ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στην ταλαιπωρία του προνηπίου με αναπηρία

τέλος-στην-ταλαιπωρία-του-προνηπίου-μ-278047

Τελείωσε χθες ο «Γολγοθάς» για το προνήπιο με αναπηρία και τη μητέρα του που αναγκαζόταν να το μεταφέρει καθημερινά με το ποδήλατο από το Φυτόκο μέχρι τη Χιλιαδού για να πηγαίνει σχολείο και η ίδια – αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, να μπορεί να εργάζεται.

Στο πρόβλημα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δόθηκε τελικά λύση. Χθες το πρωί, στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας επικοινώνησαν με το ειδικό νηπιαγωγείο όπου φοιτά το παιδί, ζήτησαν το όνομά του και έκαναν γνωστό ότι από σήμερα, θα μετακινείται από και προς το σχολείο του με μισθωμένο ταξί.

Μέχρι και χθες τόσο το παιδί όσο και η μητέρα του ταλαιπωρούνταν για τη μετακίνηση προς το σχολείο. Οι υπηρεσίες είχαν αφήσει εκτός προγράμματος δωρεάν μεταφορών το παιδί, «πατώντας» στο Νόμο που θέλει να εξαιρεί από τα σχολικά λεωφορεία, προνήπια που δεν εντάσσονται στην τυπική και υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η μεταφορά των μαθητών προβλέπεται για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τόπος κατοικίας απέχει από το σχολείο από τέσσερα χιλιόμετρα και πάνω (για μαθητές Λυκείου), άνω των 2,5 χλμ. (για μαθητές Γυμνασίου) και άνω των 1.200μ. (για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού).

Ωστόσο διευκρινιστική εγκύκλιος υπαγορεύει ότι από το καθεστώς των δωρεάν μεταφορών, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της απόστασης εξαιρούνται τα προνήπια. Ο λόγος ότι δεν βρίσκονται στο στάδιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κι ως εκ τούτου, δεν υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, που καλούνται να επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι γονείς.

Για την ειδική αγωγή όμως ισχύει διαφορετικό καθεστώς. Τα παιδιά μπορούν να φοιτούν στα ειδικά νηπιαγωγεία έως και 7 ετών και δικαιούνται όλα δωρεάν μεταφορών. Το πρόβλημα τελικά λύθηκε και το προνήπιο με αναπηρία θα παραλαμβάνει καθημερινά από το σπίτι του μισθωμένο ταξί μέσω του οποίου θα γίνεται και η επιστροφή από το σχολείο.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου