ΤΟΠΙΚΑ

Τρία αντί για 15 κουφάρια σκύλων

τρία-αντί-για-15-κουφάρια-σκύλων-271792

Τρία κουφάρια σκύλων βρέθηκαν σε έκταση έξω από το Καταφύγιο του δήμου Βόλου στις Γλαφυρές, όπου έγινε αυτοψία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στον απόηχο πανελλήνιας κινητοποίησης φιλοζωικών οργανώσεων την περασμένη Κυριακή. Στην έκθεση αυτοψίας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που πρόκειται να παραδοθεί σήμερα στο δήμο Βόλου και στις φιλοζωικές οργανώσεις καταγράφονται τρία κουφάρια, αντί των 15 που είχαν καταγγείλει φιλόζωοι που βρέθηκαν προ τετραημέρου στο Καταφύγιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας βρέθηκαν ένας νεκρός μολοσσός, για τον οποίο εξ αρχής ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπατζιάκας, είχε αναφέρει ότι έπασχε από αιμορραγική διάρροια και ήταν ετοιμοθάνατος, μία ωμοπλάτη σκύλου τυλιγμένη σε κουβέρτα και ένα κρανίο.

Τα υπόλοιπα 12 κουφάρια, βάσει του αριθμού που είχαν καταγγείλει φιλόζωοι, δεν εντοπίστηκαν.
Στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής του δήμου Βόλου που έχει οριστεί για την παρακολούθηση του προγράμματος για τα αδέσποτα και στην οποία συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής, Νικ. Λιάνος και το στέλεχος της υπηρεσίας, Απ. Πούλακας, απευθύνθηκαν συστάσεις προς δήμο Βόλου και φιλοζωικές, να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις και να εκτονωθεί το μεταξύ τους άσχημο κλίμα.

Στον απόηχο βανδαλισμών

Η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο των νέων βανδαλισμών στο Καταφύγιο αδέσποτων από άγνωστους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Τάσο Μπατζιάκα, για τρίτη φορά άγνωστοι εισέβαλαν στο Καταφύγιο και προκάλεσαν φθορές. Εσπασαν λουκέτα, πόρτες, ξήλωσαν ακόμη και τα κασώματα. Το κυριότερο ήταν όμως ότι διέφυγαν τα 55 σκυλιά που φιλοξενούνταν στους χώρους, αρκετά από τα οποία ήταν άρρωστα και υποβάλλονταν σε θεραπείες.

Ηδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προχώρησε σε μπαλώματα στις πόρτες προκειμένου να μην μπορούν να βγουν έξω τα σκυλιά, ενώ θα προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών που κατέγραψε. Εως και χθες το απόγευμα, ο ιδιώτης που έχει αναλάβει την λειτουργία του Καταφυγίου, κατάφερε να περισυλλέξει 43 από τα 55 ζώα που βρίσκονταν στο Καταφύγιο.

Στην άτυπη συνεδρίαση της πενταμελούς, ο κ. Λιάνος ζήτησε από τον κ. Μπατζιάκα, να διατηρεί καρτέλες και για τα άρρωστα ζώα προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους, καλύτερες τροφές και καλύτερη καθαριότητα. Υπέδειξε παράλληλα στις δύο πλευρές -δήμο και φιλοζωικές- να συνεργαστούν.

Ο κ. Μπατζιάκας κατηγόρησε τις φιλοζωικές ότι πυροδοτούν το κλίμα για να απαντήσει η πρόεδρος του σωματείου Κόσμος και Φύση κ. Φλωρίκα Τσιρογιάννη ότι το κλίμα πυροδοτούν άλλοι με τις πράξεις τους.
Φάνηκε όμως διάθεση συνεργασίας με την κάθε πλευρά να θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές.
«Ελπίζουμε σε αλλαγές στο Καταφύγιο, το οποίο δεν θέλουμε να κλείσει αλλά να λειτουργεί με βάση το Νόμο», σχολίασε η κ. Τσιρογιάννη.

Καταγγελία

Στο μεταξύ καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ΚΕΔΚΕ, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος για παράβαση του Ν4039/12.

Αναφέρονται στα ευρήματα της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου κατά την αιφνιδιαστική της επίσκεψη στο Καταφύγιο, οπότε και καταγράφτηκαν υποσιτισμένα σκυλιά και στις καταγγελίες για αδιάκριτη και χωρίς προϋποθέσεις περισυλλογή ζώων, ζητώντας την ενεργοποίηση των ελεγκτικών αρχών και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου