ΤΟΠΙΚΑ

Εβγαλε… νοκ άουτ τον Καλλικράτη Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

εβγαλε-νοκ-άουτ-τον-καλλικράτη-ο-δημ-265747

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντιπολίτευση του «ενός ανδρός»

Τα… χέρια ψηλά σηκώνει ο Καλλικράτης, με την περίπτωση του δήμου Βόλου, όπου η αντιπολίτευση από αύριο Δευτέρα, θα είναι υπόθεση ενός ανδρός: του Μαργαρίτη Πατσιαντά, ο οποίος μετά τις μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών των «Δρόμων Συνεργασίας» και μιας παραίτησης, απομένει επικεφαλής μιας ομάδας που συστήνει μόνος του. Την ίδια ώρα για πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου, το ένα τέταρτο των εδράνων στην αίθουσα συνεδριάσεων καταλαμβάνεται από ανεξάρτητους συμβούλους που πλέον αριθμούν τους 12!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγκριτοι νομικοί – γνώστες του Καλλικράτη, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Νόμο, για περιπτώσεις πλήρους αποδεκατισμού της μείζονος μειοψηφίας, η οποία παραδοσιακά καλείται να σηκώσει και το βάρος της αντιπολίτευσης απέναντι στην εκάστοτε δημοτική αρχή.

Τα δεδομένα βάσει του Καλλικράτη είναι τα εξής: όποιος δημοτικός σύμβουλος ανεξαρτητοποιείται, παύει να έχει τα προνόμια και να ασκεί τα καθήκοντα που είχε επιφορτιστεί με απόφαση της δημοτικής παράταξης στην οποία ανήκε. Ετσι, ένας αντιδήμαρχος για παράδειγμα, αντικαθίσταται ενώ στην περίπτωση εκπροσώπων των μειοψηφιών, οι ανεξάρτητοι από την παράταξή τους, χάνουν την ιδιότητά τους κι άρα τη θέση τους ως εκπρόσωποι του συγκεκριμένου χώρου στις επιτροπές και τα όργανα που συμμετείχαν και ορίζονται άλλοι.

Πρόβλημα αντιπολίτευσης

Αυτό στην περίπτωση των «Δρόμων Συνεργασίας», μεταφράζεται ως εξής: οι επτά ανεξάρτητοι (Ν. Κανελλής, Ελένη Ανδρέου- Μεϊκοπούλου, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ματθαίος Δραμητινός, Κώστας Γαργάλας, Γιάννης Μολοχίδης και Ιάσονας Αποστολάκης), από τη στιγμή που δεν αποτελούν μέλη της συγκεκριμένης παράταξης και ακολουθούν άλλους… δρόμους, παύουν να συμμετέχουν στις επιτροπές και τα όργανα του Δήμου, που είχαν οριστεί ως εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας.

Ο κ. Πατσιαντάς θα πρέπει να ζητήσει αντικατάσταση και ουσιαστικά να αναπληρώσει όλες τις θέσεις μόνος του: από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΜΒ, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, της ΑΝΕΒΟ, της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, μέχρι σε όλες τις επιτροπές, οικονομική, ποιότητας ζωής, βιώσιμης κινητικότητας…

Από τη στιγμή μάλιστα, που η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε να εφαρμόσει κατά γράμμα το Νόμο, προσφέροντας θέση μόνο στη μείζονα μειοψηφία στις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια κι όχι -κατά παραχώρηση- σε άλλες παρατάξεις, όλο το βάρος καλούνταν να σηκώσει η ομάδα των Δρόμων Συνεργασίας. Με τα δεδομένα που δημιουργούνται, όλο το βάρος της αντιπολίτευσης, πέφτει στους ώμους του Μ. Πατσιαντά.

Δημιουργούνται μάλιστα ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να ενημερώνεται, να διαμορφώνει θέση και άποψη και να ασκεί αποτελεσματική και ουσιώδη αντιπολίτευση ένας μόνο δημοτικός σύμβουλος…

Είναι ομάδα όχι παράταξη

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Καλλικράτη τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και πρόκειται για παραλογισμό: να θεωρείται παράταξη ο ένας κι όχι οι πολλοί που μπορεί να αποτελούν δημοτική ομάδα, δεν συνιστούν όμως δημοτική παράταξη με δικαίωμα συμμετοχής σε όργανα του Δήμου», αναφέρει έγκριτος νομικός.

Αυτό σημαίνει ότι η σύσταση της δημοτικής ομάδας στην οποία προχωρούν με την ανεξαρτητοποίησή τους οι «έξι», θα είναι απλά μία δημοτική ομάδα, χωρίς αρμοδιότητες σε όργανα του Δήμου. «Οι δημοτικές παρατάξεις προκύπτουν μόνο κατόπιν εκλογών. Κάτι άλλο δεν προβλέπεται από τις οδηγίες και εγκυκλίους του Καλλικράτη», συνεχίζει νομικός – γνώστης του θέματος.

12 οι ανεξάρτητοι

Το σκηνικό στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, αλλάζει άρδην μετά τις εξελίξεις που μεσολάβησαν.

Οπως είναι γνωστό, από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έως και την ερχόμενη, της Δευτέρας, η σύνθεση της μείζονος αντιπολίτευσης έχει αλλάξει ριζικά. Μοναδικό μέλος και επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας, είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, μετά τις μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων και την παραίτηση του κ. Δούρα.

Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης με αιχμές και σαφείς αποστάσεις από όλους ακολούθησε πρώτος ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανελλής.

Στη συνέχεια, ήρθε η μαζική ανεξαρτητοποίηση των Ελένης Μεϊκοπούλου – Ανδρέου, Φωτεινής Κοκκινάκη, Γιάννη Μολοχίδη, Κώστα Γαργάλα, Ματθαίου Δραμητινού και Ιάσονα Αποστολάκη, οι οποίοι ετοιμάζουν δημοτική ομάδα των «έξι». Αιχμές κατά του κ. Πατσιαντά συνόδεψαν την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης.

Ακολούθησε και η παραίτηση του Αλέξανδρου Δούρα από δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος άφησε αιχμές και για τις δύο πλευρές.

Οι τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις από την παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας», ανεβάζουν τον αριθμό των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στους 12. Για πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου, οι ανεξάρτητοι αποτελούν έναν ισχυρό πληθυσμό μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Το χορό των ανεξαρτητοποιήσεων είχε ανοίξει η ίδια η ομάδα πλειοψηφίας, με τους Γιάννη Λαΐνα και Αχιλλέα Καλυβιώτη, να τάσσουν εαυτούς, εκτός παράταξης.

Ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του Νικ. Χαυτούρα από τους Δρόμους Συνεργασίας και στη συνέχεια ήρθαν οι ανεξαρτητοποιήσεις των Θεολόγου Διαμαντένια και Κέρσας Σπανομήτρου από την παράταξη «Δύναμη Βόλου».

Πλέον οι ανεξάρτητοι συνιστούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου