ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους αναπληρωτές για την ειδική αγωγή

επιτέλους-αναπληρωτές-για-την-ειδική-282190

Ενα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά, ξεκινούν να καλύπτονται τα κενά αναπληρωτών καθηγητών στην ειδική εκπαίδευση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Για το νομό εγκρίθηκαν 20 αναπληρωτές καθηγητές που θα καλύψουν κενά της ειδικής αγωγής στο ΕΕΕΕΚ Βόλου και στο ΕΕΕΕΚ Αλμυρού, στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής αλλά και στα τμήματα ένταξης που έχουν συσταθεί αλλά δεν λειτουργούν από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για 11 σχολικές μονάδες στο Βόλο και 2 στα νησιά που έχουν ζητήσει αναπληρωτές για τα τμήματα ένταξης.

Μέχρι και σήμερα, οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν για να καλύψουν τις κενές θέσεις στην ειδική αγωγή στη Δευτεροβάθμια, θα πρέπει να παρουσιαστούν στα γραφεία της Διεύθυνσης και από αύριο, Τετάρτη θα αναλάβουν καθήκοντα στις σχολικές αίθουσες.

Μάλιστα με την πρόσληψη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών εκτιμάται ότι καλύπτεται η πλειονότητα των κενών και ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ειδική εκπαίδευση.

Οπως είναι γνωστό, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου είναι γραμμένοι 80 μαθητές με ανάγκες από την περιοχή, παραμένει κλειστό. Οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, από τη στιγμή που καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαθητών που σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν καν να αυτοεξυπηρετηθούν

Στο ΕΕΕΕΚ Αλμυρού από την αρχή της σχολικής χρονιάς γίνονται τρίωρα μαθήματα. Οι 18 μαθητές της σχολικής μονάδας πηγαίνουν κανονικά το πρωί στο σχολείο, αλλά σχολούν στις 11:30 το πρωί. Υπάρχουν μόλις 5 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων μόνο οι δύο είναι μόνιμοι, για την απασχόληση των μαθητών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων.

Στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Υπάρχουν 27 μόνιμοι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή. Λείπουν μόλις τέσσερις εκπαιδευτικοί. Και πάλι όμως, απουσία εκπαιδευτικών που θα αναπληρώσουν τις θέσεις, οι μαθητές παρακολουθούν εξάωρο πρόγραμμα μαθημάτων κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και πεντάωρο κάθε Παρασκευή.

Η μη έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών για την ειδική εκπαίδευση, έχει αντίκτυπο και στα υπόλοιπα σχολεία. Τμήματα ένταξης δημιουργήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού που θα τα στελεχώσει.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου