Κολλαγόνο με υπογραφή Π.Θ.

Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-20, 16:00:02
«Για το κολλαγόνο που παράγεται από τα σφουγγάρια μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι προέρχεται από μία υγιή πηγή», τόνισε η Ιωάννα Καστρίτση - Κριθαρίου
Κολλαγόνο με υπογραφή Π.Θ.

Την υπογραφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φέρει η πρώτη κρέμα με κολλαγόνο που παρήχθη στην Ελλάδα από σφουγγάρια και σαλιγκάρια, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που υλοποίησε το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Η κρέμα πιστοποιήθηκε από το ΕΛΙΝΕΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Εκτίμησης Κοσμητολογικών Προϊόντων) και εντάχθηκε στους καταλόγους της Ε.Ε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Παράλληλα διεκδικείται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη συλλογή του κολλαγόνου που παράγεται από τα σφουγγάρια πάνω στα καΐκια. Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανοίγει το δρόμο παραγωγής προϊόντων με κολλαγόνο στην Ελλάδα. «Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται στην κυριολεξία από τη λέξη κολλαγόνο και τα οφέλη του.

Είναι όμως ένα προϊόν 100% εισαγόμενο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες μας», ανέφερε η σύμβουλος της ΕΛΚΕ Θεσσαλίας, Ιωάννα Καστρίτση - Κριθαρίου, στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Σπόγγοι του Αιγαίου και εδώδιμα σαλιγκάρια σαν εναλλακτικές πηγές κολλαγόνου και βιοδραστικών ουσιών».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, διήρκησε τρία χρόνια (από 1/11/2012) και leader ήταν το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε καλλιέργεια σφουγγαριών στην Κάλυμνο και καλλιέργεια σαλιγκαριών στο δικτυοκήπιο αλλά και στο εργαστήριο του τμήματος.

Τι προέκυψε; «Απομονώσαμε το κολλαγόνο, το παραδώσαμε σε εταιρεία, δημιουργήθηκαν νέες φόρμουλες για κρέμες και σαπούνια. Δείγμα της κρέμας δώσαμε στο ΕΛΙΝΕΚ που πιστοποίησε το προϊόν το οποίο γράφτηκε και στους καταλόγους της Ε.Ε.», αναφέρει η κ. Καστρίτση - Κριθαρίου.

Και μολονότι το κολλαγόνο από τα σαλιγκάρια είναι λιγοστό, ο δρόμος ανοίγει για την εκμετάλλευση του κολλαγόνου από τους σπόγγους.

Μάλιστα όπως επισημαίνει η σύμβουλος του ΕΛΚΕ Θεσσαλίας, για το κολλαγόνο που παράγεται από τα σφουγγάρια μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι προέρχεται από μία υγιή πηγή. «Τα σφουγγάρια ή είναι υγιή ή μέσα σε 48 ώρες έχουν πεθάνει. Αντιθέτως, άλογα, βοοειδή και ψάρια από τα οποία επίσης παράγεται κολλαγόνο, μπορούν να προσβληθούν από διάφορες νόσους», σημείωσε η ίδια.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πλέον έχει τη γνώση για την παραγωγή κολλαγόνου. Μπορεί να κάνει καλλιέργειες σφουγγαριών που δρουν και ως «βιολογικός καθαρισμός» στα φίλτρα του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τα κατάλοιπα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Παράλληλα η κ. Καστρίτση - Κριθαρίου κατέθεσε πατέντα για την τεχνική συλλογής κολλαγόνου απευθείας από τα καΐκια. «Οι σφουγγαράδες πατώντας τα σφουγγάρια πετάνε το κολλαγόνο. Αυτό που βγαίνει το ονομάζουν γάλα, εκεί όμως κρύβεται το κολλαγόνο α, που θα μπορούμε να μαζεύουμε, να καταψύχουμε και στη συνέχεια να το οδηγούμε στα εργαστήρια», εξήγησε.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα συλλογής κολλαγόνου και από τα ψαλιδίσματα των σφουγγαριών. «Στην Κάλυμνο οι σφουγγαράδες, ψαλιδίζουν τα σφουγγάρια πριν τα διαθέσουν στο εμπόριο. Αυτά τα ψαλιδίσματα που δεν ξέρουν πού να τα πετάξουν γιατί δεν διαλύονται είναι 60 τόνοι το χρόνο. Κι από εκεί μπορούμε επίσης να απομονώσουμε κολλαγόνο», σημείωσε η κ. Καστρίτση - Κριθαρίου.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=