Πώς θα είναι η Σκιάθος το 2020

Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-21, 16:45:31
Πώς θα είναι η Σκιάθος το 2020

Ενας απέραντος οικισμός, με τις οικιστικές περιοχές να αναπτύσσονται σε σημείο που να ενώνονται μεταξύ τους, άναρχη δόμηση και δραματική μείωση των δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ετσι θα είναι η Σκιάθος σε μία μόλις πενταετία, το 2020, σύμφωνα με τη διδακτορική διατριβή που έκανε η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φανή Σαμαρά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη μελέτη της κ. Σαμαρά, η μεγαλύτερη δασική έκταση στο νησί καταγράφηκε το 1945. Εκτοτε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. «Παρατηρούμε μεγάλη μείωση των δασικών εκτάσεων, αλλά και των καλλιεργειών. Την ίδια ώρα, ενώ το νησί είχε μόνο δασικούς δρόμους κι αυτοί εξαφανίζονται. Εως το 2007 κυριαρχούν οι αστικοί δρόμοι», ανέφερε η κ. Σαμαρά στο πλαίσιο της παρουσίασης της διατριβής της που έγινε χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο του τμήματος στο Πεδίο του Αρεως, στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ.

Φανή Σαμαρά: «Στη Σκιάθο οικισμοί που είναι διασκορπισμένοι, έως το 2020 αναπτύσσονται σε σημείο που να ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας θύλακες»

Σήμερα η Σκιάθος είναι αστικοποιημένη σε ποσοστό 100%. «Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μεγάλη και άναρχη δόμηση. Η βόρεια πλευρά δεν είναι τόσο αναπτυγμένη», παρατηρεί η ίδια.

Το μέλλον όμως προδιαγράφεται ακόμη πιο... αστικό στο πανέμορφο νησί. «Μελέτησα τις χρήσεις γης στη Σκιάθο, οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν και σύγκρινα τις διάφορες χρονικές περιόδους και την εξέλιξη του νησιού έως σήμερα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα ένα μοντέλο αυτόματων κυψελοειδών, προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί το νησί έως το 2020, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων και δεικτών, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί ο παράγοντας άνθρωπος», εξηγεί τη μεθοδολογία.

Πώς λοιπόν θα είναι η Σκιάθος σε μία πενταετία από σήμερα με βάση τους σημερινούς ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης;

«Προβλέπεται αύξηση της δόμησης ακόμη και εκτός σχεδίου, μείωση των δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ολα μειώνονται εκτός από τις αστικές περιοχές. Οικισμοί που είναι διασκορπισμένοι, αναπτύσσονται σε σημείο που να ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας θύλακες», περιγράφει το όχι και τόσο μακρινό οικιστικό μέλλον του νησιού η κ. Σαμαρά.

Μέσα από το διδακτορικό προτείνεται στο απαισιόδοξο αυτό σενάριο. «Πολεοδομικό σχέδιο έχει μόνο η πόλη της Σκιάθου. Οι άλλοι οικισμοί δεν διαθέτουν. Προτείνουμε λοιπόν συγκεκριμένους όρους δόμησης, ανάπτυξη υποδομών και ολοκλήρωση έργων όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κ. Σαμαρά.

 

Εγκαταλείπεται η πρωτογενής παραγωγή στη Σκόπελο

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ, με τίτλο «Χωροταξικός σχεδιασμός για την αειφορική ανάπτυξη για την ανάπτυξη των δασικών και νησιωτικών περιοχών» και με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Ολγα Χριστοπούλου, μελετήθηκε και η περιοχή της Σκοπέλου.

Ολγα Χριστοπούλου: «Στη Σκόπελο έχει εγκαταλειφθεί και παραμελείται σε μεγάλο βαθμό ο πρωτογενής τομέας»

Σύμφωνα με την κ. Χριστοπούλου, στο νησί έχει εγκαταλειφθεί και παραμελείται σε μεγάλο βαθμό ο πρωτογενής τομέας. «Εξετάζουμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την πρωτογενή παραγωγή με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη», σημείωσε η ίδια.

Οπως εξήγησε γενικότερα στα νησιά και ιδίως στα μικρά νησιά, εντοπίζονται προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

 

Σύντομες διαδρομές για δασοπυρόσβεση

Στο πλαίσιο του ΘΑΛΗΣ, το τμήμα μηχανικών χωροταξίας, εστίασε στα περιβαλλοντικά ζητήματα των νησιών που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές προκειμένου να εντοπιστούν οι μικρότερες αποστάσεις, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό δίκτυο δασοδρόμων και να επιτυγχάνεται πιο γρήγορη πρόσβαση στα σημεία της πυρκαγιάς.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Σταύρος Σακελλαρίου, ο οποίος μελέτησε την περιοχή της Θάσου, υπογράμμισε ότι σήμερα χρησιμοποιούνται εμπειρικές μέθοδοι από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στις οποίες ουσιαστικά θα δοθεί με τη βελτιστοποίηση των διαδρομών προς την εστία, ένα πολύτιμο εργαλείο για να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Σταύρος Σακελαρίου: «Πρέπει να γίνει καλύτερη χωροθέτηση παρατηρητηρίων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στις νησιωτικές περιοχές»

Παράλληλα, προτείνει την καλύτερη χωροθέτηση παρατηρητηρίων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Για το ίδιο ζήτημα ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Στέργιος Ταμπέκης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να χρησιμοποιούνται από δυνάμεις πυρόσβεσης αποτελεσματικά για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. «Οι ίδιοι δρόμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την οικονομική εκμετάλλευση του δάσους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στέργιος Ταμπέκης: «Θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να χρησιμοποιούνται από δυνάμεις πυρόσβεσης αποτελεσματικά για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών»

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=