ΤΟΠΙΚΑ

Σε απένταξη από τα «βαρέα»

σε-απένταξη-από-τα-βαρέα-288364

Σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση έχουν υποβληθεί εργαζόμενοι που απασχολούνται επί σειρά ετών στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και είναι στην πλειοψηφία τους ηλικίας άνω των 40 ετών. Η επιβάρυνση που δέχονται οι υπάλληλοι της καθαριότητας εξαιτίας της βαριάς εργασίας που κάνουν σε καθημερινή βάση και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες είναι μεγάλη. Η είδηση που θέλει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων να βγαίνουν από τα «βαρέα και ανθυγιεινά» και να «φορτώνονται» επιπλέον εννέα χρόνια εργασίας μέχρι τη σύνταξη, προκαλεί αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Θέλουν εργαζόμενους που θα πεθαίνουν πάνω στη δουλειά τους. Που δεν θα προλαβαίνουν να δουν τη σύνταξή τους», ήταν η πρώτη αντίδραση της Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλειας Στάχτου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, στη δύναμη της υπηρεσίας τόσο στο Βόλο όσο και στις δημοτικές ενότητες υπάγονται συνολικά 328 άτομα. Από αυτά, η πλειοψηφία, τα 227 εργάζονται σε απορριμματοφόρα και στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και προς το παρών εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Πρόκειται για εργαζόμενους που κάνουν σε καθημερινή βάση και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες βαριά εργασία και που ήδη όταν έχουν χρόνια στην υπηρεσία, αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα κυρίως στις αρθρώσεις. «Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι περισσότεροι μετά την ηλικία των 40 ετών, που υπηρετούν χρόνια στην καθαριότητα και που ήδη έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση, είτε στη σπονδυλική στήλη, είτε στους γοφούς είτε στα πόδια», ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Κι όμως όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, δεν μένουν εκτός των σκληρών προβλεπόμενων μέτρων του 3ου Μνημονίου, αφού κόβονται τα «βαρέα και ανθυγιεινά», με συνέπεια, τόσο την επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., όσο και την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Στην πράξη, οι εργαζόμενοι «φορτώνονται» με τουλάχιστον 9 χρόνια πρόσθετης ασφάλισης, προκειμένου να πάρουν σύνταξη, από το 58ο έτος με 15 έτη που ισχύει σήμερα, στο 67ο. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) μέσα από το νέο μισθολόγιο.

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση σε εργαζόμενους και κυρίως σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. «Είμαστε ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Το προσωπικό θα είναι γηρασμένο και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Θα έχουμε προσωπικό σε αριθμούς δεν θα είναι όμως μάχιμο», ανέφερε η κ. Στάχτου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου