ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισαν τρεις μήνες χρόνο

κέρδισαν-τρεις-μήνες-χρόνο-268662

Εισφορές που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τις 80.000 ευρώ, πέραν των εισφορών σε γη, καλούνται να καταβάλλουν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να γίνει η πολεοδόμηση του παραδοσιακού οικισμού, που εκκρεμεί από το 2000! Την ίδια ώρα, η πολεοδόμηση επιχειρείται -σύμφωνα με κατοίκους- με βάση αεροφωτογραφία του ’80 με αποτέλεσμα η κατασκευή δρόμων να προϋποθέτει από… γκρέμισμα μπαλκονιών, μέχρι «κόψιμο» αυλών. Οι δε γραμμές που τραβήχτηκαν πάνω στο χάρτη, χωρίζουν ακόμη και σπίτια στα δύο, με το μισό να εντάσσεται στην πυκνοδομημένη και το άλλο μισό σπίτι στην αραιοδομημένη περιοχή που συνεπάγεται και διαφορετικών εισφορών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δυναμικό παρών στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Βόλου έδωσαν κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, που διεκδικούν τροποποίηση της πράξης εφαρμογής στη συνοικία.
Πριν την είσοδό τους στην αίθουσα συνεδριάσεων, είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον ίδιο το δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος δεσμεύτηκε να μη στείλει τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι αρμόδια να την εγκρίνει πριν το τέλος Ιανουαρίου.

Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι κέρδισαν χρόνο, προκειμένου να παρέμβουν προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ζητώντας τροποποιήσεις όσον αφορά τις εισφορές σε χρήμα αλλά και στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην ίδια τη συνοικία.

Μαρίνα Βούλγαρη: «Εμείς επιλέξαμε συνειδητά να ζήσουμε σε αυτή την περιοχή την οποία προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Αυτή τη στιγμή με το σχέδιο δημιουργείται ένας τυφλός δρόμος που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος»

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστή η ιστορία της πολεοδόμησης της περιοχής που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ήδη από το 2000.

Σύμφωνα με το μελετητή Γιάννη Ταμία, η πολεοδόμηση πρέπει να γίνει. «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων αφορούν κυρίως στις εισφορές σε χρήμα, λόγω ότι η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλη. Υποστήριξε δε, ότι το οδικό δίκτυο που δημιουργείται είναι φτωχό. «Το σχέδιο είναι απαραίτητο.

Από το δρόμο πάμε στα σπίτια μας, με αυτοκίνητα κινούμαστε όχι με μουλάρια», είπε ο κ. Ταμίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κατοίκων.

«Εάν προχωρήσει η πράξη εφαρμογής κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, στην κυριολεξία καταστρέφονται», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου, Αντώνης Κούτσουρος. «Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι τεράστια, ιδίως σε τέτοιες εποχές», σημείωσε ο κ. Κούτσουρος, αναφέροντας ότι το ύψος των εισφορών σε χρήμα -πλέον των εισφορών σε γη για να γίνει η πολεοδόμηση- ξεκινά από τις 3.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τις 80.000 ευρώ.

Αντώνης Κούτσουρος: «Εάν προχωρήσει η πράξη εφαρμογής κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, στην κυριολεξία καταστρέφονται»

«Δεν φθάνει που χάνουμε μικρά κτήματα, καλούμαστε να πληρώσουμε κι από πάνω. Εμείς επιλέξαμε συνειδητά να ζήσουμε σε αυτή την περιοχή την προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Αυτή τη στιγμή με το σχέδιο δημιουργείται ένας τυφλός δρόμος που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος και ένα οδικό δίκτυο που για να γίνει πρέπει να πέσουν μπαλκόνια, να κοπούν αυλές», επεσήμανε από την πλευρά της η Γραμματέας του Συλλόγου, Μαρίνα Βούλγαρη.

«Το σχέδιο είναι λάθος, η συνοικία τσιμεντοποιείται, το πράσινο καταστρέφεται και δημιουργούνται πολλά προβλήματα», συμπλήρωσε από την πλευρά της η ταμίας του Συλλόγου, Κατερίνα Μακρή.

Κατερίνα Μακρή: «Το σχέδιο είναι λάθος, η συνοικία τσιμεντοποιείται, το πράσινο καταστρέφεται και δημιουργούνται πολλά προβλήματα»

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας ζήτησε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις εφόσον οι κάτοικοι ολοκληρώσουν τις επαφές τους στα Υπουργεία.

Τελικώς η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά στην εισήγηση της υπηρεσίας για την πράξη εφαρμογής, ωστόσο το θέμα δεν θα περάσει ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο πριν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου