ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος το κόστος της μετακίνησης

πονοκέφαλος-το-κόστος-της-μετακίνηση-289523

Εως και 45 ευρώ κάθε μήνα επιβαρύνονται οι οικογένειες των μαθητών που φοιτούν στα επαγγελματικά λύκεια της Μαγνησίας για να καλυφθεί το κόστος της καθημερινής μετακίνησης από και προς τα σχολεία τους. Νόμος που προβλέπει ότι οι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης για αποστάσεις κάτω των τεσσάρων χιλιομέτρων, εξανεμίζει το χαρτζιλίκι τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα μαθήματα ξεκίνησαν, η καθημερινή όμως μετάβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ προς τα σχολεία τους θυμίζει καθημερινό Γογλοθά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δωρεάν μετακίνησή τους. Σύμφωνα με το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, κ. Βάιο Λιαπόπουλο, στα ΕΠΑΛ δεν ισχύει η χωροταξική κατανομή των μαθητών όπως γίνεται με τα γενικά λύκεια. Οι μαθητές επιλέγουν το σχολείο που θα φοιτήσουν με βάση την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Ετσι για παράδειγμα, στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας πηγαινοέρχονται καθημερινά μαθητές που διαμένουν στην οδό Αναλήψεως και για να πάνε από το σπίτι τους στο σχολείο, χρειάζεται να αλλάζουν έως και δύο λεωφορεία. Το κόστος της μετακίνησης των μαθητών κυμαίνεται από 24 ευρώ έως 45 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πλήθος των γραμμών των λεωφορείων που θα πρέπει να αλλάξουν για να φθάσουν στον προορισμό τους. Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική αιμορραγία των μαθητών και των οικογενειών τους για το οποίο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας ζητά να δοθεί δελτίο ελευθέρας.

Χωρίς βιβλία

Το θέμα των μετακινήσεων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο νομό.

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές δεν έχουν πάρει στα χέρια τους βιβλία ειδικοτήτων και αγγλικής γλώσσας. Οι μαθητές κάνουν μάθημα μέσα από φωτοτυπίες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα βιβλία δεν θα σταλούν στα ΕΠΑΛ παρά μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα του μαθητικού πληθυσμού ανά σχολείο και ειδικότητα.

Χάνουν μία ολόκληρη χρονιά

Μείζον πρόβλημα έχει ανακύψει για μερίδα μαθητών που έμειναν στην γ’ τάξη των ΕΠΑΛ λόγω απουσιών.

Φέτος, δεν μπορούν να επαναλάβουν την γ’ τάξη στην οποία έμειναν, αλλά καλούνται να επιστρέψουν μία χρονιά πίσω, στη β’ τάξη του ΕΠΑΛ, επειδή οι ειδικότητες που ίσχυαν κατά την εγγραφή τους στο λύκειο -με Νόμο του 2006- δεν έχουν αντιστοιχιστεί με τους νέους τομείς και ειδικότητες που καθορίστηκαν με Νόμο του 2013.

Μαθητές των ΕΠΑΛ καλούνται να επαναλάβουν τα ίδια μαθήματα γενικής παιδείας και να χάσουν μία ολόκληρη χρονιά σπουδάζοντας στο ίδιος αντικείμενο, επειδή δεν έχει γίνει αντιστοίχιση των παλιών και των νέων ειδικοτήτων.

Για το θέμα παρεμβαίνει και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας. «Το Υπουργείο δεν προχώρησε, όπως όφειλε εγκαίρως, στην αντιστοίχιση νέων και παλιών τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ, που στην ουσία έχουν τα ίδια προγράμματα σπουδών. Ετσι δεν επιτρέπεται στους μαθητές που απορρίφθηκαν κατά το σχολικό έτος 2014-2015 να επανεγγραφούν στη Γ’ Τάξη και αναγκάζονται να επανεγγρφούν στη Β’. Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στους μαθητές του ΕΠΑΛ και κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους, αφήνοντας τους στην ουσία «ξεκρέμαστους» και ξαναγυρνώντας τους μια χρονιά πίσω. Οι Διευθυντές των ΕΠΑΛ να προχωρήσουν στις εγγραφές των μαθητών στη Γ’ τάξη, όπου υπάρχει αντιστοίχιση τομέων και ειδικοτήτων», αναφέρει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου