ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια πρωτοπορία από το Π.Θ.

παγκόσμια-πρωτοπορία-από-το-π-θ-287153

Παγκόσμια πρωτοπορία από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστημονική ομάδα της κλινικής, συνδύασε την ιατρική και την τεχνολογία, εμπνεύστηκε και δημιούργησε την εφαρμογή Smokefree που είναι ήδη διαθέσιμη στα itunes της Apple και ουσιαστικά υποστηρίζει με πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές τα άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για μία παγκόσμια πατέντα που φέρει θεσσαλική υπογραφή και μέσω της οποίας συνεχίζεται η μάχη ενάντια στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Για τη δημιουργία της εφαρμογής, συνεργάστηκαν ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βόλου, καθηγητής πνευμονολογίας, Κων. Γουργουλιάνης, ο στρατιωτικός γιατρός ειδικός πνευμονολόγος και συνεργάτης της κλινικής, Αλέξανδρος Καλκάνης και η ψυχολόγος Χριστίνα Λεκάτη. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία λογισμικού ITWorx και το Smokefree είναι ήδη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλκάνη η εφαρμογή προωθήθηκε μέσω της ITWorx στην Apple και ακολούθησαν καμπάνιες προώθησης σε διεθνή fora. Η εφαρμογή έχει ήδη τους πρώτους της πελάτες σε όλον τον κόσμο, από την Αυστραλία έως την Αμερική. Κάτοχοι iphone κατεβάζουν την εφαρμογή πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο που κυμαίνεται από 1,20 έως 1,80 ευρώ και έχουν στην υπηρεσία τους έναν πολύτιμο συμπαραστάτη στον αγώνα που δίνουν για να διακόψουν το κάπνισμα. Πώς λειτουργεί η εφαρμογή εξηγεί, ο κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο χρήστης βλέπει σε αριθμούς πόσα χρήματα ξοδεύει για να αγοράζει τσιγάρα ή καπνό, με πόση νικοτίνη και πόση πίσσα έχει επιβαρυνθεί ο οργανισμός του.

Του εξηγεί τα οφέλη που μπορεί να έχει από τη διακοπή του καπνίσματος τα επόμενα χρόνια και παράλληλα τον βοηθά στις δύσκολες στιγμές. Οταν καταγράφεται διάθεση του χρήστη να καπνίσει, του προτείνει να παίξει ένα παιχνίδι από το κινητό, να πιει νερό ή να βγει να περπατήσει. «Παρέχονται μέσω της εφαρμογής συμβουλές ψυχολογικής υποστήριξης. Η εφαρμογή ενθαρρύνει τον καπνιστή και τον βοηθά να συνεχίσει την προσπάθειά του. Πρόκειται για ένα φιλικό συμπαραστάτη στον αγώνα του κατά του καπνίσματος», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης.

Εως τέλος Οκτωβρίου, η εφαρμογή αναμένεται να βγει και στην ελληνική γλώσσα, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Καλκάνης, που υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία ιατρικής και τεχνολογίας έφερε μία εφαρμογή στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλκάνη ήδη γίνονται βήματα για την προώθηση της εφαρμογής και σε κινητά με λειτουργικό Android προκειμένου να είναι διαθέσιμη σε πιο ευρύ κοινό.

Επόμενο βήμα δε, θα είναι η χρήση της εφαρμογής μέσα από το έξυπνο ρολόι που ετοιμάζει η Apple.

Μειώνεται η προσπάθεια

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, έως σήμερα λειτουργεί στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

Και μολονότι ένας στους τρεις το καταφέρνουν σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατρείου, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών που απευθύνονται στο ιατρείο για να προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από τη βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια. «Δυστυχώς ο κόσμος σκέφτεται ακόμη και το εισιτήριο που θα πληρώσει για τη μετάβασή του μέχρι το ιατρείο, όπου οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Εν μέσω κρίσης έχουμε μείωση των ατόμων που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου