ΤΟΠΙΚΑ

Υποσιτισμένο το 40% των αδέσποτων

υποσιτισμένο-το-40-των-αδέσποτων-285612

Υποσιτισμένο είναι το 40% των αδέσποτων που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του δήμου Βόλου στις Γλαφυρές, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που προχώρησε χθες σε επιτόπιο έλεγχο. Μάλιστα σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε στα υποσιτισμένα αδέσποτα που φαίνονταν ακόμη και τα πλευρά τους, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο καταφύγιο περισσότερο από ένα μήνα, κάποια και από τις αρχές Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα, φιλόζωοι της πόλης δίνουν ραντεβού τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο Βόλου, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στο Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου στις Γλαφυρές. Ηδη ενισχύεται το κίνημα συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών για το κλείσιμο του καταφυγίου, στον απόηχο της επίσκεψης της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και των εικόνων που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της στο Facebook, γεγονότα που οδήγησαν φιλοζωικές και δήμο στα δικαστήρια να αλληλομηνύονται.

Χθες, με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου, μίλησε για ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επίθεση και για υπονόμευση του έργου της δημοτικής αρχής στο θέμα των αδέσποτων, καταγγέλλοντας δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας.

Υποσιτισμένα

Κλιμάκιο της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προχώρησε χθες σε επιτόπιο έλεγχο στο Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου Βόλου, στον απόηχο της επίσκεψης της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και των εικόνων που έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Διευθυντή, κ. Νικ. Λιάνο, το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είναι υποσιτισμένα. Οπως ανέφερε, το 40% από τα 75 σκυλιά που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι υποσιτισμένα και μάλιστα σε σημείο να ξεχωρίζουν τα πλευρά τους κάτω από το δέρμα τους.

Το κλιμάκιο προχώρησε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα υποσιτισμένα αδέσποτα. Σκανάρισε τα τσιπαρισμένα, έλεγξε τα βιβλία και διαπίστωσε ότι βρίσκονται στο καταφύγιο περισσότερο από ένα μήνα, κάποια εκ των οποίων από τέλος Ιουνίου. «Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά δεν τρέφονται καλά. Εστω και υποσιτισμένα να τα είχαν περισυλλέξει από τους δρόμους, εξακολουθούν να είναι στην ίδια κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λιάνος.

Ποντίκια κόβουν βόλτες

Το κλιμάκιο της Κτηνιατρικής διαπίστωσε επίσης μεγάλο πρόβλημα με τους πληθυσμούς ποντικών στο Καταφύγιο, που είναι φορείς μικροβίων. «Η μυοκτονία είναι προβληματική. Υπάρχουν πολλά ποντίκια. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει συνεργείο μυοκτονίας, το πρόβλημα ωστόσο είναι υπαρκτό», ανέφερε ο κ. Λιάνος.

Στο Καταφύγιο αντί των 40 ζώων φιλοξενούνται 75, με το διευθυντή της Κτηνιατρικής να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για μεγάλη υπέρβαση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά είναι τσιπαρισμένα, στειρωμένα και στα άρρωστα γίνονται θεραπείες. Εγιναν συστάσεις για την επισκευή των κλουβιών, ενώ δόθηκε προθεσμία στο προσωπικό του καταφυγίου να προσκομίσει τα βιβλιάρια υγείας όλων των σκύλων έως τη Δευτέρα, προκειμένου να ελεγχθούν.

Απάντηση δήμου Βόλου

Χθες, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου, μίλησε για ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επίθεση. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει:

«Συνεχίζεται με μια ανεξήγητη εμμονή η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να δυσφημούν την πόλη, θεωρώντας ότι έτσι θα πλήξουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου. Ετσι έκπληκτοι κι εμείς, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, βλέπουμε μια ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επίθεση που εμφανίζει την περιοχή μας σαν ένα κολαστήριο ζώων, σαν μια κοινωνία τεράτων, όπου υπάρχει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάποιων ευαίσθητων, πλην εμφανώς γραφικών και αφελών, φιλόζωων και κάποιοι πολιτικοί, που μέσω του ψεύδους και της συκοφαντίας επενδύουν στις εντυπώσεις για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους. Στο μεταξύ η ζημία στη φήμη της πόλης είναι τεράστια, αλλά προφανώς δεν τους αφορά.

Για πολλοστή φορά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

Στο δημοτικό καταφύγιο Γλαφυρών στα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται εκεί, παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα από πλευράς διατροφής και υγιεινής, τηρουμένων των αναλογιών με δεδομένη τη σημερινή δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ακόμη, όμως, κι έτσι από τα ζώα δεν λείπουν νερό, τροφή και η βασική ιατρική φροντίδα.

Είναι ομολογουμένως γελοίο να εμφανίζουν δυο – τρία υποσιτισμένα ζώα ως απόδειξη κακομεταχείρισής τους, όταν τα ζώα αυτά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο περισυνελέγησαν από τους δρόμους, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες. Δεν τα μαζεύουμε από το σαλόνι της κυρίας τάδε ή την ευρύχωρη αυλή του κ. δείνα.

Ή να υπάρχει η φωτογραφία ενός σκυλιού, νεκρού κατά τη δήλωσή τους, λες και κανείς δεν ξέρει το σύντομο βίο αυτών των δύστυχων ζώων, με τις κακουχίες που υφίστανται στους δρόμους.

Αν όλοι αυτοί που δρουν και κινούνται, είτε με αφέλεια, είτε, χειρότερα ακόμα, με υποκρισία και δόλο, αγαπούν περισσότερο αυτά τα ζώα και θέλουν να τους παράσχουν και πρόγραμμα «διατροφής», την ώρα που παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα και συμπολίτες μας αναζητούν «τροφή» στους κάδους, δεν έχουν παρά να ενισχύσουν εθελοντικά την προσπάθειά μας, υλικά και ηθικά.

Αλλά ποια βοήθεια να περιμένει κανείς από αποτυχημένους και διψασμένους για εκδίκηση μικροπολιτικούς, τύπου Πατσιαντά, Δούρα, Γαργάλα, κλπ, που μπλοκάρουν με καταγγελίες και ενστάσεις ακόμα και την προμήθεια σκυλοτροφών και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος;

Ή από εκείνους, τους δήθεν φιλόζωους, που για λόγους προφανώς ιδιοτελείς. «παλεύουν» για να γυρίσουμε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στην περίοδο της δημαρχίας Σκοτινιώτη, με τις αγέλες αδέσποτων ζώων να πλημμυρίζουν την πόλη.

Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόβλημα παραμένει ακόμα οξυμμένο και δεν έχει λυθεί, λόγω της απαράδεκτης, αντικοινωνικής συμπεριφοράς τέτοιων πολιτικάντηδων, που προτάσσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα έναντι αυτών της πόλης και του κοινωνικού συνόλου.

Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι εκ του ασφαλούς επικριτές και υπονομευτές της προσπάθειας που καταβάλλεται, αν όντως έχουν τη βούληση να βοηθήσουν ζώα και πολίτες, ας συμπαραταχθούν μαζί μας. στον αγώνα που δίνουμε, ας αναγνωρίσουν, επιτέλους, τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και, κυρίως, ας αγαπήσουν λίγο το Βόλο, έστω και λιγότερο από τα ματαιόδοξη ύπαρξή τους. Αρκετό κακό του έχουν κάνει τόσα χρόνια τώρα…

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για ευαισθησίες και άλλα τέτοια, ας ενημερωθούν για τη Νομοθεσία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες τις Ευρώπης και στις ΗΠΑ…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου