ΤΟΠΙΚΑ

Ακατάλληλο το νερό στις Σταγιάτες

ακατάλληλο-το-νερό-στις-σταγιάτες-276360

Ανίχνευση μικροβιακού φορτίου στο νερό στις Σταγιάτες σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της περιοχής. Η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης πόσης και χρήσης του νερού για πλύσιμο και μαγείρεμα τροφίμων, ενώ τοποθέτησε πινακίδα απαγόρευσης χρήσης νερού στην κοινόχρηστη βρύση στην Πλατεία Σταγιατών, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον απόηχο της καταστροφής του χλωριωτή από την υδρευτική δεξαμενή στην Πορταριά, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες σε όλη τη δημοτική ενότητα, ενώ προτίθεται να εγκαταστήσει σύστημα χλωρίωσης στη δεξαμενή των Σταγιατών κατοίκων… επιτρεπόντων.

Οπως έγινε γνωστό από το 2012 είχαν αρχίσει να γίνονται εργασίες για τον τηλε-έλεγχο, τηλεχειρισμό της δεξαμενής και αυτοματοποίησης της απολύμανσης του νερού στις Σταγιάτες, αλλά λόγω της βίαιης αντίδρασης των κατοίκων οι εργασίες διακόπηκαν. Για τους ίδιους λόγους, η απολύμανση του νερού στη δεξαμενή, σταμάτησε στις 13.02.2013. Στις 18.07.2014 έγινε επανατοποθέτηση του συστήματος απολύμανσης αλλά, κάτοικοι το ξήλωσαν.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη προχωρήσει στην ανάρτηση απαγορευτικής πινακίδας στα Ελληνικά και Αγγλικά στην κοινόχρηστη βρύση της πλατείας Σταγιατών.

Σε έλεγχο που έκανε για την ποιότητα του νερού τον περασμένο Μάρτιο, διαπιστώθηκε ότι το νερό ήταν ασφαλές. Ωστόσο έλεγχος που έγινε προ ημερών από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ήρθε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Στο νερό ανιχνεύτηκε μικροβιακό φορτίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν χθες στη ΔΕΥΑΜΒ.

Η επιχείρηση απαγόρευσε τη χρήση του νερού, πρόκειται όμως να προχωρήσει και σε εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης. Φοβάται όμως νέες αντιδράσεις κατοίκων. «Ελπίζοντας ότι δε θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Σταγιατών, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση και θέση σε λειτουργία, συστήματος απολύμανσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ που ελέγχουν τη δεξαμενή ύδρευσης στην Πορταριά, βρήκαν το χλωριωτή κατεστραμμένο, ενώ αντίκρισαν και απειλητικά σημειώματα για τη ζωή και τις οικογένειές τους. Το νερό από τότε σταμάτησε να χλωριώνεται. Η ΔΕΥΑΜΒ την επομένη κιόλας ημέρα προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες σε όλη τη δημοτική ενότητα Πορταριάς, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου