Ελένη Χάνου: Με τη δική μου ματιά

ελένη-χάνου-με-τη-δική-μου-ματιά-293097

Ηταν την περασμένη Κυριακή μέσα από το φύλλο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ όταν ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου χτυπούσε καμπανάκι για την τοξικότητα των νερών της Κάρλας. Τριετές πείραμα σε μαρούλια που ποτίζονταν από το νερό της λίμνης κατέδειξε ότι τοξίνες που προκαλούν βλάβη στο ήπαρ περνούν μέσα στο φυτό. Αν από το φυτό περνούν στον άνθρωπο με την κατανάλωση μένει να αποδειχθεί επιστημονικά. Το πείραμα συνεχίζεται με φυτά που καλλιεργούνται στις παρακάρλιες εκτάσεις. Σύντομα θα έχουμε και νέα αποτελέσματα.

Το καμπανάκι ήχησε… Ωστόσο φαίνεται ότι ο νομός πάσχει από… βαρηκοΐα. Καμία αντίδραση. Ή μάλλον σχεδόν καμία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός έσπευσε να υποβαθμίσει τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας και λίγο αργότερα να δηλώσει από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου ότι το νερό δεν προσφέρεται ακόμη για ύδρευση, ούτε επιτρέπεται το ψάρεμα.
Κι όμως οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Κάρλα είναι πραγματικές. Ενίοτε άνθρωποι να ψαρεύουν, πουλιά να πίνουν νερό και πρόσφατα, ζώα να βόσκουν στις εκτάσεις και επίσης να πίνουν νερό από την Κάρλα. Παράνομα; Ναι, παράνομα. Αλλά γίνεται.

Πώς αντιδρά η Πολιτεία και οι επίσημοι φορείς; Σιγή ιχθύος… Ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, εξαφανισμένος. Καμία αντίδραση.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω το καμπανάκι των επιστημόνων. Που δεν χτύπησε πρώτη φορά. Η τοξικότητα του νερού έχει αποδειχθεί σε μια σειρά μελετών από το 2012 έως και το 2014. Εξακολουθούμε να περιμένουμε. Αλήθεια τι;

Στη λίμνη της Καστοριάς που παρουσιάστηκε αντίστοιχο πρόβλημα, έχει γίνει πείραμα, βάσει του οποίου, αν ένας μέσος άντρας καταναλώνει σε ημερήσια βάση έναν κυπρίνο στον οποίο έχουν περάσει οι τοξίνες, τότε σε ένα μήνα μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα με το συκώτι του.
Στη Σερβία όπου επίσης καταγράφηκε αντίστοιχο πρόβλημα έχει συσχετιστεί η αύξηση περιστατικών καρκίνων του ήπατος σε κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών με προβλήματα στο νερό των λιμνών.

Εμείς εδώ τι κάνουμε; Δημιουργούμε ένα άρρωστο οικοσύστημα; Και πότε περιμένουμε να λάβουμε μέτρα; Οταν το έργο της Κάρλας θα κληθεί να εκπληρώσει το σκοπό για το οποίο δημιουργείται, δηλαδή την άρδευση;
Με τις υγείες μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου