ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτότυπες αθλητικές δράσεις

πρωτότυπες-αθλητικές-δράσεις-294368

Με πρωτότυπες δράσεις, γεμάτες συμβολισμούς και μηνύματα, θα γιορτάσουν τα σχολεία της Μαγνησίας την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Σχεδόν κάθε σχολείο, θα αποτελέσει και μία εστία αθλητισμού μέσα από την οποία θα προαχθούν η αξία του ευ αγωνίζεσθαι και θα σταλούν πολύτιμα μηνύματα ζωής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης θα γνωρίσουν το παραολυμπιακό άθλημα goal ball. Πρόκειται για ένα άθλημα με αθλητές άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Παίζεται με μία μπάλα με κουδούνια, τον ήχο των οποίων ακολουθούν οι τυφλοί αθλητές, διεκδικώντας την μπάλα με στόχο να βάλουν όσο το δυνατό περισσότερα γκολ στο τέρμα. Το άθλημα θα παρουσιάσει στους μαθητές ο πανελληνιονίκης στο goal ball, Γεώργιος Ντότας και στη συνέχεια οι μαθητές θα βάλουν μάσκες στα μάτια τους για να μη βλέπουν και θα επιχειρήσουν και οι ίδιοι να παίξουν goal ball, όπως οι τυφλοί μαθητές.

Στα… παπούτσια συμμαθητών τους που βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια, μπαίνουν αρτιμελείς μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου. Θα καθίσουν και οι ίδιοι σε αναπηρικά καροτσάκια και θα παίξουν αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, έχοντας ως αντιπάλους τους ομάδες μαθητών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11:30 το πρωί και θα αποτελέσουν μια γιορτή για όλο το σχολείο. Με τη λήξη των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί και ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων, από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στους χώρους του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου, θα βρεθούν εξάλλου για να γιορτάσουν την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου. Από τις 8:30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, με υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ. Δ. Σπανόπουλο και Κων. Παπακρίβο, θα γίνουν εσωτερικοί αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ και διαγωνισμός τριπόντων και ελεύθερων βολών. Οι μαθητές έχουν δώσει στις ομάδες τους ονόματα Ολυμπιονικών. Θα γίνουν επίσης αγωνίσματα στίβου (μήκος, αντοχή, ταχύτητα).

Στους νικητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής και κότινοι. Θα γίνει παρουσίαση του Ολυμπιακού αθλήματος της πάλης από αθλητές του Παλαιστικού Ομίλου Βόλου και του Ολυμπιακού αθλήματος της άρσης βαρών από το μαθητή της Β’ τάξης Γιώργο Μπορτσέλη. Τέλος, οι μαθητές θα έρθουν σε γνωριμία με το Βολιώτη Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας κ. Στέργιο Παπαχρήστο, ο οποίος θα μιλήσει στους μαθητές για τις προσπάθειές του και τις επιτυχίες του.

Στο 4ο Λύκειο Βόλου, προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν σχολικές δραστηριότητες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πάλης, tae kwon do, μοντέρνων χορών break dance, pilates, με παράλληλη υποστήριξή τους από ειδικούς αθλητές και καθηγητές, οι οποίοι θα κάνουν επίδειξη τεχνικών. Στα πλαίσια θεμάτων που αφορούν στην έννοια του σχολικού αθλητισμού θα προβληθεί η ταινία «Hoosiers», που αφορά την επιτυχία μιας σχολικής ομάδας μπάσκετ. Συγκεκριμένα θα παραστούν ο προπονητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης ΑΟ Διμηνίου Κατσαφούρης Σπύρος, ο προπονητής tae kwon do Σταματίου Γιάννης, ο προπονητής της ομάδας πάλης ΠΑΟ Βόλου, Τζουμπουσλής Δημήτριος, ο καθηγητής break dance, Πανόπουλος Κώστας, ο καθηγητής Pilates, Απόστολος Κοσμάς και η δασκάλα χορού Κατερίνα Βαλατσού με τις συνεργάτιδες της.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη «παρεμβατική δυναμική» του Σχολικού Αθλητισμού, της Αθλησης και της Διά Βίου Ασκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συνδέεται με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού συμπεριφορικού πεδίου που υλοποιείται βιωματικά μέσα από το Σχολικό Αθλητισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Την ημέρα αυτή γίνεται επίσης η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Αγώνων. Στις σχολικές μονάδες της χώρας δεν γίνονται μαθήματα αλλά διοργανώνονται αθλητικές και άλλες – επικουρικές ως προς το θεματικό άξονα – εκδηλώσεις.

Καθώς το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2015-2016 είναι «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου