ΤΟΠΙΚΑ

Τήρηση των νόμων στο Καταφύγιο

τήρηση-των-νόμων-στο-καταφύγιο-282379

«Αμεση εφαρμογή του Νόμου 4235/13 στο κολαστήριο των Γλαφυρών», απαίτησαν χθες φιλόζωοι του Βόλου, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη των μελών της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου στο Καταφύγιο όπου μέλη της ομάδας είδαν σκελετωμένα σκυλιά από την ασιτία κι ένα νεκρό, ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις συνθήκες στις Γλαφυρές αλλά και έλεγχος της Κτηνιατρικής που διαπίστωσε ότι το 40% των ζώων είναι υποσιτισμένα και από τα υποσιτισμένα, κάποια φιλοξενούνται στο Καταφύγιο ήδη από τα τέλη Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το ραντεβού διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Καταφύγιο, δόθηκε έξω από το Δημαρχείο Βόλου, όπου αναρτήθηκαν πανό.

Τις εικόνες που αντίκρισαν στο καταφύγιο στην πρόσφατη επίσκεψή τους μέλη της ΦΙΟΒ, περιέγραψε η Γραμματέας της ομάδας, Χρύσα Κοσκινά. «Αντικρίσαμε σκυλιά άσιτα, κοκαλιασμένα, ακόμη και κουτάβια που είχε μείνει μόνο το πετσί τους. Ο υπεύθυνος του καταφυγίου είχε πει ότι θα φροντίζει τα ζώα. Μόνο φροντίδα δεν βλέπουμε. Ακόμη και η περισυλλογή είναι βάναυση. Θέλουμε το Καταφύγιο να περιέλθει σε φιλόζωα χέρια», ανέφερε η κ. Κοσκινά.

Χρύσα Κοσκινά: «Ηδη έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία να συγκεντρώσουμε τροφές για τα αδέσποτα. Δεχόμαστε όμως μόνο σφραγισμένες»

Σύμφωνα με την ίδια κανείς φιλόζωος δεν θέλει να κλείσει το καταφύγιο. Ηδη μάλιστα έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση τροφών για την ενίσχυση του καταφυγίου του Δήμου Βόλου. «Ας ζήταγε βοήθεια με τις τροφές. Ηδη έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία να συγκεντρώσουμε τροφές για τα αδέσποτα. Δεχόμαστε όμως μόνο σφραγισμένες», συμπλήρωσε η κ. Κοσκινά.

«Ούτε θέλουμε να κλείσει το καταφύγιο, ούτε θέλουμε να αναλάβουμε τη λειτουργία του. Θέλουμε να δουλέψει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κι όσα επιτάσσει ο Νόμος», είπε σε κατηγορηματικό ύψος, η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κόσμος και Φύση», κ. Φλωρίκα Τσιρογιάννη.

Φλωρίκα Τσιρογιάννη: «Ούτε θέλουμε να κλείσει το καταφύγιο, ούτε θέλουμε να αναλάβουμε τη λειτουργία του. Θέλουμε να δουλέψει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κι όσα επιτάσσει ο Νόμος»

Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα στο καταφύγιο φιλοξενούνται 75 ζώα. Ωστόσο όπως υπογράμμισε η ίδια, η πενταμελής επιτροπή για τα αδέσποτα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ για να αποφασίσει περισυλλογή ή επανένταξη αδέσποτων και πού.

«Κι ο Χίτλερ θα λυπόταν αυτά τα ζώα. Εγώ φιλοξενώ πάρα πολλά αδέσποτα. Πέρυσι δεν έκαψα πετρέλαιο για να ταΐζω τα ζώα που φιλοξενώ στο σπίτι μου», είπε από την πλευρά του ο φιλόζωος, Κων. Φιλιπέος.

Κώστας Φιλιπέος: «Εγώ φιλοξενώ πάρα πολλά αδέσποτα. Πέρυσι δεν έκαψα πετρέλαιο για να ταΐζω τα ζώα που φιλοξενώ στο σπίτι μου»

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία

Την ίδια ώρα, παρέμβαση για την περίπτωση του Βόλου, κάνει και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Με επιστολή της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Κτηνιατρικής και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, υποστηρίζει ότι στο Βόλο, περισυλλέγονται «αυθαίρετα ζώα ακόμη και ήδη στειρωμένα χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς, τα οποία στοιβάζονται στο δημοτικό κυνοκομείο και παραμένουν εκεί εσαεί μολονότι απαγορεύεται αυτό από τον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και μέχρις ότου στειρωθούν και επανενταχθούν».

Η ομοσπονδία ζητά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και να δώσουν ρητές οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, ενώ προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον εντός 15 ημερών δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα – ήτοι να επανενταχθούν όλα τα υγιή και στειρωμένα ζώα στο οικείο περιβάλλον τους και αποκατασταθούν οι συνθήκες ευζωίας των ζώων που θα παραμείνουν εντός του κυνοκομείου μέχρι να στειρωθούν και επανενταχθούν και αυτά – θα δοθεί εντολή στους δικηγόρους τους για μηνυτήρια αναφορά και άλλες δικαστικές ενέργειες κατά των επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και κατά παντός υπευθύνου.

Το Ξεκίνημα

Στο μεταξύ την έκπτωση του ιδιώτη αναδόχου στο Καταφύγιο ζητά το Ξεκίνημα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος «θα μπορούσε να κόψει κάποιον από τους εξωτερικούς συμβούλους – συνεργάτες ή να μειώσει μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια για να καλύψει τις ανάγκες του καταφυγίου».

Το Ξεκίνημα απαιτεί:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης αυτών των σκυλιών με τη συνδρομή των φιλοζωικών οργανώσεων, εθελοντών κτηνιάτρων και απλών πολιτών.
  • Να θεωρηθεί έκπτωτος ο ανάδοχος ιδιώτης που είναι υπεύθυνος για το κυνοκομείο και να αναλάβουν οι φιλοζωικές οργανώσεις με υλική υποστήριξη (τροφές, φάρμακα, κτηνίατροι κλπ) από τον Δήμο.
  • Η δικαιοσύνη να κάνει επιτέλους τη δουλειά της και να αποδώσει όλες τις ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους για αυτό το έγκλημα.
  • Να σταματήσουν οι μηνύσεις των κ. Μπέου – Μπατζιάκα ενάντια στις φιλοζωικές οργανώσεις που κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου