ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα αξίας εκατομμυρίων ευρώ

ερευνα-αξίας-εκατομμυρίων-ευρώ-271516

Ερευνα αξίας εκατομμυρίων ευρώ θα διεξάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ίσως η μοναδική διέξοδος του Π.Θ. σε χρηματοδότηση δεδομένων των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το HORIZON, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη υπεύθυνο στον τομέα της έρευνας, Ζήση Μαμούρη, έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο και αποτελεί το εργαλείο πάνω στο οποίο θα κινηθεί όλη η έρευνα στην Ευρώπη και στις χώρες δορυφόρους, στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική.

«Αποτελεί ένα εργαλείο που προσπαθεί να παντρέψει την έρευνα -είτε βασική είτε εφαρμοσμένη- με την παραγωγή και τις εταιρείες και δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και ιδεών που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και να αποτελέσουν το μοχλό επανέναρξης της οικονομίας της Ευρώπης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποσκελιστεί από την οικονομία της Αμερικής και των ασιατικών χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να παίξει το δικό του ρόλο. Ηδη έχει εξασφαλιστεί μέσω του HORIZON χρηματοδότηση για 14 έργα προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται η έγκριση επιπλέον 10 ερευνητικών έργων. «Πιστεύουμε ότι έως τέλος του έτους το budget για την έρευνα που μπορεί να απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από το HORIZON, θα κινηθεί ανάμεσα στα 10- 12 εκ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης.

Ζήσης Μαμούρης: «Μέσα στη γενική ανυδρία είναι ενδεχομένως η μόνη πρόσβαση που έχουμε σε χρηματοδότηση»

Ο ίδιος τόνισε ότι η χρηματοδότηση της έρευνας είναι ίσως η μοναδική πρόσβαση που διαθέτει το Π.Θ. σε πηγές χρηματοδότησης, δεδομένης της οικονομίας… ανυδρίας. «Είναι ίσως η μόνη διέξοδος για να βγούμε από την κρίση. Θεωρώ ότι πάμε πολύ καλά. Το Π.Θ. έχει κρίσιμη μάζα ερευνητών που αφενός μεν έχουν καταλάβει την ανάγκη της εξωστρέφειας και προσπαθούν να κινηθούν σε παγκόσμιο χώρο και αφετέρου έχουν καταλάβει την ανάγκη της προσφοράς της επιστήμης στην κοινωνία και στην παραγωγή για την επανέναρξη της οικονομίας», ανέφερε.

Χθες το πρωί σε ημερίδα στο κτίριο Τσαλαπάτα, που έγινε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός οδηγού για τα πνευματικά δικαιώματα των πανεπιστημιακών που παράγουν έρευνα. «Το τοπίο στην Ελλάδα είναι θολό», σχολίασε ο κ. Μαμούρης, υπογραμμίζοντας ότι ερευνητές μπορούν να πέσουν θύματα απάτης διαφόρων εταιρειών ή πολυεθνικών εταιρειών που θα εκμεταλλευτούν το ερευνητικό τους έργο, χωρίς οι ίδιοι να πάρουν το κομμάτι που τους αναλογεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου