ΤΟΠΙΚΑ

Το υπουργείο Παιδείας χαρίζει… πτυχία

το-υπουργείο-παιδείας-χαρίζει-πτυχί-285518

Ή του ύψους ή του βάθους το υπουργείο Παιδείας, έρχεται να… χαρίσει πτυχία σε μαθητές, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα μαθήματος. Στη Μαγνησία, περίπου 20 μαθητές εγγράφτηκαν στη γ’ τάξη των επαγγελματικών λυκείων, ωστόσο δεν παρακολούθησαν ούτε μία ώρα μαθήματος κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά και παρόλα αυτά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης μπορούν να πάρουν πτυχίο στην ειδικότητά τους δίνοντας απλώς εξετάσεις!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου βγήκε για να αποκαταστήσει μία αδικία εις βάρος των μαθητών της γ’ τάξης των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο όμως περνά στο άλλο άκρο, εγείροντας αντιδράσεις από την εκπαιδευτική οικογένεια της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οπως είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με Νόμο οι μαθητές που φοιτούσαν πέρυσι στη γ’ τάξη των ΕΠΑΛ και έμειναν στην ίδια τάξη, δεν έχουν το δικαίωμα να επαναλάβουν την τάξη και να αποφοιτήσουν. Το υπουργείο τους γυρνά μια χρονιά, στη β’ τάξη των ΕΠΑΛ, δεδομένου ότι δεν φρόντισε για την εναρμόνιση των ειδικοτήτων που άλλαξαν με νόμο του 2013.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μαθητές χάνουν μία ολόκληρη χρονιά από τη ζωή τους και επαναλαμβάνουν τάξη από την οποία είχαν προαχθεί.

Η οικογένεια της επαγγελματικής εκπαίδευσης ξεσηκώθηκε και το θέμα έφθασε μέχρι το υπουργείο. Αντί όμως το υπουργείο να δώσει το δικαίωμα στους μαθητές να επαναλάβουν τη γ’ τάξη στην οποία «έμειναν», τους δίνει τη δυνατότητα ή να επιστρέψουν στη β’ ή να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν πτυχίο. Ορισε μάλιστα και εξεταστικές περιόδους στις 15 Νοεμβρίου, το Φεβρουάριο του 2016, το Μάιο – Ιούνιο του 2016 και το Σεπτέμβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, η απόφαση έχει ως εξής:

«Μαθητές οι οποίοι το σχολικό έτος 2014 -2015 ή και τα προηγούμενα έτη φοίτησαν στις ειδικότητες που λειτούργησαν στη Γ’ τάξη ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) συμπεριλαμβανομένης και της ειδικότητας «Γραφικών Τεχνών» του «Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών» καθώς και των τριών ειδικοτήτων του τομέα «Υγείας και Πρόνοιας» της Δ’ τάξης Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) και έχουν απορριφθεί λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, δύνανται να προσέρχονται σε ολική ή μερική, προφορική και γραπτή εξέταση τον Φεβρουάριο του 2016, Μάιο – Ιούνιο 2016, Σεπτέμβριο 2016. Μαθητές οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2014−2015 ή και τα προηγούμενα έτη φοίτησαν στις ειδικότητες που λειτούργησαν στη Γ’ τάξη εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) συμπεριλαμβανομένης και της ειδικότητας «Γραφικών Τεχνών» του «Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών» και έχουν απορριφθεί λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, δύνανται να προσέλθουν σε ολική προφορική και γραπτή εξέταση έως 15 Νοεμβρίου 2015 προκειμένου να προαχθούν στην επόμενη τάξη.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι μαθητές που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, δεν επιθυμούν να προσέλθουν στις προαναφερόμενες προφορικές και γραπτές εξετάσεις, δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Β’ τάξη ημερησίου ή εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 4186/2013). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στις εξετάσεις των μαθητών».

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ξεσήκωσε αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ. Οπως υποστηρίζουν υπάρχουν μαθητές που απλώς γράφτηκαν στην τελευταία τάξη αλλά δεν παρακολούθησαν ούτε μία ώρα μάθημα ούτε μία ώρα εργαστηρίων. Πρόκειται για περίπου 20 μαθητές στο νομό, εν δυνάμει πτυχιούχους στην ειδικότητά τους αν καταφέρουν να περάσουν στις εξετάσεις!

«Προτείνουμε στους μαθητές να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα από τη β’ τάξη. Η ουσία δεν είναι να έχουν ένα χαρτί χωρίς πραγματικό αντίκρισμα αλλά να είναι πραγματικά έτοιμοι να βγουν στην αγορά εργασίας και να ασκήσουν την ειδικότητα την οποία επέλεξαν. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χαρτί ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου χωρίς να έχει κάνει ούτε μία ώρα εργαστηριακού μαθήματος», ανέφερε ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου