ΤΟΠΙΚΑ

Συσκευές ανίχνευσης ραδονίου σε 55 σπίτια στο δήμο Βόλου

συσκευές-ανίχνευσης-ραδονίου-σε-55-σπίτ-276348

Στη δημιουργία εθνικού χάρτη ραδονίου στον οποίο θα αποτυπώνεται και ο Βόλος, προχωρά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αμεσα πρόκειται να τοποθετηθούν σε 55 σπίτια στο δήμο Βόλου συσκευές ανίχνευσης ραδονίου, ενός ραδιενεργού αερίου που απελευθερώνεται από τον φλοιό της γης και εισέρχεται στο εσωτερικό των σπιτιών μέσα από ρωγμές, ενώ ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με έγγραφό της η ΕΕΑΕ καλεί το δήμο Βόλου να προχωρήσει στην εγκατάσταση 55 συσκευών μέτρησης ραδονίου σε ισάριθμα σπίτια, μονοκατοικίες ή διαμερίσματα πρώτου ορόφου. Πρόκειται για συσκευές που έχουν μέγεθος σπιρτόκουτου και οι οποίες θα μετρούν τις συγκεντρώσεις ραδονίου μέσα στα σπίτια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα και σε τι μέγεθος.

Οι 18 συσκευές θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα σπίτια στο Βόλο, 5 στην Αγριά, 4 στην Αισωνία, 4 στην Αρτέμιδα, 3 στον Ιωλκό, 2 στη Μακρινίτσα, 5 στη Ν. Αγχίαλο, 11 στη Νέα Ιωνία και 3 στην Πορταριά.
Στόχος είναι η καταγραφή του προβλήματος στο δήμο Βόλου. Σύμφωνα με έρευνες, 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου.

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο, αποκαλείται μάλιστα αόρατη απειλή μέσα στα σπίτια μας γιατί είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο. Είναι ένα ευγενές αέριο και βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Εισέρχεται στα υφιστάμενα κτίρια από τις ρωγμές στο σκυρόδεμα ή από τις οπές που διανοίγονται στο σκυρόδεμα του δαπέδου ή στους τοίχους για να περάσουν οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων και της ύδρευσης και δεν έχουν σφραγιστεί κατάλληλα. Αυτά συμβαίνουν σε χώρους που εφάπτονται με το έδαφος και όταν αυτοί οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς το ραδόνιο συσσωρεύεται και περνά στους χώρους διαβίωσης των κατοίκων.
Το ραδιενεργές αέριο ραδόνιο, που απελευθερώνεται από το φλοιό της γης και συγκεντρώνεται στα σπίτια, είναι υπεύθυνο για το 9% των θανάτων που προκαλούνται λόγω καρκίνου του πνεύμονα, είναι συνολικά υπεύθυνο για το 2% όλων των θανάτων που συμβαίνουν λόγω όλων των μορφών καρκίνου. Οι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους από το ραδόνιο.

Μέτρηση ακτινοβολίας

Εκτός από τις συσκευές ραδονίου, στο δήμο Βόλου, έχουν εγκατασταθεί και τρεις σταθμοί μέτρησης σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα για τη μέτρηση των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει θα τοποθετηθούν 500 σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των σταθμών σε όλη τη χώρα, θα αναπτυχθεί ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στο οποίο θα προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Θα υπάρχει επίσης διαδικτυακή πύλη, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία σε απλουστευμένη μορφή αλλά και να επικοινωνούν θέτοντας αιτήματα. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου