ΤΟΠΙΚΑ

Οφειλές 5 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ

οφειλές-5-εκ-ευρώ-στη-δευαμβ-290800

«Τρύπα» 5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ έχουν δημιουργήσει απλήρωτοι λογαριασμοί που συσσωρεύονται στα συρτάρια σχολικών μονάδων της περιοχής, δημοτικών ακινήτων αλλά και του Νοσοκομείου Βόλου. Σχολεία και «Αχιλλοπούλειο» φαίνεται να κάνουν κατάχρηση της κοινής λογικής που θέλει τη ΔΕΥΑΜΒ να μην προχωρά σε διακοπή νερού από σχολεία και νοσοκομείο για ευνόητους λόγους και αφήνουν απλήρωτους τον έναν μετά τον άλλο τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα τα χρέη προς την επιχείρηση να αγγίζουν πλέον το ποσό των 5 εκ. ευρώ!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Διακανονισμοί που έχουν γίνει από τη ΔΕΥΑΜΒ για την αποπληρωμή των λογαριασμών δεν έχουν τηρηθεί από τους μεγαλο-οφειλέτες της εταιρείας. Ετσι όπως φαίνεται στις απαιτήσεις του ενεργητικού στον ισολογισμό και για το 2014 υπάρχει μεγάλο ύψος οφειλών που προέρχεται από σχολεία, δημοτικά ακίνητα και από το Νοσοκομείο προς τη ΔΕΥΑΜΒ.

Στον απολογισμό – ισολογισμό της εταιρείας για το 2014, που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, στις 12:30 το μεσημέρι, καταγράφεται επίσης πτώση της τάξης του 26% στα δικαιώματα από νέες παροχές ύδρευσης. Αυτό αποδίδεται από την υπηρεσία στο γεγονός της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν χτίζονται νέα σπίτια να μην υπάρχει ανάγκη για νέες συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης.

Ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 54% είναι η πτώση στα δικαιώματα από νέες συνδέσεις αποχέτευσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει νέα οικοδομική δραστηριότητα, αλλά επιπλέον από τη μία έχουν ήδη γίνει οι περισσότερες συνδέσεις σπιτιών με το δίκτυο της αποχέτευσης, ενώ όσες ακόμη εκκρεμούν δεν μπορούν να τακτοποιηθούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό οι εισπράξεις τελών και δικαιωμάτων παρουσίασαν μία αύξηση έναντι του 2013 της τάξης του 5%, ωστόσο μειώθηκε το τακτικό ετήσιο έσοδο από το Υπουργείο Εσωτερικών, εισπράχθηκαν δηλαδή221.837,08 ευρώ αντί για 1,6 εκ. ευρώ. Σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκαν οι απορροφήσεις επιχορηγήσεων από κοινοτικούς κατά κύριο λόγο πόρους, οι οποίες το έτος 2014 απέφεραν 3,95 εκατομμύρια ευρώ (έναντι του 1,52 εκατομμυρίου ευρώ του έτους 2013). Παρ’ όλα αυτά, διέφεραν κατά πολύ από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού (13,21 εκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα, εξαιτίας κυρίως αυτού του γεγονότος, ο προϋπολογισμός να εκτελεστεί συνολικά κατά 67%.

Τα Λειτουργικά έξοδα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σημείωσαν σημαντική συνολική μείωση της τάξεως του 11%, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών μισθοδοσίας κατά 29%. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλο ποσοστό αύξησης ύψους 34% των λοιπών λειτουργικών εξόδων, το οποίο οφείλεται στην πληρωμή του επιβληθέντος ΕΝΦΙΑ (112.000 ευρώ), των δικαστικών αποζημιώσεων (188.000 ευρώ) μη αναγνωρισμένων μέχρι τότε δαπανών που κρίθηκαν στα δικαστήρια, αλλά και λόγω πληρωμής (επιπλέον 160.000 ευρώ) των ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης στους καταναλωτές.

Οι επενδύσεις για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης χρηματοδοτούμενα και μη, ως σύνολο, κινήθηκαν πλέον ικανοποιητικά, φθάνοντας τα 2014 στα 5,8 εκ. ευρώ.
Εξυπηρετήθηκαν και κατά τη χρήση του έτους 2014 όλες οι δανειακές τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις της επιχείρησης με πληρωμές 885.000 ευρώ έναντι των αντίστοιχων 667.000 ευρώ του προηγούμενου έτους.

Τέλος, το χρηματικό Αποθεματικό της ΔΕΥΑΜΒ στις 31/12/2014 αυξήθηκε σημαντικά σχετικά με το αντίστοιχο του 2013, ανήλθε στα 6,2 εκ. ευρώ (έναντι των 3,2 εκ. ευρώ), κυρίως λόγω κατατεθειμένων χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για χρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ και στις τράπεζες για συμβασιοποιημένα έργα. Τέλος, από τα αποτελέσματα χρήσης του Ισολογισμού προκύπτει ότι το λογιστικό καθαρό πλεόνασμα για τη χρήση 2014 έκλεισε στο ύψος των 125.000 ευρώ, μειωμένο αρκετά σε σχέση με το έτος 2013, που αντιστοίχως ανήλθε στο ποσό των 242.600 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου