υπερασπιστούμε την υγεία των συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο κ. Μπατζιάκας.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=