ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου

ταξίδι-στις-γειτονιές-του-κόσμου-275227

Ενα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου αποτελεί το νέο -δεύτερο στη σειρά- βιβλίο που εξέδωσαν οι μαθητές του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Οι μαθητές «πέταξαν» νοερά έξω από τα κελιά της φυλακής, επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ανακάλεσαν στη μνήμη τις εμπειρίες τους πριν από τη μετανάστευση, την παραβατικότητα και τον εγκλεισμό τους και περιγράφουν με το δικό τους τρόπο τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους που συνδέονται με σημαντικούς σταθμούς της ζωής: τη βάπτιση και το γάμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η ανατολή της ζωής στις γειτονιές του κόσμου», τιτλοφορείται το βιβλίο που έγραψαν ο προϊστάμενος του σχολείου Θανάσης Καραγιάννης και ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Καραδήμας και εκδόθηκε από το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος». Οι συνεντεύξεις για τα ήθη και τα έθιμα του γάμου, της ονοματοδοσίας και της βάπτισης δόθηκαν προφορικά από τους μαθητές και στη συνέχεια καταγράφηκαν από τους δασκάλους με ιδιαίτερη προσοχή για τη διατήρηση της αυθεντικότητας της αφήγησης.

«Οι γονείς του αγοριού γνωρίζουν μια κοπέλα, την οποία και θεωρούν κατάλληλη ή συναντούν και επιλέγουν κάποια σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποιο γάμο, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο και μεταφέρουν τα νέα στο παιδί τους. Αν ο νέος επιθυμεί hastegari (γνωριμία), όλη η οικογένεια του αγοριού κανονίζει ραντεβού στο σπίτι του κοριτσιού, το οποίο και επισκέπτονται πηγαίνοντας λουλούδια και γλυκά.

Ο πατέρας του αγοριού ρωτάει το κορίτσι αν της αρέσει το παιδί του και αν θέλουν οι δυο τους να ζήσουν μαζί. Από την άλλη, ο πατέρας του κοριτσιού ρωτάει το νέο για το επάγγελμά του, αν έχει πάει σχολείο και μέχρι ποια τάξη, αν έχει χρήματα – (μέχρι) πόσα πάνω κάτω και αν διαθέτει αυτοκίνητο. Αν ο νέος συγκεντρώνει τις βασικές προδιαγραφές γίνεται γαμπρός, ενώ αντίθετα, αν δεν έχει χρήματα τον απορρίπτουν και τον διώχνουν», περιγράφει μαθητής από το Ιράν το… προξενιό.

«Μετά το γαμήλιο γλέντι οι γονείς εκατέρωθεν πηγαίνουν έξω από το δωμάτιο του ζευγαριού και περιμένουν να εμφανιστεί κάποια στιγμή ο γαμπρός και να τους δείξει το αίμα στο σεντόνι. Οταν αυτό γίνει αποχωρούν», αναφέρει για το έθιμο της πρώτης νύχτας του γάμου, μαθητής από το Ιράκ.

«Αν το νεογέννητο είναι κορίτσι, μετά από ένα μήνα, η γιαγιά φοράει άσπρα ρούχα, του κόβει την κλειτορίδα -ένας βάρβαρος ακρωτηριασμός που ακόμη εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες- και μετά μόλις αναρρώσει φωνάζει όλους τους κατοίκους του χωριού, ανακοινώνει το φύλο του και αυτή του δίνει το όνομα που επιθυμεί», διηγείται μαθητής από τη Νιγηρία.

Ηθη και έθιμα από δέκα χώρες του κόσμου, περικλείονται στις 58 σελίδες του βιβλίου των μαθητών του σχολείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου: από Ρουμανία, Αλβανία, Νιγηρία, Αλγερία, Συρία, Μπαγκλαντλές, Πακιστάν, Βουλγαρία, Ιράν και Ιράκ.

Οι μαθητές του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου είναι όλοι τους αλλοδαποί ηλικίας 16 έως 23 ετών, κρατούμενοι στο ΕΚΚΝ Βόλου. «Για τους μαθητές το σχολείο μετουσιώνεται σε καθημερινή πνευματική και ψυχολογική επένδυση, αξιοποίηση των λίγων ωρών ελευθερίας και αυτοδιαχείρισης στους κλειστούς τοίχους της φυλακής», αναφέρει ο προϊστάμενος του σχολείου, Θανάσης Καραγιάννης.

«Αποπειρώμενοι να κάνουμε κάτι ουσιαστικά καινοτόμο και κυρίως αισιόδοξο -μιας και η χαρά της ζωής είναι κίνητρο και στήριγμα για όλους- ξεκινήσαμε τη συγγραφή του βιβλίου. Ξυπνήσαμε μνήμες των μαθητών μας από τα παιδικά τους χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας, πριν περιπέσουν σε παραβατικές συμπεριφορές που τους οδήγησαν στον εγκλεισμό. Ξεκινήσαμε και κάναμε όλοι μαζί ένα ταξίδι που το χαρήκαμε όλοι. Δεν γράψαμε μια ακόμη δακρύβρεχτη ιστορία για τη ζωή μέσα στις φυλακές», συνεχίζει ο ίδιος.

Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει αυτά που ενώνουν τους απλούς ανθρώπους και ενδυναμώνουν θετικά τον κοινωνικό ιστό και παράλληλα να στηρίξει τις αρχές του σχολείου που στηρίζονται στην ενότητα μέσα από την ποικιλομορφία, στην αναγνώριση της διαφορετικότητας, στην άρση του ρατσισμού, στην εξομάλυνση των προκαταλήψεων.

Θα παρουσιαστεί επίσημα από τον «Εσταυρωμένο» στις αρχές Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Και θα αποτελέσει ένα ταξίδι από τα κάγκελα της φυλακής σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από ήθη και έθιμα που δεν είναι τόσο πολύ διαφορετικά από τα ελληνικά.
Τα βιβλία αυτά θα ταξιδέψουν και τα ίδια με τη σειρά τους σε κάθε άκρη της γης. Σε φακέλους που στέλνουν στις οικογένειές τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι μαθητές, συνοδευόμενα από γράμματα όπου με καμάρι τους παρουσιάζουν το πόνημά τους και την αλλαγή στη ζωή τους μέσα από το ελληνικό σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου